• DOLAR 32.487
  • EURO 34.622
  • ALTIN 2475.186
  • ...
Hava taksi trafiği 2024`te başlayabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

İTO gazetesinin haberine göre; hava araçları ile ​adrese, kapıya paket teslimi için çalışmalar devam ederken, insan taşımacılığına yönelik çalışmalar da gündemde kalmayı sürdürüyor. Koli taşımanın güvenlik kriterleri, haliyle insan taşımakla aynı değil. Üstelik hava taşımacılığı söz konusu olduğunda insan vücudunun ağırlığı, mühendisler için ​aşılması gereken ciddi bir probleme dönüşüyor. Ancak yeni malzemeler, gelişen teknoloji ve değişen maliyet hesapları her zaman bir sürprize gebe olabilir ve önceden mümkün olmayan şeyleri fiziksel olarak veya ticari açıdan mümkün kılabilir. Bu da bizlere hayatımızı değiştirecek yeniliklere açık ​olmamızı söylüyor.

ÇOK DAHA HIZLI

Transcend Air, yeni bir hava aracı projesini açıkladı. 2024`te havalanması planlanan Vy isimli hava aracı, altı kişiyi taşıyabiliyor. Olduğu yerden havalanabiliyor, uzun bir piste ihtiyaç duymuyor. Yere inerken de yine helikopter gibi olduğu yere iniyor. Dikey iniş kalkış yapabilen bu araçlara kısaca VTOL (Vertical Take off and Landing) deniyor. Saatte 652 kilometre hıza çıkabilen bu araç, bir ‘hava taksi` olarak düşünülmüş. Karbon fiber tasarımı hafif olmasını sağlıyor. Bu hafif tasarım sayesinde acil durumlarda paraşütle iniş yapabiliyor. Pervanelerinin hareketli olması sayesinde dikey olarak küçük bir alanda iniş-kalkış yapabilen Vy, giderken bir uçak gibi yol alacağından helikopterlere göre çok daha hızlı bir araç olacak.

ALTI YIL SONRA

Bu proje 2024`te gerçek olabilecek mi? Vy adı verilen bu hava aracı, gerçekten de yolcu taşımaya başlayabilecek mi? Bu soruların kesin bir cevabı yok. Çoğu zaman bu tip tasarımlar seri üretim sürecine girmeden geliştirme amacıyla bir sonraki model için temel teşkil ediyor. Şirketin internet sayfasındaki ‘bilet satın al` yazısına tıkladığınızda size bilet satmıyor elbette. Ancak gerçek mesafeler ve fiyatları görebileceğiniz bir arayüze yönlendiriliyorsunuz. New York ile Boston arası 36 dakika sürüyor ve ücreti 283 dolar, Los Angeles ile San Francisco arası 55 dakika ve 315 dolar gibi. ​Bakalım önümüzdeki altı yıl içinde bu proje hayata geçirilebilecek mi?

Bu haberler de ilginizi çekebilir