• DOLAR 32.496
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2434.391
  • ...
Tarihte Bugün 24 Temmuz 2018
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / 24 TEMMUZ

1823: Şili'de kölelik yasaklandı. Köleliğin en can yakan coğrafyaların başında gelen Latin Amerika`da köleliğin kalkması da bedel ödenen mücadeleler sonrası mümkün olabilmişti.

1866: Tennessee, Amerikan İç Savaşı sonrasında birliğe tekrar kabul edilen ilk eyalet oldu.

1915: Şikago'da bir yolcu gemisi battı: 845 kişi öldü.

1923: Lozan Antlaşması yapıldı. Türkiye'nin bugünkü sınırlarını çizen ve Ankara'nın Türkiye'nin meşru hükümeti olarak uluslararası alanda tanınmasında kritik rol oynayan Lozan Barış Antlaşması imzalandı. Mustafa Kemal: ''Bu antlaşma, Türk Milleti aleyhine, yüz yıldan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması'yla tamamlandığı zannedilmiş bir büyük suikastın yıkılışını ifade eden bir belgedir.''

Batılı devletler Sevr Antlaşmasıyla Osmanlı İmparatorluğunu yıkarken Lozan`da İstanbul`daki asli hükümetle değil de Ankara`daki temsil hükümetiyle masaya oturarak bu hükümeti meşrulaştırıyor ve devleti altın tepside bu hükümete sunmuş oluyordu. İşgal devletlerinin bunu yapmak için ne gibi mecburiyetleri vardı? Belli ki Osmanlı`yı yıkmak ve yerine batı ile daha uyumlu bir hükümet ve devlet sistemi kurmak niyeti ile İslam memleketi işgal edilmişti.

1936: İspanya hükümeti iç savaş nedeniyle dünyadan yardım istedi.

1943: II. Dünya Savaşı: İngiliz ve Kanada uçakları geceleri, ABD uçakları gündüzleri Hamburg'u bombaladı. Kasım'da operasyon bittiğinde 9.000 ton patlayıcı kullanılmış, 30.000 den fazla insan ölmüş ve 280.000 bina yıkılmış olacaktı. Hamburg Almanya'nın ikinci büyük şehri olup kendi başına ayrı bir eyaleti oluşturur. Aynı zamanda Avrupa Birliği'ndeki en büyük 6. metropoldür. Almanya'nın dünyaya açılan kapısı da denilen kent, Almanya'nın en büyük limanına da sahiptir. Rotterdam'dan sonra Avrupa'nın en büyük ikinci limanı olup, dünyada da 9. sıradadır.

1950: Gazeteciler Cemiyeti sansürün kaldırılışını Basın Bayramı ilan etti.

Sansür, çeşitli kavramların çeşitli yollarla kontrol altına alınmasıdır. Genelde hükûmet tarafından uygulanır. En somut amacı toplumu korumak ve devletin üzerinde kontrol sağlayacağı şekilde geliştirmektir. Genellikle toplumu etkileyen durumlarda ve eylemlerde uygulanır ve ifade özgürlüğünü bastırma amacı güdebilir. Ayrıca, sansür, toplu iletişimden kimi düşünceleri ve konseptleri çıkarma yoluyla algıyı kontrol etme eylemi olarak da nitelendirilebilir. Sansüre uğrayan şeyler tek bir kelimeden başlı başına bir kavrama kadar değişebilir ve değer sisteminden, ahlâkî yargılardan etkilenebilir.

1959: Irak`ta 1000 kadar Kerkük Türkmen`inin katledildiği açıklandı.

1960: Basın Ahlak Yasası yürürlüğe girdi. Basın Ahlak Yasası, basın çalışanı gazetecilerin uymayı kabul ettikleri, yasal dayanağı olmayan bir anlaşma metnidir.14 Şubat 1952`de Uluslararası Basın Enstitüsü'nün ilkeleri Türkiye için de geçerli sayılması üzerine, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi adı altında bir metin hazırladı.Bu metin, 24 Temmuz 1960 tarihinde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın ortak girişimi sonucu düzenlenen törenle, gazeteciler ve yayın kuruluşları temsilcileri tarafından imzalanmıştır.Basın Ahlak Yasası"nın bazı hükümleri şunlardır:

-Gazetecilik mesleği, kişisel yarar için ve kamu zararına kullanılamaz. -Ahlaka aykırı ve müstehcen yayın yapılamaz. -Şeref ve haysiyetlere karşı haksız yayın yapılamaz, kişi ve kurumlar -aleyhinde iftirada bulunulamaz. -Din istismarı yapılamaz. -Haberler doğruluğuna emin olunmadan yazılamaz. -Taraf tutan fikirler haber metninde verilemez. -Yayınlanmamak kaydıyla verilen bilgiler yayınlanamaz. -Yanlış yayınlar dolayısıyla gönderilen tekzipler en kısa zamanda yayınlanır.

1960: Devlet Başkanı ve Başbakan Cemal Gürsel Adalet partisi Genel Başkanı Ragıp Gümüşpala'ya bir uyarı gönderdi : "Sizin hüsnüniyetinizin ardında memlekette ne vahim ne tehlikeli bir oyun oynandığını fark etmediğinizi kabul edemiyorum.” Oysa o güne kadar memleket darbeden daha vahim ve daha tehlikeli bir oyun görmemişti. Darbecilerin başa getirdiği ve ilerde Cumhurbaşkanı olacak Cemal Gürsel, bununla Demokrat Parti bakiyelerinin gözünü korkutuyor ve onları olası bir muhalefetten sakındırıyordu.

1963: Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu çıktı. Bu kanunların birçoğu 1970 muhtırasından sonra “bu gömlek Türkiye`ye biraz bol geliyor” denilip geri alınacak ve kapsamı daraltılacaktı.

1974: Yunanistan`da yedi yıldır süren cunta yönetimi sona erdi; sürgündeki Konstantin Karamanlis hükümeti kurmak üzere geri döndü.

1975: ABD, Türkiye'ye uyguladığı silah ambargosunu kaldırmayı reddetti. Türkiye`nin Kıbrıs`a yaptığı hareketten sonra ABD, silah ambargosu uygulama kararı almış ve Türkiye`nin özür mahiyetindeki mektubundan sonra da ambargoyu kaldırmamıştır.

1977: Dört gün süren Libya-Mısır savaşı sona erdi.

1978: Yargıtay, yasaların faşistçe hazırlandığını ve bunların kaldırılması için mücadele vermek gerektiğini söylemenin suç olmadığına karar verdi.

1981: 'Laikliğe aykırı harekette bulunmak' suçlamasıyla Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 Nolu Askeri Mahkemesi'nce yargılanan Milli Selamet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve 9 MSP'li hakkında tahliye kararı verildi.

2000: Gazeteci Çetin Emeç'i öldürdükleri gerekçesiyle yargılanan İrfan Çağırıcı ve 4 arkadaşına idam cezası verildi. Çağırıcı'nın 4 arkadaşı Ekrem Baytap, Tamer Aslan, Mehmet Ali Şeker ve Cengiz Sarıkaya hakkındaki idam cezası müebbet hapse çevrildi. Türkiye`de her faili meçhul cinayetten sonra İslami kesim peşinen suçlu bulunmuş bazen de olaydan yıllar sonra bile olsa bir dindar kişi veya kurum bulunup suçlanmıştır. Bu olayla ilgili de birçok kişi yakalanmış ve yıllar sonra ihale bu şahıslar üzerine bırakılmıştır. Bu haliyle kamu vicdanı, mahkemelere karşı yaralanmış ve mahkemeler en güvensiz kurumlar halini almıştır.

2000: İsrail terör devleti Başbakanı Ehud Barak, eğer İsrail-Filistin barışı sağlanacaksa Gazze Şeridi'ndeki tüm Yahudi mahallelerini boşaltmaya hazır olduklarını açıkladı. Kurulduğu günden son ana kadar iki yüzlü siyaseti terk etmeyen siyonistler, hiçbir vaadini tutmamış gün gittikçe işgali genişletmiş ve yahudi yerleşimcilerin sayısını artırmıştır.

2005: Mısır`ın Şarm El Şeyh tatil beldesinde dünkü bombalı saldırılarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından Erhan Divlecen, Bilgehan Yalçın ve Safiye Güler Yavuz ile Bülent Adalı`nın da öldüğü bildirildi. Yaralanan Çağla Yalçın, uçakla Türkiye'ye getirildi. Yalçın, 28 Temmuz'da vefat etti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir