• DOLAR 32.403
  • EURO 35.045
  • ALTIN 2325.07
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

BOTAŞ`ın sanayide kullanılacak doğalgaza %49,5 zam yapması sanayi sektörü tarafından şok olarak nitelendirildi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “BOTAŞ`ın elektrik üretim amaçlı kullanılan doğalgaz fiyatına 1 Ağustos 2018`den geçerli olmak üzere yüzde 49.5 gibi çok ağır bir zam yapmasını, üretim hayatımız ve sanayimiz açısından alınmış çok talihsiz bir karar olarak görüyoruz. Eli her zaman taşın altında olan sanayicimiz; zorlu ve rekabetçi iç ve dış koşullara karşı fedakarca mücadele verirken enerjiye yapılan bu yüksek zam karşısında elektrik çarpmış gibi adeta büyük bir şok yaşamaktadır.”

“BU BASKIN ZAM KARARI EKONOMİK GERÇEKLERİMİZLE BAĞDAŞMADIĞI KADAR, AKIL VE VİCDANLA DA UYUŞMAMAKTA “

Bahçıvan, “Gelecek hedefleri çok büyük olan Türkiye`nin bu hedeflerine ulaşmasının yolu üretim ekonomisini güçlendirmekten, üretim hayatımızı öngörülebilir kılmaktan geçmektedir. Öngörülebilir bir üretim hayatına en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde BOTAŞ`ın paydaşlarına haber vermeden, ön bir duyuru yapmadan, adeta keyfiyeti çağrıştıran, çağdaş yönetişim anlayışıyla bağdaşmayan bir yaklaşımla aldığı bu baskın zam kararı ekonomik gerçeklerimizle bağdaşmadığı kadar, akıl ve vicdanla da uyuşmamaktadır. BOTAŞ`ın her açıdan rasyonel olmayan bu kararını ivedilikle gözden geçirmesini, sanayimiz ve sanayicimiz adına talep ediyoruz.”

"%49'LUK ZAMMI ANLAYAMAYIZ, ANLATAMAYIZ"

TİM Başkanı İsmail Gülle BOTAŞ'ın sanayi sektörüne yüzde 49.5'lik zam kararı ile ilgili olarak "%49'luk zammı anlayamayız, anlatamayız. Bu kadar yüksek zamlar işin felsefesine ters. Biz rekabet etmeliyiz üretmeliyiz, fiyatlar güncellenir, saygıyla karşılarız ama yüzde 50 zammı anlayamayız" yorumunu yaptı.

“DOĞALGAZ ZAMMI TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

BTSO Başkanı İbrahim Başkan Burkay ise“Bu zammın ardından gelen elektrik zammı da işletme giderlerine artış olarak yansıyacak. Türkiye`nin yatırıma ve üretime ciddi anlamda ihtiyaç duyduğu bir ortamda girişimcilere ilave yük getiren bu zamlar tekrar gözden geçirilmelidir. İş dünyamız adına Bakanlığımızın yüksek oranlı zamları tekrar değerlendirmesini talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.