• DOLAR 32.534
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2488.226
  • ...

Van'da etkisini gösterecek olan kış ayları için çiftçiler hazırlıklarınA başladı. Ekili olan buğday hasadını yapan çiftçiler, bu yılki hasatlarının iyi olduğunu belirtti.

Çiftçiler, sulama ile ilgili sıkıntı yaşamalarına rağmen bu yıl ki mahsulün geçen yıllara göre daha iyi olduğunu söylediler.

Bu yıl mazot fiyatlarının yüksek olmasından dolayı yaptıkları ekinlerde kár elde etmediklerini belirten Burhan Ateş, "Bizler burada buğdaylarımızı biçer vasıtasıyla kesip ardından patoza vuruyoruz. Patozla buğdayları başaklarından ayırıyoruz. Mazot pahalı olduğu için masraflarımızı çıkaramıyoruz. Çiftçilere destekleme açısından mazota indirim istiyoruz. Burada çiftçilik yapmak zor. Mazot pahalı olduğundan masraflarımız çıkmıyor. Çünkü burada biçer, tarım araçları, sulama ve gübre parası veriyoruz. Böyle devam ederse burada çoğu kişi çiftçiliği terk edecek. Ayrıca burada yollarımız iyi değil, kanalizasyon sistemi kötü, içme suyu yeterli değil. Biz bunların yapılmasını istiyoruz." dedi.

Ateş, şunları kaydetti:

"Kış için hazırlıklarımızı tamamlamaya çalışıyoruz. Kış aylarında hayvanlarımızın beslenmeleri için gereken yemleri hazırlıyoruz. Patoz yaparak buğdayları başaklarından ayırıyoruz, değirmene götürerek un haline getiriyoruz ve tandırda pişirerek ekmek yapıyoruz. Kış aylarında kullanmak için her yıl bu işi yapıyoruz. Kendi ihtiyaçlarımızı buradan karşılıyoruz. Buradan buğday üreterek un elde ediyoruz ve hayvanlarımız için yem de elde ediyoruz. İhtiyaç halinde satın almak zorunda kalıyoruz. Bunun dışında tüm ihtiyaçlarımızı buradaki mahsullerden elde ediyoruz."

Kış aylarının yaklaştığını ve hazırlıklarının son aşamaya geldiğini ifade eden bölge çiftçilerinden Abdurrahman Laç da şu ifadelere yer verdi:

"Bu yılın mahsulünü alarak kış hazırlıklarını yapıyoruz. Hem ailemizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz hem de hayvanlarımızın rızkını elde etmeye çalışıyoruz. Çiftçilik yapmak, buğday ekimi yapmak kolay değil. Çoğu defa buğdayımız olduğu yerde yanıyor. Bazı yıllar tarlayı sulamak için yeterli su bulamıyoruz. İlkbahar başlar başlamaz gelecek kış için hazırlıklar yapıyoruz. Köy olduğu için nüfusumuz fazla. Anne, baba, çocuklar, torunlar hep yan yanayız. Bu yüzden fazla ekmek tüketiyoruz. Hazır ekmek alırsak süte, yoğurda, ete ve ekmeğe yetiştiremeyiz. Kendi emeğimiz, kendi çabamız olunca biz de mutlu oluyoruz. Ayrıca köyün sorunları var yetkilerden sorunların çözülmesini bekliyoruz."  (Yunus Tuğrul - İLKHA)