• DOLAR 32.332
  • EURO 35.046
  • ALTIN 2285.146
  • ...

ABD Hazine Bakanlığının, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu hedef alan yaptırım kararının ardından dolar 5 TL'nin üzerinde seyrederken altının gram fiyatı ise 200 TL'yi test etti.

Kurdaki bu hareketliği değerlendiren Batman'daki kuyumcular, piyasalardaki bu gidişat nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini ifade etti.

Altın fiyatlarının çok yüksek olduğuna dikkat çeken kuyumcu esnafı Hüseyin Tekince, "Piyasadaki yükselişin nedeni ABD'nin yaptığı yaptırımlardır. Yaptırımlarla altın fiyatları da yükselmiştir. Bu geçici bir süreçtir. Amerika şu anda 90 günlük bir ön yazışma hazırlamaktadır. Umut ediyoruz geçici bir durum olur. Dolar 5 liranın üzerine çıkmış durumda altın ise 199- 200 lirayı gördü. Altın dün 193 iken bugün 198'e yükseldi. Gün içinde ara ara yükselme ve düşüşler yaşanmaktadır. Kuyumcular olarak iş yapamaz duruma geldik. Piyasanın düzelmesini istiyoruz.." dedi.

"Piyasanın düzelmesini umut ediyoruz"

Eskiden piyasaların bu kadar dalgalı olmadığını belirten Halil Bardakçı, "ABD'nin, 'Türkiye'ye yaptırım uygulayacağız' ifadeleriyle birlikte piyasalar çok kötü şekilde etkilendi. Külçe altın 186 liradan 199 liraya kadar çıktı. Ülkeler arasındaki restleşmeler maalesef piyasayı olumsuz yönde etkiliyor. Piyasanın düzelmesini umut ediyoruz. Ülkeler arasındaki yüksek tansiyonun düşmesi lazım. Düşmediği takdirde ciddi anlamda piyasa, esnaf zarar görüyor. Müşteri de haliyle korkuyor."

"Düğün sezonu olmasına rağmen insanlar altın alamıyor"

Bardakçı, "Şu an düğün sezonu olmasına rağmen insanlar altın alamıyor. Altının yükselişi dolarla paralel. Bir şekilde dolar yükseldiği gibi altın da yükselişe geçmektedir. Doların da yükseliş sebebi de yaptırımlar ve ABD'nin, 'Ben güçlüyüm, benim dediğim olacak' şeklindeki tavırlarındandır. Erdoğan'ın da dediği gibi; ekonomik anlamda güçlü olman haklı olduğun anlamına gelmiyor." ifadelerini kullandı. (Mehmet Sait Çelik, Mehmet Salih Akgül - İLKHA)