• DOLAR 32.336
  • EURO 35.16
  • ALTIN 2306.15
  • ...

Rutin olarak yapılan zamların gıda ürünlerinden giyime, yakıttan taşıta, konuttan kiraya kadar hayatın her alanını çok olumsuz etkilediğini belirten Batmanlılar, zamlardan dolayı yaşamın çekilmez bir hale geldiğinin altını çizdiler.

Yaşanan zamlara tepki gösteren Batmanlılar, yetkililere çağrıda bulunarak zamlara son verilmesini istediler.

Yıllardır Batman merkezde market işlettiğini belirten Orhan Gültekin, bir yılı aşkındır zamlardan dolayı işlerinin durgun olduğunu ve böyle giderse sıkıntı yaşayacaklarını söyledi.

Bir yıl içerisinde hemen hemen zam almayan hiçbir ürün kalmadığını belirten Gültekin, "Bazı ürünlere bir yıl içerisinde iki üç defa zam geldi. Bu da müşteriyi ister istemez olumsuz etkilemektedir. Bir ailenin mutfak ihtiyacı bir sene önce günlük 60 lira tutuyorsa bu gün 100 liranın üzerine çıkmış durumda. Genel bir zam durumu var. Özellikle bazı gıda malzemeleri ve tüm temizlik ürünlerinde zam artışı oldu. Örnek verecek olursak temizlik ürünlerinin neredeyse tamamına yüzde 60-70'e yakın zam geldi. Daha önceleri 3-4 liraya sattığımız temizlik ürünlerini şimdi 5-6 liraya satmaktayız. Gıda ürünlerinde ise bir kilogramlık salça 4 ila 4,5 liraya satarken şimdi ise en ucuzu 7,5-8 liraya satıyoruz. Bu, neredeyse yüzde 100'lük bir zam demektir." dedi.

"Büyük sıkıntılar yaşanmakta"

Bir yılda yumurtaya yüzde 120 zam geldiğini söyleyen Gültekin, "Yumurtayı bundan 2-3 ay önce 10 liradan satıyorduk, şimdi ise en az 15 liraya satmamız gerekiyor. Yumurta satarken kendi kârımızdan düşürerek satıyoruz. Daha önce 10 liraya sattığımız yumurtadan bir lira kar ederken şimdi 15-16 liraya sattığımız yumurtayı 75 kuruş bazen daha az karla vermek zorunda kalıyoruz. Batman'da işsizlik durumu da ortada.  İşsizlik çok kötü hal almış, halkın iş imkânları kısıtlı olduğu için gelir konusunda büyük sıkıntılar yaşanıyor." ifadelerini kullandı.

"Halk zamlardan kötü bir şekilde etkilenmektedir"

Yeme-içmenin insanların zaruri ihtiyacı olduğunu, bundan dolayı halkın bu ihtiyacını karşılarken çok zorlandığını belirten Gültekin son olarak şunları söyledi:

"Vatandaşlar yeme-içme ihtiyaçlarını gidermek zorundadırlar. Bu nedenle zamlar hem müşteriyi hem de bizi kötü etkilemektedir. İşlerde ister istemez düşüş yaşanmaktadır. Bundan 5-6 ay önce günlük ciromuz 2 bin lira iken şu an bin 500'u bile zor buluyor. Ciddi manada bir düşüş var. Bunun dışında kiralarda da ciddi anlamda bir yükselme var. Yakıtta, elektrikte, kiralarda her şeyde zam var. Her şey vatandaşın aleyhine. Gelir gideri karşılamıyor. Yetkililerin bu zamlarla ilgili bir çözüm yolu bulmalarını istiyoruz. Halk bu zamlardan çok kötü bir şekilde etkilenmektedir."

"Zamlar üst üste geldi"

Şirinevler Mahallesinde bakkal işleten esnaf Mehmet Atsan ise zamların kendilerini çok etkilediğini belirterek, zamlar dolayısıyla müşterilerinin azaldığını ve işlerinin düştüğünü söyledi.

Atsan, "Eskiden daha fazla iş yapıyorduk. Zamların beraber, işlerimizde ciddi bir düşüş var, daha az iş yapar olduk. Zamlar bir defa da değil 2-3 defa üst üste geldi. Bu zamlarla birlikte her bir ürünün üzerine en az yüzde 50 zam geldi. Bu da ister istemez işlerimizi olumsuz etkiliyor. Günlük ortalama ciromuz 2 bin lira iken şu anda 1200- 1300 TL civarında iş yapıyoruz ve bu zamlardan kaynaklanmaktadır. Halkımızın, zamlardan dolayı alım gücü baya bir düştü." şeklinde konuştu.

"Zamların önü kesilmelidir"

Zamlara tepki gösteren vatandaşlardan Hamza Sertkaya, "İki hafta öncesine kadar 4 liraya aldığımız salça şimdi 7,5 liraya yükselmiş, yumurtanın kolisi 9 lira iken 15 lira olmuş. Bu zamların önüne geçilmeli." dedi.   

Yumurta zammına tepki gösteren Fatih Benice ise şöyle konuştu: "Bundan iki üç gün önce yumurta kolisi 11 lirayken bugün 15 lira olmuş, bu zamların önünün kesilmesi lazım. Yetkililerden bu zamlarla ilgili bir çözüm bulmalarını istiyoruz." (Mehmet Sait Çelik, Mehmet Salih Akgül - İLKHA)