• DOLAR 32.542
  • EURO 34.936
  • ALTIN 2423.334
  • ...

 

ANKARA

Türkiye'de tax free (KDV iade) alışverişleriyle ilgili değerlendirmede bulunan Global Blue Türkiye Genel Müdürü Selim Şeyhun, tax free satışlarının bu yılın ilk 6 aylık bölümünde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 48 arttığını belirtti. Şeyhun,

"İlk 6 ayda KDV iadesi tamamlanan işlemlerin mağazalardaki toplam satış tutarı 467 milyon TL`ye ulaştı. Ağırlıklı olarak bu büyüme yapılan satışlardaki averaj harcamanın artışıyla oldu" dedi.

"2018 YILINA ÇİNLİLER DAMGA VURDU"

Şeyhun, işlem adetlerinin yine aynı dönemde yüzde 5'lik bir artış gösterdiğini ifade ederek, averaj harcamanın artmasında en önemli sebebin perakende sektörünün euro ve doların yükselişine karşı yapmış oldukları fiyat ayarlamalardan geldiğini söyledi. 2018 yılına Çinliler'in damga vurduğunu aktaran Şeyhun, şunları anlattı:

"Çinli ziyaretçilerin yapmış olduğu tax free alışverişler ilk 6 ayda yüzde 275 artarak, 88,5 milyon TL oldu ve işlem adetleri de yüzde 108 arttı. Bu Türkiye perakendesi için müthiş bir atılım oldu. Çinli ziyaretçiler toplam pazarın yüzde 20'lik kısmını oluşturdu. Düşünün ki Çinlilerde bu büyüme olmasaydı, Türkiye`nin ilk 6 aydaki tax free satışları yüzde 48 büyüme yerine yüzde 30'lara inecekti. Çinli ziyaretçilerin Türkiye'yi keşfetmesi, yaptıkları alışveriş ve ziyaretten memnun kalmaları Türkiye'ye daha fazla lüks yabancı markanın yatırım yapmasına çok ciddi katkıda bulunacaktır. Ruslarda da sağlıklı büyüme sürüyor. Rus ziyaretçilerin tax free satışları da yılın ilk 6 ayında yüzde 37 artış gösterdi. En önemlisi bu büyüme, averaj alışveriş tutarından bağımsız bir şekilde işlem adetlerindeki yüzde 22 artışın desteği ile geldi. Dünya Kupası'nın da temmuz ortasında bitmesi ile beraber ağustos ve eylül aylarında Rus ziyaretçilerin yaptığı alışverişin daha da ivme kazanmasını bekliyoruz."

AA