• DOLAR 32.367
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.233
  • ...
Bitlisli hacı adayları salâvatlarla uğurlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis'te hac farizasını yerine getirmek amacıyla kutsal topraklara gidecek olan 172 kişilik hacı kafilesi için uğurlama programı düzenlendi. İl Müftülüğü bahçesinde düzenlenen programa Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, İl Müftüsü M. Faysal Geylani, müftülük görevlileri, hacı adayları ve yakınları katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayıp ilahi ve salâvatlarla devam eden programda duygulu anlar yaşandı. Vedalaşma esnasında hacı adayları ve yakınları gözyaşlarına hakim olmadıkları görüldü.

Hacıları uğurlama programında konuşan Vali Ustaoğlu, kutsal topraklarda yapılan dua ve ibadetlerin önemine dikkat çekerek, ülkenin içinde geçtiği sıkıntılı sürecin sona ermesi, huzur ve kardeşliğin yeniden tesis olunması için hacı adaylarından bol bol dua etmelerini istedi.

Kutsal bir yolculuğa çıkıldığını hacılara hatırlatan Ustaoğlu, sabır tavsiyesinde bulunarak, "Biliyorum çok heyecanlı ve gururlusunuz. Çünkü çıkmış olduğunuz kutsal bir yolculuk var. Hepimizin özlemle hasretini çektiği, Allah'ın evi olan Kâbe-i Muazzama kavuşma hasreti ile bugün yola çıkıyorsunuz. Âlemlere rahmet olarak gönderilen, 'Sen olmasaydın ben bu âlemleri yaratmazdım.' dediği sevgili Peygamberimize bir an önce kavuşma hasretiyle bugün yola çıkıyorsunuz. Ben âcizane olarak sizlere sabrı tavsiye ediyorum. Özellikle Mekke-i Mükerreme'de maalesef hacı adaylarımız sabırsızlanarak, bazen birbirlerini üzüyorlar. Bazen telaşa ve heyecana kapılıp, üzüntü verici hadiseler yapabiliyorlar. Onun için orada sürekli dua etmek, Allah rızası için birbirimize sabrı tavsiye etmek çok önemlidir." dedi.

"Hac ibadeti sabır isteyen, yolculuğu meşakkatli olan bir ibadettir"

Daha sonra hacın önemi ve orada yapılacak ibadetlere ilişkin hacıları bilgilendiren İl Müftüsü M. Faysal Geylani, hac ibadetinin; zengin olup, sıhhati ve yolda güvenliği olan, aynı zamanda gidip gelinceye kadar bir mal sahibi olanların ömürde bir defa üzerinde farz olan bir ibadet olduğunu belirtti.

Geylani, "Bugün o farziyeti üzerimizde kaldırmak üzere ilimizden hacı adaylarımızı uğurluyoruz. Hac ibadeti sabır isteyen, yolculuğu meşakkatli olan bir ibadettir. Bugün Allah nasip ederse Muş Havaalanında ihrama gireceksiniz. İhrama girdiğimiz zaman şunu düşünmemiz lazım. İhram iki parça kefendir baş açık, yalın ayak. Kefene büründüğünü canlı olarak kendimizi ölü hükmüne bırakmamız lazım. Eşimizden, dostumuzdan, akrabalarımızdan, evimizden, barkamızdan uzaklaşıyoruz. Onun için Allah dostlarından birisi ihrama girerken şöyle demiş, 'Evim barkım orada kaldı. Eşim dostum yolda kaldı. Allah rızası için yaptıklarım bende kaldı.' Bunun için o kutsal mekânlarda bolca ibadet yaparak, dua edelim." diye konuştu.

Program; yapılan duanın ardından, hacıların salâvatlar eşliğinde uğurlamasıyla sona erdi. (Şükrü Tontaş-İLKHA) 
































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir