• DOLAR 32.371
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.29
  • ...

Bitlis'in Ahlat ve Adilcevaz havzalarında ekimi yapılan buğdayın hasadına başlandı.

Buğday, rekoltesiyle çiftçinin yüzünü güldürürken, Türkiye Mahsulleri Ofisinin (TMO) belirlediği buğday birim fiyatı ise çiftçiyi memnun etmedi.

Bu yılki hasatta hem buğday hem de samanda iki kat artış yaşandığını belirten çiftçi Fazıl Doğramacı, mazot fiyatlarının yüksek, belirlenen buğday birim fiyatının düşük olmasına tepki gösterdi.

Doğramacı, "Bu yıl buğday hasadına başladık. Yeni biçerlerden memnun kaldık. Ekinler uzun boylu olduğu için eski biçerlerle sıkıntı yaşıyorduk. Hasat da verim de çok iyidir. Tarlaya göre aldığımız verimler değişiyor. Bir dönümde 500-600 kilo buğday alabiliyoruz. Geçen yıla nazaran verimde yüzde 50 artış sağlandı." dedi.

Mazot fiyatlarının yüksek olmasına karşın, TMO tarafından belirlenen buğday birim fiyatının düşük olmasının kendilerini olumsuz etkilediğini dile getiren Doğramacı, şunları söyledi: "Bu sıcak havada, zor şartlar altında çalışıyoruz. Mazot fiyatlarının artışı bizi zor durumda bırakıyor. Hem ekim hem de hasat döneminde masraflarımız çok oluyor. Fakat buğday fiyatları iyi değil. Fabrikalar buğdayı 930-975 TL'ye alıyorlar. Geçen yıllarda masrafımızı bile çıkaramadık. Ama bu yıl verim iyi olduğu için memnunuz. Ofis'te ise bin ile bin 50 TL arasında değişiyor. Ofis'te buğday proteini yüksek çıkarsa bin 50 TL'ye alıyor. Protein düşük olunca yemliğe veriyor. Biz de mecburen yemliğe veriyoruz. Yemlik fiyatı da düşüktür."

Çiftçilerden Murat Öztürk de bu yıl buğday hasadından memnun kaldıklarını, artan mazot fiyatlarının çiftçiyi olumsuz etkilediğini ifade etti. (Şükrü Tontaş-İLKHA)