• DOLAR 32.565
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2433.93
  • ...
ABD`li Papaz Eve Çıktı BİR HAFTADA NE DEĞİŞTİ?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

İzmir'de, FETÖ ve PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen ve tutukluluğu "sağlık sorunları" gerekçe gösterilerek ev hapsine çevrilen ABD'li papaz Andrew Craig Brunson evine getirildi. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince sağlık sorunları nedeniyle "konutunu terk etmekten yasaklanması" ve yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasına karar verilerek tahliyesi kararlaştırılan Brunson, kaldığı İzmir 2 Nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu'ndan çıktı. Türkiye ve Amerika arasında derin krizlere neden olan Papazın, henüz geçtiğimiz hafta yapılan mahkemesinde dahi tutukluğunun devamına karar verilirken bir hafta içerisinde sağlık sorunları gerekçe gösterilerek eve çıkarılması ise merak konusu oldu. Özellikle son dönemlerde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile takası dahi konuşulan ve Amerikan Başkanı Donald Trump`ın dahi sosyal medya hesabından papazın bırakılması yönündeki beyanı da çokça konuşulmuştu.

TRUMP 1 HAFTA ÖNCE 'REZALET' DEMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde ABD Senatosu, Brunson için Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını içeren bir tasarı hazırlamış, ABD Başkanı Trump da 6 gün önce Erdoğan'a hitaben, "Rahibin tutuklu kalması rezalet" diye tweet atmıştı. Trump, hesabından paylaştığı mesajda şu ifadeleri kullanmıştı; "Türkiye'nin cezaevindeki saygın Pastör Andrew Burnson'ı tahliye etmemesi tam bir rezalet. Çok uzun zamandır rehin tutuluyor. @RT_Erdogan bu mükemmel Hristiyan eş & babanın serbest kalması için bir şey yapmalı. Yanlış bir şey yapmadı ve ailesinin ona ihtiyacı var!"

PAPAZ`IN TAHLİYESİ PİYASALARI HAREKETLENDİRDİ

ABD'li papaz Andrew Brunson'ın tahliyesi sonrası dolar da TL karşısında düşüş gösterdi. Tahliye öncesi 4,87 olan dolar, tahliyeyle birlikte 4,82'ye kadar geriledi ancak dün sabah saatleri itibariyle yine yükseldi.

35 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYORDU

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın bir araya geldiği zirvede serbest bırakılma talebiyle görüşülen Papaz Andrew Craig Brunson`un, ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği` gerekçesiyle 15 yıla kadar, ‘devletin güvenliği bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek` suçlamasıyla İzmir 2`nci Ağır Ceza Mahkemesi`nde 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanıyordu.

PAZARLIK İDDİASI

Kulislere yansıyan bilgilere göre Brunson`un bırakılması Amerika ile yürütülen pazarlıklar sonucunda gerçekleşti. Bu pazarlıkların mahiyeti konusunda ise spekülasyonlar yapılıyor. Amerikan Kongresinin son dönemlerde F-35 savaş uçaklarının teslimi dahil Türkiye`ye karşı bazı girişimlerde bulunduğu biliniyor. Bu hamlenin Kongrenin yeni girişimlerinin önünü kesme amacı taşıdığı iddia ediliyor. Bunun yanısıra Suriye`de de özellikle Menbic konusunda Amerika ile yürütülen görüşmeler kısmen sonuç vermiş; ama Başkan Erdoğan`ın da ifade ettiği gibi daha tatmin edici bir yere varılamamıştı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir