• DOLAR 32.52
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2422.036
  • ...

Sera diyarı olarak adlandırılan Batman'ın merkez Balpınar (Girêsîra) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyü sakinleri, seralardaki ürünlere bulaşan hastalıklarla mücadele kapsamında nematod ve diğer tarım hastalıkları için solarizasyon (jelatinli) uygulamaya başvurdular.

Bölgede en çok sebze yetiştirilen yaklaşık 300 haneli ve 4 bin nüfuslu Yeniköy sakinlerine yönelik Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne bağlı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından seminer verilmişti. Seminerde, seralarda nematod ve diğer tarım hastalıklarıyla mücadelede jelatin uygulamasının iyi olacağı belirtilmişti.

Bu bilginin ardından köylüler, ilk üründen sonra seralardaki hastalıklarla mücadelede mesafe kat etmek ve verimi artırmak için jelatin yöntemine başvurarak uygulamaya koydu.

Seracılık yaparak geçimini sağlayan köylülerden Yahya Tekin, insan sağlığı açısından çok büyük sorunlara neden olduğu için kimyasal ilaçların yerine fiziksel mücadele denilen solarizasyon yöntemiyle ürünlerdeki hastalıklarla mücadele ettiklerini söyledi.

Tekin, "Bu sene ektiğimiz salatalıklara nematod denilen salatalıkları kökten kurutan bir hastalık vurması nedeniyle biz ve civar köylüler olarak, jelatin uygulamasına başvurduk. Jelatin yaptığımız yüzey çok ısınıyor, bu sıcaklık 70-80 dereceye kadar çıkabiliyor. Bu naylon uygulamasıyla ısınan toprakla beraber nematod dediğimiz hastalık yok oluyor. Bunun için böyle bir çözüm yoluna gittik." dedi.

"İnşallah verim de artacak"

Seralardaki hastalıklarla mücadele etmek için solarizasyon yöntemine başvurduklarını ifade eden çiftçilerden Eşref Aslan ise "Köye yeni bir proje getirdik. Toprağın yüzeyini plastik örtüyle örtüp bir nevi toprağa format atarak, toprağı yeniliyoruz. Nematod dediğimiz hastalık salatalıkların köklerinden başlayıp, başlarına kadar kurutuyor. Ne kadar ilaçlama yapsak da bir faydası olmadı. Son olarak bu çözümü bulduk. Toprağın üstünü naylonla kaplıyoruz ve hava almayan toprak ısınıyor. Topraktaki tüm zararlı canlıların yok olmasını sağlıyor ve bu yolla hem toprak verimli oluyor hem de toprakta var olan hastalıklar yok oluyor. Bu uygulama 40-50 gün sürüyor. Bu uygulamadan sonra sezon bitiyor ve gelecek sene için toprağa bir nevi format atılıyor. Verim de artacak inşallah." şeklinde konuştu. (Mehmet Sait Çelik, Mehmet Salih Akgül - İLKHA)