• DOLAR 32.541
  • EURO 34.896
  • ALTIN 2488.855
  • ...

Batman merkezde çiftçiler, tarlalarında sezona göre kabak, domates, patlıcan, biber, salatalık karnabahar, marul ve lahana gibi ürünleri ekerek geçimlerini sağlıyorlar. Çiftçiler, kenttin aşırı sıcaklarında çalıştıkları tarlalarıyla olan imtihanlarını İLKHA muhabirine anlattılar.

Bölgede en çok sebze yetiştiriciliğinin yapıldığı Batman`ın merkez Balpınar (Grêsira) beldesi ve bağlı köylerindeki çiftçiler, geçimlerini tarım ve kısmen de hayvancılıkla sağladıklarını ifade ettiler.

Termometrelerin bazen 45 derece gibi kavurucu sıcakları gösterirken bile geçim kaynakları olan tarlalarında çalışan çiftçiler, sıcaklıklardan korunmak için sabahın erken saatlerinden itibaren çalışmaya başladıklarını ve günün en sıcak olduğu öğle vakitlerinde istirahat ettiklerini belirttiler. Bazen öğlenin aşırı sıcaklarında çalışmak zorunda olduklarını ifade eden çiftçiler, sıcaklardan etkilenmemek için kafalarına su dökerek serinlenmeye çalıştıklarını belirtiyorlar.

"İşimizi ertelesek zarar edeceğiz"

Batman`da havanın aşırı derecede sıcak olduğunu fakat evlerine ekmek götürebilmek için çalışmak zorunda olduklarını belirten Şemsettin Balin, "İşimizi erteleyemiyoruz, ertelesek haliyle zarar edeceğiz. Tabi işimiz de sıcağın altındadır. Bu sıcakta mecbur çalışmak zorundayız. İşimiz çok zor ve zahmetlidir. Güneşin çarpmasından ve bizi hastanelik etmesinden korkuyoruz. Güneşin altında hasat işini yapınca çok sıkıntı çekiyoruz. Sulama, hasada göre biraz daha iyi çünkü vücudumuzu ıslatıyoruz. Ayaklarımızı suya koyuyoruz. Biraz olsun serinliyoruz. Domatesin fiyatı iyi fakat verim olarak kötü. Zaten hasat bitmek üzere. Umut ediyoruz diğer sebzelerin hasadı daha iyi olur." dedi. 

"Tüm zorluklara rağmen geçimimizi sağlamak için çalışıyoruz"

Hem üniversite okuyup hem de tarlada çalıştığını aktaran Ahmet Yağar ise şunları söyledi: "Köyde çiftçilikle uğraşıyoruz. Sabah 5-6 civarı evden çıkıp tarlaya geliyoruz. 9-10 civarı oldu mu domateslerimizi kesip Batman Sebze Hali'ne gönderiyoruz. Yıllardır bu işle uğraşıyoruz. Sebze halinin yüzde 60-70'lik sebze ihtiyacı bizim köyden sağlanıyor. Köyün genel olarak gelir gideri tarlalardan sağlanıyor. Çiftçiler, yoğun sıcağa rağmen tarlalara gelip ekini harmanlıyorlar, toplama işini yapıyorlar. Tüm zorluklara rağmen yapılıyor. Zor ama geçim kaynağı olduğu için yapılmak zorunda ve başka çare yok." 

"Bu sene havalar çok sıcak"

Köyde çiftçilikle uğraşarak geçimlerini saylayan genç çiftçilerden Yahya Tekin, "Köyde çiftçiyim. Biber ekimi yapıyoruz. Çok şükür bu sene biberlerimiz iyidir ama havalar çok sıcak ve bu sıcaklardan dolayı sadece havanın serin olduğu saatlerde çalışabiliyoruz. Sabah saat 05.00`da gelip sabah 10.00`a kadar ancak çalışabiliyoruz. Bu saatlerden sonra havalar çok sıcak olduğu için ağacın gölgesinde dinleniyoruz. Bu sene havalar çok sıcak ama idare ediyoruz." ifadelerini kulandı. (Mehmet Sait Çelik, Mehmet Salih Akgül – İLKHA)