• DOLAR 32.535
  • EURO 34.696
  • ALTIN 2491.72
  • ...

Dolar ve gıda ürünlerindeki yükseliş gittikçe artmaya devam ederken, artan gıda fiyatlarının hem kendilerini hem de vatandaşları ciddi şekilde olumsuz etkilediğini belirten esnaf ve vatandaşlar, yetkililerden yükselen fiyatlarla ilgili bir çözüm getirilmesini talep ettiler.

Son yapılan zamların kendilerini çok olumsuz etkilediğini belirten AVM Müdürü Cahit Kayar, "Özellikle temel gıdalarda, salça, yağ, şeker, pirinç grubu olsun yükselen fiyatlar bizleri bayağı etkiledi. Zamlar böyle devam ederse ne vatandaş alışveriş yapabilecek ne de biz iş yapabileceğiz. Bayağı sıkıntılı bir durumdayız. Önceden salçayı 35-37 TL arasında satarken şimdi ise 45 TL'ye satıyoruz. Bu fiyat bu şekilde olduğu zaman muhakkak müşteriye yansıyacaktır. Bizler zamlı alınca farkı müşteriye yansıtmak zorunda kalıyoruz. Bu da bayağı olumsuz etkiliyor bizi. Bu olumsuzluk müşteriye de yansıyor." dedi.

Vatandaşların alım gücünün yarı yarıya düştüğünü belirten Kayar, şunları söyledi:

"Et fiyatlarını örnek verecek olursak, Ramazan'da 7,5 TL'ye sattığımız tavuk etini şu anda 8,5-9 TL'den aşağıya satamıyoruz. Diğer yıllara nazaran bu zamlardan dolayı satışlarımız da yüzde 15 ile yüzde 20 arasında bir düşüş yaşandı. Özellikle temel gıdalar olan yağ ve salça satışlarında büyük bir düşüş var. Tarım ürünlerinde de istenilen verim alınamadı. Domates geçen yıl 1-1,5 TL'ye alınabiliniyorken bu sene 3 TL'den 5 TL'ye dayandı. Patateste, soğanda artan fiyatlar müşterileri oldukça olumsuz etkiledi. Bizlerd e bir tüketiciyiz. Bizler de aynı ürünleri alıyoruz. Alım gücümüz yarı yarıya düştü. Bir koli yumurtayı ise geçen yıl en büyük boy 11 TL'ye satarken bu yıl 15-15,5 TL'ye satıyoruz. Hâlbuki yumurtada üretim sıkıntısı yok. Her halde ihraç ediliyor, yoksa yaz kış demeden üretilebilen bir ürün." şeklinde konuştu.

"Alım gücü düştü gıda fiyatları yükseldi"

Ürünlerin pahalı olmasından dolayı bir şey alamadıklarını söyleyen Zeki Sevilgen de "Aldığımız asgari ücret artık hiçbir işe yaramıyor. Şu anda marketten birkaç parça temizlik ve ihtiyaç olan eşya aldım. Ama başka ihtiyaçlarım olduğu halde alamadım. O ihtiyaçları da almaya kalksan 400-500 TL para tutacak. Birkaç sene öncesine kadar gıdamızı da alıyorduk. Para da birikiyordu ama maalesef şu anda aldığımız asgari ücretle aydan aya yetişemiyoruz. Bütün ürünlere zam gelmiş. Yumurtanın kolisi 15 TL olmuş, sebze fiyatları desen aynı şekilde yükseldi. Devletimiz artık buna bir dur desin, bir çare bulsun." şeklinde konuştu.

Nurettin Eren ise genelde bütün gıda ürünlerine zam geldiğini ve gelen zamların bütçesine yüzde 20'ye varan bir etkisi olduğunu belirterek yetkililerden bir an önce artan gıda fiyatlarına bir çözüm getirmelerini istedi. (Murat Orhan- İLKHA)