• DOLAR 32.527
  • EURO 34.89
  • ALTIN 2430.862
  • ...
Havadaki karbondioksiti çekip yakıta dönüştüren sistem
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

İTO gazetesinin haberine göre; atmosferdeki karbondioksit miktarının azaltılması, geleceğimiz için çok büyük önem arz ediyor. Bir taraftan zararlı gazların salınımını düşürmek için çalışmalar sürdürülürken, bir yandan da mevcut karbondioksit ile mücadele yöntemleri araştırılıyor. DAC (Direct Air Capture) adı verilen bir sistem, ‘hava hapsedici` özelliği ile atmosferdeki karbondioksiti çekip azaltıyor.

KARBONDİOKSİT GAZI TAŞA HAPSEDİLMİŞ

Bu sistem çok uzun zamandır biliniyor olsa da çok pahalı olduğundan bugüne kadar uygulanabilir görülmüyordu. Kanadalı Carbon Engineering firması ise bu tekniği kullanmanın maliyet açısından mümkün olan bir yolunu bulmuşa benziyor. Firma yaptıkları açıklamada, bu alanda çalışan diğer firmalara örnek olarak geçen yıl DAC teknolojisi kullanan İsviçreli Climeworks kuruluşunu da ​hatırlatıyor. Karbondioksiti bir camekana hapseden firma, bir geotermal enerji santralinin yardımıyla gazı taşa hapsetmeyi başarmış. Atmosferi temizlemek adına çok önemli bir başarı olarak kaydedilse de bu gazın farklı değerlendirilmesi mümkün. Zira karbondioksit, metanol, karbon nano fiber veya dizel yakıtı gibi şeyleri üretmede kullanılabiliyor.

KATILAŞTIRILAN GAZ YAKIT OLARAK KULLANILABİLİYOR

Kanadalı firmanın açıklamasına göre, karbondioksit hapsedici ve dönüştürücü sistemler çok pahalı olabiliyor. Önceki tahminlere göre karbondioksit için ton başına 500 ile 1000 dolar maliyet düşünülürken, yaptıkları araştırmalar bunun 94 ile 232 dolara indirmenin mümkün olduğunu göstermiş. İnşa edilen pilot tesiste ise karbondioksit gaz olarak atmosferden alınıp katıya dönüştürülmüş, daha sonra da saflaştırılmış karbondioksit elde edilmiş. Bu forma girdikten sonra karbondioksit sentetik yakıt üretimi için müsait hale geliyor. Elektroliz ve yakıt sentezi teknikleri ile karbondioksit gazı sıvı hidrokarbon yakıtlara dönüştürülüyor. Bu yakıt hem diğer yakıtlarla karıştırılarak hem de saf olarak kullanmaya uygun.

Bu haberler de ilginizi çekebilir