• DOLAR 32.367
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.233
  • ...

Yaz aylarına girilmesine rağmen sebze-meyve fiyatları el yakıyor. Çarşı ve pazarlara alış veriş için çıkan vatandaşlar çoğu zaman tezgâhların yanından geçip gidiyor.

Önceki senelerde yaz mevsimiyle birlikte düşen fiyatlar bu sene gerilemedi. Bu duruma bir de yüksek enflasyon eklenince hem vatandaş hem de esnaf zor günler geçiriyor.

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep'te de kış mevsimi boyunca yükselen sebze-meyve fiyatlarının yaz mevsiminde de düşmemesi hem esnafı ve hem de vatandaşları mağdur ediyor. Yaz mevsiminde olunmasına rağmen sebze-meyve fiyatlarının yüksek olmasının kendilerini olumsuz etkilediğini ifade eden pazar esnafı, yetkiliklerden acil çözüm beklediklerini söylediler.

Pazarda şarküteri ürünleri satışı yapan Timur Şimşek, temmuz ayında ihracatta meydana gelen artışın ve dolardaki dalgalanmanın yumurta fiyatlarını yükselttiğini belirtti.

"Halk fiyatlardan çok şikâyetçi"

Yumurta fiyatlarında yüzde yüz oranında bir artış yaşandığını belirten Şimşek, "Şu an yumurta çok az miktarda üretildiği için ve üretim kısa olduğu için fiyatlar yüksek. Yurtdışına iyi ihracat var. Yumurtaya talep bayağı bir yüksek olduğu için fiyatlar yüksek. Her geçen gün maliyetler de artıyor. Biz de halkımızın yanındayız. Fiyatların yüksek olduğunu biliyoruz. Ama bu fiyatların bir ay içerisinde tekrar düşmesini bekliyoruz. Halk, fiyatlardan çok şikâyetçi ve bizim de satışlarımız bayağı düştü."

Yumurtanın kolisinin 9 liradan 16 liraya yükseldiğini belirten Şimşek, "Bu pazardaki fiyatı, marketteki fiyatı 20 liradır. Halkın durumu gerçekten çok güç. Fiyatların düşmesini biz de bekliyoruz. İnşallah en kısa zamanda fiyatlar düşer. Havaların sıcak olması ve fiyatların yüksek olması yumurtaya olan talebi azaltıyor. Şu anda satışlarımızda yüzde 50 oranında bir düşüş var. Vatandaşın da alım gücü düşüyor. Pazardaki sebze fiyatları bile bizi etkiliyor. Çünkü halk pazara gelemiyor. Şu an da artık yerli ürünler çıkmasına rağmen yine de fiyatlar yüksek. Yerli ürün domates çıktığında biz biliyoruz ki daha önceden 50 kuruştan bir liradan satılırdı. Ama şu an yerli ürün çıkmış olmasına rağmen domatesin kilosu 2 lira. Fiyatlar çok yüksek. Halkın durumu çok kötü. Petrol fiyatları, nakliye ücretleri ve dolar yani maliyetler yükseldiği için fiyatlar yüksek." şeklinde konuştu.

"Artık düzenli bir sistem istiyoruz"

Gıda, şarküteri, sebze ve meyve fiyatlarının düşmesi için yetkililerden yardım istediklerini ifade eden Şimşek, şunları söyledi:

"Sistemin değiştirilmesini, artık bir düzene oturtulmasını istiyoruz ve üretimin artırılmasını istiyoruz. Çiftçinin, üreticinin desteklenmesini istiyoruz. Devletimiz kaybetmesin ama esnafın da ve çiftinin de desteklenmesini istiyoruz.  İhracat yapılacak ve içeriye döviz girecek diye bunun cezasını halk çekmesin. Eğer dışarıya dolar bazında ürün gidiyorsa içerdeki halkı da düşünsünler. Birkaç tane çiftlik sahibinin cebini dolduracak diye halk bunun cezasını çekmesin."

"Yetkililer bu zamlara bir çözüm bulsunlar istiyoruz"

Geçen yılların aksine bu yıl yaz mevsiminde hem sebze ve hem de meyve fiyatlarında artış yaşandığını belirten semt pazarı esnafından Mehmet Doğan, bu zamları devletin yanlış ekonomik politikalarına bağladı.

Son zamanlarda sebze ve meyve fiyatlarının çok yükseldiğini belirten Doğan, "Geçen senelere göre bu sene fiyatlar daha da yükseldi. Halkın cebinde para yok. Fiyatların pahalılığından dolayı gıdaya millet sıcak bakmıyor. Biz de zor durumdayız. Satışlarımız ister istemez düşüşe geçti. Biz ürünlerimizi sebze halinden pahalı alıyoruz. 'Çiftçi biz kazanmıyoruz' diyor. Pazarcı olarak biz de kazanmıyoruz. Aradaki komisyoncular kazanıyor. Son zamanlarda doların yükselmesi de bizlere olumsuz yansıdı. Yetkililerden talebimiz bu zamlara bir çözüm bulsunlar istiyoruz." dedi.

"Vatandaş artık pazara gelmek istemiyor"

Yüksek fiyatlardan dolayı vatandaşın artık pazara gelmek istemediğini belirten Mehmet Can Ayhan da şöyle konuştu:

"Biz kendimiz meyve ve sebze satan kişiler olduğumuz halde, millet hiç yemediği kadar pahalı meyve ve sebzeler yedi. Ben 15 yıldır ağabeylerime yardım ediyorum. 15 yıl boyunca patates ve soğanın bu kadar pahalı olduğunu görmedim. Domates ve salatalık olsun, yaz olmasına rağmen fiyatları 2 veya 3 liranın altına düşmüyor. Pazarda 4-5 liradan aşağı fiyat yoktur. Fiyatların bu şekilde yüksek olması bizi de olumsuz etkiliyor. Örneğin ben bir üründen 300 kilo satacaksam pahalı olduğu için 300 kilo yerine 50-100 kilo almak zorunda kalıyorum. Vatandaş da aynı şekilde davranıyor. Bu duruma gelinmiş. Biz her zaman ve çuval çuval patates götürürken şu an kiloyla alıyoruz. Fiyatların yüksek olması herkesi etkiliyor. Biz fiyatlardan etkilendikçe vatandaş da etkileniyor. Vatandaş artık pazara gelmek istemiyor. Geldiğinde alacağı çeşitler belli. Çoğu kişi geliyor eli boş gitmek durumunda kalıyor. Eskiden insanlar 50 lira ile her şeyi alırken, şu an ise ister 100 lirayla istediğinin yarısını alamaz duruma geldi. Son iki yılda enflasyonda bayağı yükseldi. Durum böyle olunca da insanlar mecburen ihtiyaçlarını kısıtlamaya başladı. İnsanlar artık yediklerine bile kısıtlıyor."

"Fiyatların yüksek olması hem bizi hem de vatandaşı etkiliyor"

Sebze ve meyve fiyatlarının yüksek olmasının hem kendilerini hem de vatandaşı olumsuz etkilediğini belirten Bayram Sürücü de "15 yıldır bu piyasanın içerisindeyim ve hiç böyle kötü bir sene görmedim. Normal olarak fiyatlar hem çok yüksek hem de ürünler kötü geliyor. Bu sene civar şehirlerde de zaten dolu ve yağmurdan dolayı çok ürünler etkilendi. Ürünün geç çıkması, piyasada ürün eksik olduğundan dolayı fiyatlar devamlı yükselmektedir. Karaborsacılarda piyasaya biraz müdahale ettikleri için fiyatlar daha da yüksek oluyor. Geçen sene domatesin kilosu piyasada 50-75 kuruş iken bu sene ise 2 liradan aşağı düşmüyor. Meyve fiyatlarını anlatmaya hiç gerek yok. Hem fiyatlar yüksek hem de temiz ürün de gelmiyor. Hepsi pahalı geliyor. Bu sene satışlarda çok fena bir düşüş var. Özellikle bu 2-3 haftadır ciddi bir düşüş var." diye konuştu.

"Yüzde 100 oranında zamlar var"

Esnaflardan Ahmet Ayhan da "Enflasyon başını almış gitmiş. Gıda ürünlerinden tutun bütün ürünlere kadar her şey yüksek. Mutfağa eskiden 50 lira ile giren malzeme şu anda ise 150 lira oldu. 1 kilo kuru fasulyeyi ve nohudu örnek alırsak geçen yılın iki katı. Yüzde 100 zamlar var. Yine de sebze ve meyve fiyatları bakliyat ürünlerine göre ucuz." diye belirtti.

"Yazın ortasında olduğumuz halde fiyatlar çok yüksek"

Semt pazarına gelen vatandaşlar da fiyatlardan yakınarak, fiyatların düşmesini istediklerini belirttiler.

Vatandaşlardan Metin Moroğlu, "Alışverişe geldim. Ama fiyatları yüksek buldum. 2,5-3 liradan aşağı hiçbir şey yok. Yazın ortasında olduğumuz halde fiyatlar bana göre çok yüksek. Bu zamlar enflasyonla ilgilidir. Enflasyon yükseldikçe zamlar da ister istemez yükseliyor. Elektrik, doğalgaz, motorine verilen zam her şeye yansıyor. Gıda ürünlerinin bu kadar çok pahalı olmasının nedenini yüzde 80'i nakliyeden kaynaklıdır. Nakliye yüksek olduğu zaman çiftçinin elinden 50 kuruşa çıkan ürün pazarda 3,50 lirayı buluyor. 2 kilo alacağım yerde bir kilo alıyorum." dedi.

Haydar Şakacı da, "Fiyatlar hiç düşmüyor. Yaz günü normalde sebze ve meyve fiyatlarının ucuzlaması gerekiyor. Ama tam tersine fiyatlar artıyor. Seçimin geçmesini bekliyorduk. Bu zamlar sürpriz değil. Seçimden sonra bu zamları bekliyorduk. Fiyatlar daha da artacak. Ekonomik kötü olduğundan dolayı mecburen bu zamlar da olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Pazarın şampiyonu limon

Pazarda meyve fiyatlarında, en yüksek fiyatla satılan limon oldu. Limonun kilosu 6-7 liradan satılırken, kayısı ve şeftali 6 lira, çilek, kivi ve muzun 5 liradan satıldığı görüldü. Sebzelerde ise domates, patlıcan ve salatalığın ise 2 ila 3,5 liradan satıldığı görüldü. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)