• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Diyabakır`da endoskopik hipofiz cerrahisi ameliyatları başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'de sayılı merkezlerde burundan girilerek yapılan beyin tümörü ameliyatlarına, Diyarbakır Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başlandı.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Abdurrahim Taş tarafından Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk defa gerçekleştirilen operasyonda, endoskopik endonazal yöntemle burundan girilerek beyin tümörü ameliyatı yapıldı.

Ameliyatı yapan Op. Dr. Abdurrahim Taş yaptığı açıklamada "Beyin tümörlerinin yaklaşık yüzde 15'ini hipofiz tümörleri oluşturur. Bu tümörlerin çoğu iyi huyludur. Hipofiz bezinden kaynaklanan tümörlerin yüzde 75'i normalden fazla hormon salgılar. Bunun sonucunda; Cushing sendromu, Akromegali, (el ve ayaklarda büyüme), Prolaktinoma ve Hipotiroidi ortaya çıkabilir. Tümörler büyüdükçe hipofiz bezinin hormon salgılama fonksiyonu bozulur ve hormon yetersizliği ortaya çıkar. Büyük tümörler, görme sinirine yaptıkları baskı nedeniyle sıklıkla görme bozukluklarına da yol açarlar." dedi.

"Burundan hiçbir kesi yapılmadan bir kamera sistemiyle girip tümörü çıkartıyoruz"

"Görme kaybı ve hormonal bozukluğa bağlı şikâyetlerle hastanemize başvuran hastalarımıza öncelikle ayrıntılı kan ve radyolojik tetkikler yapılıyor." diyen Taş "Hipofiz tümörü tanısı koyduğumuz hastalarımız için Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü ile ortak yaptığımız toplantılarda tümörün salgıladığı hormon ve bası etkisine göre tedavi yöntemine karar veriyoruz. Ameliyat kararı verdiğimiz hastalarımızı, gerekli hazırlıklar yapılarak uygun koşullarda ameliyat ediyoruz. Cerrahi tedavide endoskopik yöntemle burundan hiçbir kesi yapılmadan bir kamera sistemiyle girip tümörü çıkartıyoruz. Bu yöntemle tümörün daha geniş oranda çıkartılmasının yanında burun içi yapıların zarar görmemesi ve komplikasyon oranın düşük olması nedeniyle hastanede kalış süresi azalmakta ve hastalar daha kısa sürede normal hayatlarına dönebilmektedir. Günümüzde endoskopik yaklaşım hipofiz cerrahisinde daha yaygın olarak kullanılmakta ve daha yüksek başarı elde edilmektedir." şeklinde konuştu.

İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Sait Avar ise "İlimiz Güneydoğu Anadolu Bölgesine hizmet veren önemli bir sağlık Merkezi konumunda bulunmaktadır. Hipofiz cerrahisi gibi özellikli bir işlemin ilimizde yapılabiliyor olması bölgemiz ve hastalarımız açısından önemli bir kazançtır. Ameliyatın artık SBÜ Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılmasıyla bundan sonra hastalarımızın da dış merkezlere sevkini önlemiş olduk. Başarılı operasyona imza atan hekimimize ve ekibimize teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı. (Emrah Deniz-İLKHA) 






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir