• DOLAR 32.565
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2431.773
  • ...
Ürdün-Suriye Arasında Su Gerginliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

El-Cemani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suriye ve Ürdün arasında 1987 yılında imzalanan `Yermük Nehri Anlaşması` birçok yönüyle Suriye lehine bir anlaşmadır. Ancak Suriye tarafı son yıllarda söz konusu anlaşmayı defalarca ihlal etti. Anlaşma metninde nehir üzerine kurulabilecek barajların sayısı bellidir. Suriye tarafı son yıllarda nehir üstündeki set ve kuyuları arttırdı. Nehri besleyen su kaynaklarının yolunu keserek anlaşmayı ihlal etti" diye konuştu.

Bakan el-Cemani, Suriyeli yetkilileri ihmalkarlıkla suçlayarak, "Suriye tarafının ihlalleri bitmek bilmiyor. Üstelik bir aydır bakanlık görevine getirilmiş olmama rağmen Suriye tarafından nezaket çerçevesinde dahi bir tebrik almış değilim. Bu şartlarda çözümü nasıl konuşacağımızı bilemiyorum" dedi.

Suriye`den doğup Ürdün`e uzanan Yermük nehri 57 kilometre uzunlukta olup yaklaşık 10 kilometresi iki ülke arasında doğal sınır olarak biliniyor.

1987 yılında yapılan "Yermük Nehri Anlaşması" uyarınca Suriye tarafındaki baraj ve kuyular dolduktan sonra Ürdün`ün baraj yapma hakkı doğuyor. Ayrıca nehir üzerinde, iki ülkenin ortaklaşa yaptığı "Vahde" barajı bulunuyor.


 AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir