• DOLAR 32.497
  • EURO 34.748
  • ALTIN 2496.63
  • ...

Artan gıda fiyatları, son iki ayda gözle görülür şekilde kendisini hissettirmeye başladı. Artan fiyatlardan olumsuz etkilenen İstanbul esnafı, yetkilerden yapılan zamların önüne geçilmesini talep ettiler.

Zamların yılbaşından bu yana ciddi anlamda yükseldiğini belirten esnaf Ebubekir Talayhan, Hal Pazarına her gittiklerinde farklı bir fiyatla karşılaştıklarını söyleyerek, yaşanan zamlara tepki gösterdi.

Talayhan, "Hal Pazarına her gidişimizde fiyatların bir önceki gidişimize göre arttığını görüyoruz. Önceki gidişimizde aldığımız fiyatlara aynı ürünü tekrar satın alamıyoruz. Bu da bizi olumsuz etkiliyor. Çünkü müşteri alışverişe geldiği zaman fiyatların büyük oranda arttığını görünce almadan çıkıyor ve büyük marketlere gidiyor. Biz bu durumu toptancılara sorduğumuzda ham maddeyi dolarla aldıklarını ve bu sebepten dolayı fiyatların arttığını söylüyorlar. Önceleri 19 liraya sattığımız bebe maması bugünkü satış fiyatı 35 lira. 1 liraya sattığımız bisküviyi 1,5 liraya satıyoruz. 8 liraya sattığımız kuruyemiş paketi 12 lira oldu. Eğer gerçekten dolar fiyatları etkiliyorsa buna bir önlem alınmalı. Çünkü milletin bütçesini gerçekten zorluyor ve asgari ücretle çalışan birisi geçimini nasıl yapıyor hala aklım ermiyor."

Yapılan zamlardan şikâyetçi olan esnaf Hüseyin Ergül ise "Önceleri kolisini 89 liradan aldığımız sıvı yağın bugünkü fiyatı 125-130 lira. Yine aynı fiyata aldığımız salça kolisinin bugün fiyatı 130-140 lira civarında. 6-7 liraya aldığımız yarım kilo helva 9-10 lira oldu. Kolisini 25 liradan aldığımız meyve suyu 35 lira oldu. Yani ortalama yüzde elli zamlanmayan hiçbir ürün kalmadı."

"Tarım Bakanlığı acil çözüm üretmeli"

Bayrampaşa Mega Center Kuru Gıda Hal Pazarındaki toptancılar da aynı konulardan şikâyetçi olduklarını belirterek, yetkiliklerden bir çözüm üretmelerini istedi.

1963 yılından bu yana yumurta ticaretiyle uğraşan İstanbul Yumurtacılar Derneği Başkanı Necati Yıldırım, gıda fiyatlarının ekseriyetinde ham maddenin dolara endeksli olmasından dolayı yükselmeler olduğunu söyledi.

Yumurtada 2017 yılında adet fiyatının 40 kuruşu bulduğunu söyleyen Yıldırım şunları kaydetti:

"Bu dönemlerde de fiyatlar 40-42 kuru. Yumurta da aynı domateste olduğu gibi bir sezonu var. Yaz aylarında fiyatlar düşer, kış aylarında ise artar. Ham maddenin bolluğu fiyatlara yansır ama son zamanlarda ihracat yoğunluğundan dolayı fiyatlar yükseldi. Buna rağmen üretici zarar ediyor. Türkiye'de yumurta ihtiyacının iki katının üretiliyor. Çevre ülkelerde üretim olmadığı için onları da biz besliyoruz. Ham madde ve mısır fiyatlarının yükselmesi de fiyatların artmasına sebep oluyor. Böyle olmakla beraber dünya piyasalarına göre değerlendirme yapılacaksa yine Türkiye'de fiyatlar daha ucuz." dedi.

Baba mesleği olan toptancılığı 1993 yılından bu yana yapan Nevcet Karakuş, son iki ayda ciddi anlamda fiyatlara zam yapıldığını belirtti.

Karakuş, "Özellikle süt gurubunda fiyatlar yüzde elliye varan oranlarda yükseldi. Üreticiler çok tüketim olduğu ve tüketime ürün yetiştiremediklerinden dolayı fiyatların arttığını söylüyorlar. Zamlardan dolayı işlerimiz zayıfladı. Bakalım bu şekilde nereye kadar gidecek. Her ne kadar istemesek te dolar bizi etkiliyor. Buradan Tarım Bakanlığına çağrı yapıyorum. Özellikle bu işe bir el atması lazım. Bu fiyat artışları nereye kadar gidecek. Domatesin yokluğundan bahsediliyor, bu konuda çiftçi desteklenmeli." şeklinde konuştu. (Nizamettin Aşkın- İLKHA)