• DOLAR 32.569
  • EURO 34.861
  • ALTIN 2427.543
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zambiya Cumhurbaşkanı ile görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Resmî ziyaretini gerçekleştirmek üzere Zambiya'nın başkenti Lusaka'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zambiya Cumhurbaşkanı Edgar Lungu ile Zambiya Cumhurbaşkanlığı Sarayında bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkedeki temaslarına Cumhurbaşkanlığı Kabristanını ziyaret ederek başladı.

Kabristanda; ülkenin eski Cumhurbaşkanları Michael Sata, Levy Mwanawasa ve Fredrick Chiluba'nın anıt mezarlarını ziyaret eden ve mezarlara çelenk bırakan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a beraberindeki bakanlar da eşlik etti.

Daha sonra Zambiya Cumhurbaşkanlığı Sarayına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zambiya Cumhurbaşkanı Lungu ile bir araya geldi.

"Ekonomik alandaki deneyimlerimizi Zambiya ile paylaşmaya hazırız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zambiya Cumhurbaşkanı Lungu ile yaptığı baş başa görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ticari ve ekonomik ilişkilerin; her iki ülkenin potansiyelleri göz önüne alındığında en fazla ilerleme sağlanabilecek alanı oluşturduğuna işaret ederek, "Ekonomik alandaki deneyimlerimizi karşılıklı çıkarlara hizmet edecek projeler çerçevesinde sizlerle paylaşmaya hazırız" dedi.

Ziyaretinin, Cumhurbaşkanlığı seviyesinde Türkiye'den Zambiya'ya yapılmış ilk ziyaret olduğuna dikkat çekerek tarihî bir nitelik taşıdığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, gösterilen misafirperverlikten dolayı şükranlarını ifade etti.

"Zambiya ile her türlü alanda iş birliğini ilerletmeye kararlıyız"

Zambiya'nın, bağımsızlığını kazandığı günden bu yana demokratik kurumları, barış ve istikrar ortamı, kalkınma hamleleri ve önemli potansiyeliyle, Afrika ülkeleri içinde model ülke olmayı sürdürdüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zambiya Cumhurbaşkanı Lungu'nun dirayetli liderliğinin bu başarıda önemli payının olduğunu söyledi.

Zambiya'yı, ikili ilişkileri çeşitlendirip geliştirebilecekleri dost bir ülke, siyasi ve ekonomik bir ortak olarak gördüklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi, askerî, ekonomik, ticari, kültürel, her türlü alanda iş birliğini daha da ilerletmeye hazır ve kararlı olduklarını ekledi.

"Bugün, iki ülke arasında imzalanan 12 anlaşmaya farklı bir önem atfediyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün, iki ülke arasında imzalanan 12 anlaşmaya farklı bir önem atfettiğini ve bu anlaşmaların ilişkilerin inşa edileceği ahdi altyapıyı kuvvetlendirmek için önemli bir gösterge olduğunu söyledi.

Ticari ve ekonomik ilişkilerin; her iki ülkenin potansiyelleri göz önüne alındığında en fazla ilerleme sağlanabilecek alanı oluşturduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Türk firmaları elektrik santrali, baraj, altyapı, yol, konut gibi büyük müteahhitlik işlerinde uluslararası seviyede tecrübe ve prestij sahibidir. Zambiya'da açılacak ihalelere katılarak başarılı olacaklarına ve bu işlerdeki standardın yükseltilmesine katkıda bulunacaklarına eminim. Ekonomik alandaki deneyimlerimizi karşılıklı çıkarlara hizmet edecek projeler çerçevesinde sizlerle paylaşmaya hazırız."

"Ülkemiz son yıllarda savunma sanayi alanında büyük gelişme göstermiştir"

Zambiya'nın, 7. Ulusal Kalkınma Planı çerçevesinde öncelik verdiği tarım, enerji, turizm, imalat ve sağlık alanlarında Türkiye ile iş birliğini geliştirebileceğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin; Zambiya'nın ekonomik hayatını çeşitlendirme hedefine küçük ve orta ölçekli işletmeler alanındaki tecrübesiyle katkıda bulunabileceğini, turizm ve tarım endüstrisi alanlarındaki tecrübesini paylaşabileceğini kaydetti.

Zambiya'nın enerji konusundaki açığına dikkat çekerek doğal gaz çevrim santrallerinin, hidroelektrik santrallerin ve barajların inşa edilmesinde ortak adımların atılabileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki askerî ve güvenlik iş birliğine de değinerek, 2017'de iki ülke arasında yapılan ilk askerî diyalog toplantısının ardından askerî makamlar arasındaki temasların devamında yarar bulunduğunu  vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke Savunma Bakanlıkları arasında imzalanan iki anlaşmayı hatırlatarak, "Ülkemiz savunma sanayi alanında son yıllarda büyük gelişme göstermiştir, dünyanın sayılı ülkeleri arasına girmiştir. Zambiya'nın savunma sanayi ihtiyaçlarının karşılanmasında iş birliği yapabiliriz. Bunlar için askerî çerçeve ve savunma sanayi anlaşmalarını süratle neticelendirmeye gayret etmeliyiz" şeklinde konuştu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA), 2000'li yıllardan bu yana Zambiya'ya yönelik teknik yardımlar ve eğitim programları düzenlediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİKA'nın Lusaka'da bir ofis açmasının, faaliyetlerini daha sistematik bir şekilde yürütülmesine imkân sağlayacağını söyledi.

Lusaka'da Türk mimarisini yansıtan bir Türk Büyükelçiliği binasının inşası için, şehrin merkezi ve güzel bir semtinde uygun bir arazinin tahsisinden memnun olacaklarını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara İncek'te diplomatik sitede uygun bir arsayı da Zambiya Büyükelçiliği için tahsis etmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Heyetler arası görüşmenin ardından, Zambiya Cumhurbaşkanı Lungu ile birlikte iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine iştirak eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra onuruna verilen resmî öğle yemeğine katıldı.

Resmî ziyaretini gerçekleştirmek üzere bulunduğu Zambiya'daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkent Lusaka'dan ayrıldı. (İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir