• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BRICS'e Türkiye'nin de üye yapılması çağrısını değerlendiren Rusya Bilimler Akademisi Avrupa Enstitüsü Stratejik Gelişim Merkezi Başkanı Aleksandr Gusev, Türkiye'nin üyelik için gerçekten şansı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Afrika'da gerçekleştirilen BRICS zirvesi kapsamında, BRICS ülkelerine Türkiye'nin üyeliğine izin verme çağrısı yaptı. Konuyla ilgili BFM radyosuna konuşan Rusya Bilimler Akademisi Avrupa Enstitüsü Stratejik Gelişim Merkezi Başkanı Aleksandr Gusev, Türkiye'nin BRICS'e katılma şansının gerçekten olduğunu söyledi.

BUNUN NE GİBİ GETİRİSİ OLUR?

Gusev şunları söyledi: "BRICS'in bağımsız olarak üye olmak için gerçekten istekli ülkelerle genişleyeceği kuvvetle ihtimal. Türkiye'nin üyelik için gerçekten şansı olduğunu düşünüyorum. Bunun ne gibi getirisi olur? BRICS'in Türkiye'ye getirisi, Türkiye'nin üyelikten sağlayacağı getiriden çok daha fazla. Bunlar ekonomi alanında getiriler: BRICS bankası çerçevesinde Türkiye ciddi oranda ayrıcalık kazanacak. Elbette yerli para birimleriyle ticaret de söz konusu. Zira dolar ve euro'ya yönelim yok, bu Türkiye için çok önemli. Siyasi bileşkelere de bakacak olursak, bu da oldukça ciddi bir konu. Nitekim Erdoğan'ın Rusya'ya yönelik bir eğilimi olduğunu görüyoruz."

TÜRKİYE`NİN HEM RUSYA İLE HEM DE BRICS ÜLKELERİ İLE İLİŞKİLERİ GAYET İYİ

Rusya Bilimler Akademisi Doğu Enstitüsü Arap ve İslam Araştırmaları Merkezi Baş Uzmanı Boris Dolgov, Türkiye`nin BRICS`e dahil olma isteğinin Rusya ile ekonomik ilişkilerinin gelişmesiyle ilgili olmasından kaynaklandığını bildirdi. Dolgov Rus haber ajansı Ria Novosti`ye yaptığı açıklamada, “Türkiye daha önce de Rusya`nın bulunduğu çeşitli ekonomik birliklere dahil olma isteğini dile getirdi. Şimdi de BRICS konusunda bir açıklama yapıldı. Çünkü Türkiye`nin hem Rusya ile hem de BRICS ülkeleri ile ilişkileri gayet iyi” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE RUSYA İLE İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRMEK İSTİYOR

Dolgov, BRICS ülkelerinin diğer ekonomik ve siyasi birliklere karşı olmadığını dile getirdiğini belirterek, “Türkiye`nin bu isteğini ABD`ye sırtını döndüğü şeklinde açıklayamayız. Türkiye ABD`nin müttefiği olmaya devam ediyor, ayrıca NATO üyesi ve oradan çıkmayı planlamıyor. BRICS`e gelince bu Türkiye`nin Rusya ile ilişkiler kurmak istemesini ilgilendiriyor. Bana göre burada yeni hiçbir şey yok. Ekonomide Türkiye hem Rusya hem de BRICS ülkeleri ile işbirliği yapıyor, fakat askeri siyasi alanda Türkiye NATO üyesi olmaya devam ediyor” diye konuştu.