• DOLAR 32.527
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2435.374
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

Türkiye`de ekonominin önemli aktörleri ABD yaptırımlarını değerlendirdi.

İSO: “KARAR HAKSIZ, HİÇBİR AÇIDAN KABUL EDİLEMEZ”

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan:

"İki bakanımızı hedef alan söz konusu haksız karar, diyalog, istişare, ortak akıl üçgenindeki yapıcı zeminde sorunlara çare arama imkanını zayıflatmaktadır.

Küresel ve bölgesel sorunlar, krizler kartopu gibi giderek büyürken ABD'nin Türkiye'ye yönelik müttefiklik ruhuna aykırı tutum ve kararları çözümsüzlüğe katkı yapmaktan başka bir sonuç doğurmayacaktır.

Amerika'nın aldığı haksız ve yanlış karardan geri dönmesi, sağduyuya önem vermesi yapıcı bir sürecin tekrar öne çıkmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

İTO: “TÜRKİYE, BU KRİZDEN DAHA GÜÇLENEREK ÇIKACAKTIR”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç,

"Türkiye, bu krizden daha güçlenerek çıkacaktır. Eğer ABD müttefiklik sözde kalsın istiyorsa, asıl bedeli sonunda kendileri öder" ifadelerini kullanarak şunları kaydetti:

“ABD'nin rahatsız olduğu konu bağımsız Türk yargısıysa, bu tehditkar dilden biz daha rahatsızız. ABD`nin korkusu Türkiye`nin yeni küresel dengedeki rolüyse, biz aklıselimle mücadele etmeyi ve yolumuzda ilerlemeyi biliriz. Amerika haksız ve mesnetsiz yaptırım tehdidiyle Türk halkına, iş dünyasına istemediği hiçbir şeyi yaptıramayacak. Türkiye, anlayacakları dilden konuşacak, kurulan bütün tuzakları aştığı gibi bunu da aşacaktır. Türk iş dünyası olarak ABD`den beklentimiz, Türk yargısının yapacağı yargılamanın sonuçlarına itibar etmesidir. Skandal yaptırım kararı hem uluslararası hukuka hem devletler arası güven ilişkilerine aykırıdır. ABD'nin bir müttefik olarak hareket edeceğine inanmak istiyoruz.”

TİM: “KARAR YATIRIMLARI ETKİLEMEZ”

TİM/Gülle: ABD Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle:

“Türkiye ile ABD arasında 100 yılı aşkın ilişkiler var, bu tür zorlamalarla çok doğru kararların çıkmayacağını geçmişte gördük.

Türkiye'yi hukukun olmadığı bir ülke gibi görmemek lazım, Türkiye'nin büyük resmine bakarak karar vermek gerekirdi." diye konuştu.

Yaptırım kararının ticari ilişkileri etkileyip etkilemeyeceği sorusuna Gülle "ticari ilişkilerimiz ayrı gidiyor, biz ticaretin siyasetten etkilenmemesi için elimizden geleni yapacağız. Bunun yatırımları etkilemesini beklemiyoruz" yanıtını verdi.

ASO: “BU KARAR ASLA KABUL EDİLEMEZ. ABD AKIL TUTULMASI İÇİNDE”

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, ABD`nin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu`ya yönelik yaptırım kararına ilişkin, “Bu karar asla kabul edilemez. ABD akıl tutulması içinde” dedi.

Özdebir, Türkiye ile ABD`nin tarihsel müttefiklik ve dostluk ilişkisine yakışmayacak bu kararın sonuçlarının ağır olacağını vurgulayarak, “Bu haksız ve yanlış karar, Türkiye-ABD ilişkilerinde uzun bir süredir devam eden gerilimi çözümsüz bir noktaya taşıyacaktır. Güçler ayrılığı ve yargı bağımsızlığını savunduğunu iddia eden ABD, kendi yargısına nasıl saygı duyulmasını bekliyorsa, aynı saygıyı Türk yargısına da göstermek zorundadır. Güçler ayrılığı ve yargı bağımsızlığının demokrasinin en temel ilkesi olduğu artık tüm dünya tarafından kabul edilmişken ABD`nin Türkiye aleyhine almış olduğu bu karar komiktir” diye konuştu.

ABD`nin bu haksız ve yanlış kararından bir an önce vazgeçmesi gerektiğini de ifade eden Özdebir, “Biz devletimiz ve iki bakanımızın arkasındayız. ABD bir an önce bu tutumundan vazgeçmeli ve sağduyu içinde iki ülke ilişkilerinin tekrar normale dönmesi için adım atmalıdır. İki ülke arasındaki ilişkilerin ancak diyalogla çözüleceğini görmelidir” dedi.

Özdebir, Kıbrıs Barış Harekatı sonrası ABD`nin Türkiye`ye uyguladığı ambargonun savunma sanayimizin yerlileşmesine önemli bir katkı yaptığını da hatırlatarak, “ABD bu tehditlerinin bir işe yaramayacağını görmelidir. Bu yaptırımda ısrar ederlerse karşılarında ABD`den daha bağımsız ve daha güçlü bir Türkiye bulacaklarını bilmelidir. ABD bu kararından vazgeçmezse yeni bir dünya kurulur ve Türkiye o dünyada  yerini alır” dedi.