• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Tarihte Bugün
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

31 Temmuz tarihinde Türkiye ve dünyada yaşanan olaylar…

855: Ahmet Bin Hanbel Abbasi zindanlarında gördüğü işkencenin tesiriyle şehid oldu. Ahmed bin Hanbel, Hanbelî mezhebinin imamıdır. Hicri 164 yılında Bağdat'ta doğdu ve yine 241`de orada vefat etti. Üçyüzbinden fazla hadis ezberlediği rivayet edilmiştir. İmam-ı Şafii'nin öğrencisidir. "El-Müsned" adındaki hadis kitabında otuzbin hadis vardır. İslam devletinin sınırlarının genişlemesi ve batı felsefesinin Müslüman âlimleri etkilemesinin ardından ortaya çıkan ve akılcılığı savunan Mutezili görüşe karşı çıkmış ve bu nedenle dönemin Mutezile taraftarı Abbasi Sultanı tarafından zindana atılmıştır.

1492: Yahudilerin İspanya'dan kovulacağını gerekçeleriyle bildiren Elhamra Kararnamesi imzalanarak yürürlüğe girdi. Elhamra Kararnamesi, Kastilya ve Leon Kraliçesi I. Isabel ile Aragon Kralı II. Ferdinand tarafından 31 Mart 1492'de Elhamra Sarayı'nda imzalanarak ilan edilen ve İspanya'da bulunan Yahudiler'in kovulması kararını, gerekçeleriyle birlikte ifade eden belgedir. Bu kararnameye göre Yahudi dinine mensup olan ya da kökenleri bu dine inanmış halka dayanan herkes İspanya'yı terk edecek; yanına altın, para vb. ziynet eşyası almayacaktır. Kararnamenin muhataplarına ülkeyi terk etmek için 31 Temmuz tarihine kadar süre tanınmış ve bu süre sonunda da ülkeyi terk etmeyenlerin idam edileceği belirtilmiştir. Bu tarihten bir yıl sonra yine II. Ferdinand'a ait olan Sicilya (1493'de), beş yıl sonra da Portekiz (1497'de) aynı uygulamayı gerçekleştirecektir. Yahudiler gittikleri her yerde özellikle ekonomik açıdan güçlenerek oradaki nüfuzlarını artırmaya çalışıyorlardı. Herhangi bir devlete sahip olmayan yahudiler günün birinde bir devlet sahib olma hayaliyle bulundukları ülkeyi bu konuda yoklayıp gizlice bu hedefleri için çalışıyorlardı. Avrupa`nın tamamı kısa sürede bu yahudi hedefini anlamış ve yahudileri Avrupa topraklarından atmışlardır. O dönemde onları topraklarına alıp insan muamelesi yapan tek toplum Müslümanlar ve Müslümanları temsil eden Osmanlı`ydı. 

1908: II. Abdülhamit döneminde resmî bir göreve dönüşen hafiyelik resmen ortadan kaldırıldı.

1921: Yunan Kralı Konstantin, Yunan işgali altındaki Eskişehir'e geldi.

1922: İstiklal Mahkemeleri kanunu TBMM'de kabul edildi. Yapılan devrimleri zorla halka kabul ettirmenin en etkili silahlarından biri İstiklal Mahkemesi olmuş ve yapılan uygulamalara en küçük bir muhalefet isyan olarak değerlendirilmiş ve idamla cezalandırılmıştır. Bu mahkemeler hiç yargılama yapmadan da birçok infazda bulunmuş, mahkemeden çok cellât rolünü üstlenmişlerdir. Halk açısından en acı verici olanı ise hala İstiklal Mahkemelerini temize çıkarmaya çalışanların varlığıdır.

1932: Almanya'da seçimlerde 230 milletvekilliği alan Nasyonel Sosyalist Alman İşçi Partisi (Naziler) birinci parti oldu. Sosyal Demokratlar 133, Komünistler 89 milletvekili çıkardılar.

1936: İspanya'da General Franco'nun faşist güçleri Madrid'i kuşattı. Francisco Franco, lakabı El Caudillo (Önder) (doğumu:4 Aralık 1892, Ferrol – ölümü:20 Kasım 1975, Madrid, İspanya). Demokratik cumhuriyetin yıkılmasıyla sonuçlanan İspanya İç Savaşı'nda (1936-1939) milliyetçi güçlere önderlik eden İspanyol General ve devlet adamı. İç Savaş'ın ardından 36 yıl boyunca ülkeyi diktatörlükle yönetmiştir.

1952: Türkiye'nin ilk sendikal konfederasyonu olan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) kuruldu.

1959: Türkiye, Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) adaylığı için resmen başvurdu.

1959: Bask Yurdu ve Özgürlüğü örgütü(ETA) kuruldu. Basklar, İspanya'nın kuzeyi ve Fransa'nın güney batısındaki özerk bölgede yaşayan bir halktır. Dilleri Baskça'dır ve dil bilimcileri tarafından Hint-Avrupa dilleri Avrupa'ya yayılmadan önce Avrupa'da konuşulan dillerden arta kalan tek dil olduğu söylenmektedir. Basklar Pirenelerin batısında yer alan dört bölgesi İspanya üçü Fransa'da bulunan Bask ülkesi olarak bilinen ve çoğunluğu Kuzey Navara'da yaşayan yerli bir halktır.

1965: İngiliz televizyonunda sigara reklamları yasaklandı.

1969: Türkiye'de bira sanayinin gelişmesi nedeniyle Emniyet Müdürlüğü birayı alkollü içki saymamaya karar verdi.

1971: ABD'li astronotlar David Scott ve James Irvin, ay yüzeyinde dört tekerlekli bir araçla gezdi

1987: Mekke`de kanlı Cuma. Mekke`de Hac sırasında İranlılar Amerika Birleşik Devletleri aleyhine gösteri yaptı. Suudi polisi ateş açtı, çok sayıda İranlı ve diğer ülkelerden gelen hacı şehid oldu. Hayatını kaybedenlerin sayısının 500 dolayında olduğu bildiriliyor.

2016: Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen, FETÖ aidiyeti, iltisakı veya irtibatı bulunan bin 389 askeri personel, kanun hükmünde kararnameyle TSK'dan ihraç edildi

2017: Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, emekliye ayrıldı

Bu haberler de ilginizi çekebilir