• DOLAR 32.597
  • EURO 34.745
  • ALTIN 2498.673
  • ...
Savaşın mağduru çocuklar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Suriye'de Mart 2011`de protestolarla başlayan ve daha sonra rejime karşı bir savaşa bürünen süreçte, 7 yıl geride kaldı. Savaşta yüzbinlerce insan yaşamını yitirirken, milyonlarca kişi de ülkeyi terk etti. Ancak bu savaşın da en büyük mağduru, çocuklar oldu. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, 7 binden fazla çocuk hayatını kaybetti. Resmi olmayan rakamlara göre ise bu sayı, 20 binden fazla.

BM Genel Sekreteri'nin silahlı çatışmalarda çocuklar konusundaki özel temsilcisi Virginia Gamba, doğrulayabildikleri rakamlara bağlı olarak Suriye'de savaşın başından beri 7 binden fazla çocuğun çatışmalarda hayatını kaybettiğini ya da yaralanıp sakatlandığını söyledi.

Suriye'deki insani duruma ilişkin BM Güvenlik Konseyi'ni bilgilendiren Gamba, savaşın öldürülen, sakat bırakılan, savaşçı olarak kullanılan, cinsel istismara maruz kalan çocuklar üzerindeki ''akıl almaz'' etkilerine dikkati çekti.

‘BU SAYI, 20 BİNDEN FAZLA OLABİLİR`

BM'nin bu yılın başından beri çocuklara yönelik bin 200'den fazla çocuk ihlalinin gözlemlendiğini ifade eden Gamba, 600'den fazla çocuğun öldürüldüğünü ya da sakat bırakıldığını belirtti. Gamba, ''Suriye'de savaşın başından beri 7 binden fazla çocuk çatışmalarda hayatını kaybetti, yaralandı ve sakatlandı ama bu sadece doğrulayabildiğimiz rakam, sayının 20 binden fazla olduğunu yansıtan doğrulayamadığımız rakamlar da var.'' dedi.

Gamba, Suriye'de ''savaşın içinde doğan çocukların barışın kelime anlamını dahi bilmediklerini'' sözlerine ekledi.

KAYIP MÜLTECİ ÇOCUKLAR

Savaşın beraberinde getirdiği mültecilik durumundan da en kötü şekilde etkilenenlerin çocuklar olduğu ifade ediliyor.

Bundan altı ay kadar önce TBMM tarafından hazırlanan bir raporda Almanya'da 4 bin mülteci çocuğun kaybolduğu bilgisi yer aldı. Rapora göre Almanya İçişleri Bakanlığı Göç ve Mültecilerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Norbert Seitz, Almanya genelinde 4 bin mülteci çocuğun kayıp olduğunu açıkladı. İtiraf gibi ifadeler kullanan Seitz, “Federal Almanya İstatistik Dairesi'nin kayıp çocuklar konusunda yayınladığı son istatistiklere göre Almanya genelinde 4 bin civarında çocuğun kayıp olduğunun tespit edildi, ancak tam rakam vermek mümkün değildir” dedi.

Avrupa Polis Örgütü (Europol) 2016`nın Ocak ayında yayımladığı raporda Avrupa genelinde 10 binden fazla mülteci çocuğun kaybolduğunu bildirmişti.

Tüm Avrupa`da kayıp mülteci çocuk sayısının ise 30 bin ile 60 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Kayıp mülteci çocukların suç örgütleri ve organ mafyaları tarafından kullanıldığı yönünde güçlü iddialar ortaya atılıyor.

SIRADA İDLİB VAR

Öte yandan, Suriye`nin farklı bölgelerini muhaliflerden alan rejim, gözünü İdlib`e dikti. Yaklaşık 3 milyon sivilin yaşadığı İdlib, muhaliflerin kontrolündeki son bölge.

Beşşar Esed, geçtiğimiz günlerde bir Rus haber ajansına verdiği röportajda, Özgür Suriye Ordusunu “terörist” olarak nitelendirdi ve İdlib`e işaret ederek, “Teröristler her neredeyse gerekeni yapacağız” ifadesini kullandı.

Suriye'nin kuzeybatısında, Türkiye sınırındaki İdlib, Mayıs 2017'deki Astana toplantısında “gerginliği azaltma bölgesi” ilan edilmişti. Diğer bölgelerdeki çatışmalardan kaçan birçok sivil, buraya yerleşmiş bulunuyor. İdlib`e yönelik gerçekleştirilecek büyük çaplı bir saldırıda yine çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesi ve milyonlarca kişinin yaşadıkları yerleri terk etmesi gündemde.

Bu haberler de ilginizi çekebilir