• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...
Yeni Sistemde Askerlik ZORUNLU DEĞİL  PROFESYONEL OLSUN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ENES DURMAZ - İSTANBUL

Yeni Sistemde Askerlik Beklentisi!

ZORUNLU DEĞİL PROFESYONEL OLSUN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Askerlik meselesini yeni ve köklü bir anlayışla ele almamız gerekiyor" sözlerinin ardından profesyonel askerlik tekrar gündeme geldi. Bedelli askerlik üzerine yasal çalışmalar devam ederken, profesyonel askerlik için de Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı'nın çalışmaları sürüyordu. Yeni sistemde kamuoyunun beklentisi ise zorunlu askerliğin tamamen kaldırılarak askerliğin profesyonel bir seviyeye çıkarılması. TSK`da 20 yıl görev yapmış ve yüzbaşı iken inancından dolayı 28 Şubat`ta Batı Çalışma Grubu tarafından “sakıncalı subay” diye fişlenerek TSK`dan ihraç edilen Av. Bülent Demir, gazetemize yaptığı açıklamada ordunun profesyonel bir yapıya kavuşmasının elzem olduğunu söyledi. Demir, ayrıca 15 Temmuz kalkışmaları gibi olaylarda her Türkiye vatandaşının ülke savunmasında mücadele etmesi için en az 3 aylık temel silah eğitimi alması gerektiğini savundu. 

ERDOĞAN`DAN YENİ MODEL SİNYALİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, askerlik sistemi üzerinde düzenleme yapılması gerektiğini söylemişti. Erdoğan açıklamasında, “Askerlik meselesini yeni ve köklü bir anlayışla ele almamız gerekiyor. Gerekli düzenlemelerin ve çalışmaların yapılmasının ardından Türkiye'de bir daha bedelli kanununa ihtiyaç olmayacak şekilde düzenleme yapacağız. Bu millet asker bir millettir. Onun ruhundaki o hassasiyeti ve inceliği de kaybetmek istemiyoruz. Hem tüm vatandaşlarımıza temel askerlik eğitimini vereceğimiz, hem de TSK'nın gücünü uzman hale getireceğimiz bir sistem üzerinde çalışacağız” demişti.

PROFESYONEL ASKERLİK GÜNDEMDE

Türkiye`nin uzun süredir gündeminde olan profesyonel askerlik için çalışmalar sürüyor. Erdoğan, geçtiğimiz dönemde Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı`nın profesyonel askerlik üzerinde bir çalışma yürüttüğünü söylemişti.

DÜNYA STANDARTLARI ÜZERİNDE BİR PROFESYONEL ORDU ŞART

TSK`nın tamamen profesyonel bir yapıya bürünerek Avrupa ve Dünya standartlarının üzerinde bir ordu haline gelmesi gerektiğini belirten Av. Bülent Demir, “ TSK`nın uzman bir kadro ile dünya standartları üzerine çıkması önceliğimiz olmalı. Lakin ben her Türkiye vatandaşının belli bir süre, kendi hayatının olağan akışı içerisinde kendisinin belirleyeceği yaş ve süreçte en az 3 aylık temel silah eğitimi alması gerektiğine inanıyorum. Malumunuz Türkiye`nin dört bir tarafı malum odaklarla çevrili. 15 Temmuz sürecinde, askerde tank kullanan vatandaşlarımızın tankları durdurduğunu gördük. Bu askeriyede görülen tank şoförlüğü sayesinde oldu. Oradaki on gencimiz on tankı durdurdu ve bu askerlik sayesinde oldu. Bundan dolayı ben bedelli askerliğe karşıyım. TSK`nın profesyonel orduya geçmesinin elzem olduğunu düşünüyorum ancak her Türkiye vatandaşının da en az 3 aylık temel silah eğitimi alması gerektiğini savunuyorum. Bunun da özellikle yurt savunması ile ilgili yarın öbür gün bir 15 Temmuz benzeri kalkışmalarda, eline silah alabilecek, zırhlı aracı kullanabilecek çok kaliteli eğitimin verilmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.


Av. Bülent Demir

“ŞU ANDA DÜŞÜNÜLEN 21 GÜNÜN DE FAYDALI OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”

Askerliğin zengin-fakir ayrımı gözetmeden ücretli yapılmasına karşı çıkan Demir, “Ben TSK`da 20 yıl boyunca üniforma giydim. Üç oğlum var ve üçünün de silahaltına alınmasını, mümkünse komando olmasını ve ülkenin bekası ile ilgili en kritik bölgelerde görev almasını sağlayacağım. Askerliğin parayla olmasına karşıyım. İmkânı olan var olmayan var. Bu gençlerimiz arasında zengin-fakir ayrımının olmasına neden oluyor. Profesyonel orduya geçilmeli ancak herkesin de belli bir seviyede temel silah eğitimi alması gerektiğini düşünüyorum. Ben şu anda düşünülen 21 günün de faydalı olacağını düşünmüyorum.” İfadelerini kullandı.  

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir