• DOLAR 32.386
  • EURO 35.085
  • ALTIN 2326.429
  • ...
"1. Ulusal Van Denizini Pedallıyoruz' etkinliği yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Gölü'nün temiz tutulmasına dikkat çekmek ve turizme kazandırılması amacıyla Van Gölü aktivistleri tarafından '1. Ulusal Van Denizini Pedallıyoruz' bisiklet etkinliği yapıldı.

Türkiye'nin farklı illerinden bir araya gelen 60 sporcunun katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte Van Gölü çevresindeki 450 kilometrelik karayolu bisikletle gezecek olan sporcular güzergâh üzerindeki tarihi ve doğal güzelliklerini de görme fırsatı buluyorlar.

Sabah saatlerinde Muradiye Şelalesi'nde bu günün startını veren sporcular, sırasıyla Muradiye ilçesinin Karahan ile Ovapınar Mahallelerinin ardından Tuşba ilçesi sınırlarına geçtiler. Tuşba ilçesinin Sağlamtaş, Gedibulak, Adır, Halkalı, Yeşilsu, Dağönü, Özyurt ve Ağartı Mahallelerini sırasıyla ziyaret eden ekip, öğlen saatlerinde Tuşba Belediyesi tarafından bu yıl hizmete alınan ve Türkiye'de ilk kez bir göle mavi bayrağın verildiği Molla Kasım Mavi Bayraklı Halk Plajı'na geldiler.

Sporcular, burada Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe tarafından karşılandılar.

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Vangölü Aktivistleri Derneği üyeleri ile birlikte bisikletlerine binerek kalabalık bir konvoy halinde 450 kilometre Van Denizinin kıyısını pedallayan ekibi tebrik ederiz. Tuşba Belediyesi olarak uzun süredir bisiklet kullanımını teşvik etmek için tüm parklarımıza bisiklet park alanı, bisiklet yollarını ve yürüyüş yollarını yaptık. Bugün size ev sahipliği yaparken bir taraftan da 'pedallayın sağlığınızı yakalayın' sloganıyla anlamlı bir etkinliğe daha imza attık." dedi.

Özgökçe, bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak, başta böbrek ve kalp-damar hastalıkları olmak üzere tüm hastalıklara dikkat çekmek amacıyla bu renkli ve hareketli etkinlikte bir araya gelindiğini vurguladı.

"Hastalıklar 30 yaşa indi"

Kalp ve damar sağlığını korumak için sporun, hareketin ve aktivitenin yaşam tarzı olarak belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Özgökçe, "Şimdilerde kalp krizi ve diğer hastalıkların riski artmaya başlarken, son zamanlarda bu riskin görülme yaşı erkeklerde 30, kadınlarda 40 yaşa indi. Bunun başlıca sebebi hareketsizliktir. 4. Sanayi toplumundaki ağır ve stresli yaşam biçiminin yaygınlaşması ve beslenme alışkanlıklarındaki önemli değişiklikler, teknoloji başta olmak üzere tüm bağımlılık yapan kötü alışkanlıkların yaygınlaşarak çok küçük yaşlara inmesi sıralanabilir. Özellikle damar sertliği daha erken yaşlarda görülmeye başlandı. Düzenli spor yapanlarda kalp krizi riski, hareketsiz bir yaşam sürenlere göre yarı yarıya daha azdır. Bunun için düzenli olarak spor yapmak ve bunu adeta yaşam tarzı haline getirmek gerekiyor." diye konuştu.

Van Gölü Aktivistleri Başkanı Erdoğan Özel, Van Gölü'nün mavi ve temiz kalması için böylesi bir etkinlik düzenlediklerini söyledi.

Etkinliklerinin farkındalık faaliyeti olduğunu söyleyen Özel, "Etkinliğimizde 450 kilometre olan Van Gölü çevresini bisiklet ile gezeceğiz. Göl çevresi bisiklet parkuruna çok uygun, bunu turizme kazandırmak istiyoruz. Bugün de Türkiye'de ilk defa bir göle verilen mavi bayraklı plaja geldik. Sporcularımızın en genci 10, en yaşlısı ise 73 yaşındadır. Van Gölü'nün temiz ve mavi kalması için arkadaşlarımla birlikte etkinliğe katıldık." ifadelerini kullandı.(İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir