• DOLAR 32.352
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2309.78
  • ...
Taliban`dan Büyük Çaplı Saldırı:18 Ölü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başkentte 10 farklı hedefe düzenlenen saldırıda parlamento binası, bakanlıklar, yabancı elçilikler, İngiliz elçiliğine ait lojman, yeni inşa edilen Kabul Star Oteli, Birleşmiş Milletler ofisi, ABD askeri üssü hedef alındı. Taliban ayrıca ülkedeki barış gücü ISAF’a bağlı olarak başkentte görev yapan Türkiye askerlerin kaldığı Kabil’in 10 kilometre dışındaki Camp Warehouse’a da havan topuyla saldırdı. Üste görev yapan Türkiye ve Yunan askerler Taliban militanlarına ağır makineli tüfekle karşılık verdi. Üste bulunan Amerikan haber ajansı Associated Press’in muhabiri Türk ve Yunan askerlerin içinde bulunduğu Celalabat yakınlarındaki askeri üssün önce yoğun bir havan topu ateşi altında kaldığını, ardından üsse yaylım ateşi açıldığını duyurdu. Türkiye askerlerin karşılık vermesinin ardından bir intihar bombacısının da üssün hemen yakınındaki bir binaya girerek buradan askerlerle çatışmaya girdiği belirtildi.

SMS’le üstlendiler

Polis, aynı saatlerde Logar vilayetinde çok sayıda intihar bombacısının Amerikan üssü yakınlarındaki hükümet binalarına saldırı düzenlendiği, saldırganlarla güvenlik güçleri arasında çatışma çıktığını açıkladı. Afganistan’ın doğusundaki Celalabad kentinde bulunan ve NATO’nun önemli bir üssü olan havaalanında düzenlenen intihar saldırısında çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi. Havaalanı polisi şefi, havaalanı girişinde dört intihar saldırganının patlayıcılarıyla gözaltına alındığını, bu sırada iki bombacının üzerlerindeki patlayıcıları infilak ettirdiğini, diğer iki saldırganın yaralandığını belirtti. Taliban, saldırıları uluslararası ajanslara gönderdiği cep telefonu mesajıyla üstlendi. Saldırılara ‘çok sayıda’ intihar bombacısının katıldığını duyurdu.

‘Bahar saldırısı’

Afgan polisi ve parlamento sözcüsü, parlamentoya girmek isteyen saldırganların güvenlik güçlerince püskürtüldüğünü, bu kişilerin yakınlardaki bir binada mevzilenip buradan ateş açtıklarını belirtti. Görgü tanıkları ise bazısı patlayıcı yelek giymiş saldırganların yeni inşa edilmiş, ancak bir kısmı yanmış bir oteli ele geçirdiğini söyledi. Bu arada yerel polis sözcüsü, Taliban militanlarının ülkenin doğu kesimindeki Gardez’de polis eğitim kampına saldırdığını, saldırıda yaralananların olduğunu belirtti. Öte yandan Taliban sözcüsü Zabiullah Mücahid telefonla AFP’ye yaptığı açıklamada, bu saldırıların “ilkbahar saldırılarının başlangıcı” olduğunu iddia etti. Mücahid ayrıca, Logar, Celalabad ve Gardez’deki saldırıların sorumluluğunu da üstlendiklerini açıkladı.

Dışişleri: Üssümüz vurulmadı

AP, Afganistan’da Türkiye üssünün vurulduğunu iddia etti. Ancak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Türkiye üssüne de NATO üssünün ve büyükelçiliklerin bulunduğu Vezir Ekber Han bölgesindeki Türkiye Büyükelçiliği’ne de herhangi bir saldırı yapılmadığını açıkladı. Açıklamada Türkiye Büyükelçiliği’nde herhangi bir zayiat bulunmadığı, ancak Büyükelçilik yetkililerinin teyakkuz halinde ve görevinin başında olduğu belirtildi.

Saldırılarda 18 kişi öldü

Afganistan`ın başkenti Kabil ile ülkenin doğusundaki Celalabad, Gardez ve Pul-i Alem kentlerine Taliban militanlarınca düzenlenen saldırıların bastırılması sırasında 18 kişinin öldüğü bildirildi.

Taliban`ın Afganistan`ın başkenti Kabil`deki saldırısı 18 saat süren çatışmaların ardından güvenlik güçlerinin militanların gece yarısı ele geçirdiği iki binanın denetimini ele geçirmesiyle sona erdirildi.

Militanların dün ele geçirerek saldırı başlattığı kent merkezindeki bina ile kentin güneybatısındaki binaya yönelik Afgan güvenlik güçlerinin RPG`lerle düzenlediği saldırılara ABD yönetimindeki helikopterlerin yerel saatle 03.00`den itibaren düzenledikleri saldırılarla destek vermesi sonucu militanlar yenilgiye uğratıldı.

Her iki bina çevresindeki çatışmaların bugün yerel saatle 06.30 sularında bittiğini duyuran yetkililer, Kabil, Celalabad, Gardez ve Pul-i Alem kentlerindeki saldırılarda 17 militanın öldürüldüğünü güvenlik güçlerinin ise bir kayıp verdiğini belirtti.

Taliban militanlarının, ABD, Almanya ve İngiltere büyükelçilikleri, hükümet binaları ve NATO üslerine yönelik saldırıları dün yerel saatle 13.30`da aşağı yukarı eş zamanlı olarak başlamıştı.

Saldırıların sorumluğunu Taliban üstlenmişti. Taliban sözcüsü Zabiullah Mücahid Kabil ile diğer 3 kentte düzenlenen saldırıların ``Taliban`ın başlattığı bahar saldırılarının başlangıcı olduğunu`` söylemişti.

 

 

AP

Bu haberler de ilginizi çekebilir