• DOLAR 32.332
  • EURO 35.079
  • ALTIN 2279.419
  • ...
Eğitimde yeni sistem beklentileri karşılamalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET ERKAN YAVUZ/DOĞRUHABER

Türkiye`de değişen yönetim sisteminde Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın açıkladığı yeni kabinede Milli Eğitim Bakanı olarak yer alan Prof. Dr. Ziya Selçuk, ilk basın toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda eğitim sistemine dönük atılacak adımlardan söz eden Selçuk, yeni eğitim sisteminde hiçbir öğrenci ve velinin sürpriz ile karşılaşmayacağını belirtti.

MEB Bakanı Ziya Selçuk`un eğitim ile ilgili dile getirdiği hususlardan önemli bir kısmının parti olarak zaman zaman kamuoyu ile paylaştıklarını belirten HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Eğitim İşleri Başkanı Mehmet Ali Doyar, “Milli Eğitim`de toplumun inanç ve ahlaki değerleriyle uyumlu, ihtiyaç ve beklentileri karşılayacak düzenleme ve değişiklilerin yapılmasının önünde herhangi bir engel yok. Yapılması gerekenler yapılsın.” dedi.

“YENİ YÖNETİM SİSTEMİNDE DEĞİŞİMİ ZAMAN GÖSTERECEK”

MEB Bakanı Ziya Selçuk`un yeni eğitim sistemiyle ile ilgili açıklamasını değerlendiren Mehmet Ali Doyar, “Bilindiği üzere yönetim sistemi değişti, partili cumhurbaşkanı sistemi geldi. Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan, hükümeti kurdu. Bu arada Milli Eğitim Bakanlığına Prof. Dr. Ziya Selçuk getirildi. Selçuk`un Milli Eğitim Bakanlığına getirilmesiyle nelerin değişeceğini zaman gösterecek. Milli Eğitim`de yapılacak değişiklikler ve işleyiş ile ilgili olarak, yeni sistemde Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı`nın ortaya koyacakları ortak tavır belirleyici olacak. Hatırlanacağı üzere daha önce parlamenter sistemden sürekli şikayet eden ve bürokraside yaşanan sıkıntılardan dolayı istedikleri gibi çalışamadıklarını ifade eden Erdoğan; Cumhurbaşkanlığı yemin töreninde, bundan sonra artık bahane yok demişti. Çünkü artık eli güçlü bir başkan ve meclisten bağımsız bir Hükümet söz konusu. Bu, işin bir tarafı.” şeklinde konuştu.  

“TOPLUMUN DEĞERLERİYLE UYUMLU, BEKLENTİLERİNİ KARŞILAYACAK DÜZENLEMELER YAPILMALI”

Toplumun inanç ve ahlaki değerleriyle uyumlu, ihtiyaç ve beklentileri karşılayacak düzenlemelerin önünde herhangi bir engelin kalmadığına dikkat çeken Doyar, “Öte taraftan Milli Eğitim Bakanlığına atanan Prof. Dr. Ziya Selçuk, yaptığı basın açıklamasında; iki ay içinde 3 yıllık program çıkaracaklarını söylemiş ancak hiçbir öğrenci ve velinin sürpriz ile karşılaşmayacağını ifade etmişti. Buradan şunu anlıyoruz ki yakın zamanda eğitim sisteminde temel değişiklikler olmayacak. Ancak eğitim sistemine yapılacak müdahaleler ile ilgili sarf ettiği ifadelerin önemli bir kısmı, bizim sürekli dile getirdiğimiz hususlardır. Nitekim Selçuk, söz konusu basın açıklamasında; “Temel kavramımız adalet olacak, adaleti şiar edineceğiz”, “Eğitim ihraç edilir, ithal edilmez”, “Bizim eğitim sistemimiz tümüyle akıl ya da bilişsel alan dediğimiz kısma hitap ediyor. Yani talim var, terbiye yok, duygu ve şahsiyet gelişimi konusunda bir eksiğimiz var”, “Ahlak üzerine inşa edilmemiş eğitim sisteminin geçerli olacağına inanmıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Bunları bir araya getirerek o halde buyurun diyoruz. Milli Eğitim`de toplumun inanç ve ahlaki değerleriyle uyumlu, ihtiyaç ve beklentileri karşılayacak düzenleme ve değişiklilerin yapılmasının önünde herhangi bir engel yok. Yapılması gerekenler yapılsın.”

MEB Bakanı Ziya Selçuk, yeni eğitim sistemini anlattı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk göreve geldiğinden beri ilk kez açıklamalarda bulundu. Selçuk, yeni milli eğitim anlayışıyla ilgili olarak, "Biz aslında bilimi, aklı, sanatı, sporu, ahlakı konuşacağız. Ahlakın üzerine inşa edilmemiş eğitim sisteminin geçerli olacağına inanmıyoruz. İnsan temelli bir eğitim anlayışı kuracağız. Eğitim önce evrensel seviyede kurulur" dedi. 

"NİTELİKLE İLGİLENMEK ZORUNDAYIZ"

"Benim 2005-2006'larda hayal olarak gördüğüm derslik meselesi, öğretmen meselesinde gerçek oldu. Bugün işler o günden daha kolay. Temel bazı meseleler büyük ölçüde halledilmiş. Zaman nitelik zamanı. Biz nitelikle ilgilenmek zorundayız. Kaliteyi nitelik belirler.

Bir şey yapılamamışsa zamanı gelmemiştir. Zamanın ruhunu okuyarak, meselenin gerçekliğini sürdürmek anlamında bir çabamız olacağı açık. Eğitimde yeni bir dil oluşturmaya çalışıyoruz. Eğitim çok mücadele edilen, Türkiye'nin eğitim sisteminin kilitlenmeye çalışıldığı bir dönem. Türkiye 15 Temmuz üzerinden de bu sınav sistemli yapının nasıl kilitlendiğini gördük.

"İNSAN TEMELLİ EĞİTİM KURACAĞIZ"

Biz aslında bilimi, aklı, sanatı, sporu, ahlakı konuşacağız. Ahlakın üzerine inşa edilmemiş eğitim sisteminin geçerli olacağına inanmıyoruz. İnsan temelli bir eğitim anlayışı kuracağız. Eğitim önce evrensel seviyede kurulur.

Çok endişe etmemiz gereken bir dönemde yaşıyoruz. Dünya 4'üncü büyük kırılmayı yaşayacak. Bunu tekillik çağı deniliyor. Fiziksel, biyolojik ve dijital olanın birleştiği bir çağ. Bu dünya farklılık yaratacak bir dünya. Aya füze gönderiyoruz. Ay tam karşımızda. Füzeyi oraya gönderirken istikamet veriliyor. Ancak aya nişan aldığımızda füze ulaştığında ay orada olmayacak. Biz çocuklarımızı geleceğe fırlatıyoruz. Bir çocuğun vebalinin derinden hissedilmedikçe öğretmenlik mesleğinin yapılması çok zor.

"OYUNUN ORTASINDA KURALLAR DEĞİŞMEYECEK"

2 ay içerisinde 3 yıllık bir program açıklayacağız. Hangi ay, hangi sene ne yapmak istediğimizle ilgili program sunacağız. Nereye gelmek istediğimiz konusunda arzu ve hayallerimizi paylaşacağız. Hiçbir öğrencimiz, hiçbir velimiz sürprizle karşılaşmayacak. Oyunun ortasında kurallar değişmeyecek. Elbette beceremeyeceğimiz, başaramayacağımız şeyler olacak.

Temel kavramımız adalet olacak. Ben bakan olmaya değil, gören olmaya çalışacağım. Bunu yaparken adaleti şiar edinmek vurgulamak istediğim şey. Bizim önceliklerimiz olacak. dezavantajlı çocuklar, öğretmenler önceliklerimiz olacak. Veriye dayalı bir politika üreteceğiz. 

"DİPLOMA TEMELLİ BİR ANLAYIŞ DEĞİL..."

MEB'in big data ve yapay zeka için en yapabileceği için çalışmalar var. Enformasyonun bilgiye dönüşmesi gerekiyor, bilginin olması yetmiyor bilgeliğe dönüşmesi gerekiyor. Ana konularla ilgili vizyon belgelerimizi hazırlıyoruz. Uluslararası kuruluşların parametreleri üzerinden düzenlenecek. Şeffaf olmayı çok arzuluyoruz. Gizlediğimiz şeylerin çocuklarımızın hayrına olmadığı açık.

Biz bir gökdelen inşa ediyoruz. Bunun için elbirliği ile bir milli mutabakat sağlamamız gerekiyor. Biz eğitime belli bir kapalı alanda kurum olarak görmüyoruz. Demokrasi ile ekonomi ile doğrudan ilişkili. Diploma temelli değil, vasıf temelli bir anlayış sergileyeceğiz. Bize biraz izin verin, biraz çalışalım. Hemen bir şey yapalım isterseniz, eski hataları tekrarlarız. Biz ya gemimizi inşa ederiz, ya da sel bizi alır götürür."

PERFORMANS SİSTEMİ

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, "Öğretmen performansıyla ilgili ilan edilen şeyin işlevsel olduğunu düşünmüyorum ve böyle bir şeyi Bakanlık olarak uygulamayacağız" dedi. Milli Eğitim Bakanı Selçuk, öğretmenlere sağlık özrü konusunda bir kolaylık, rahatlama getirileceğini bildirdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir