• DOLAR 32.375
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.621
  • ...
Trump yine yaptı yapacağını
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev – Doğruhaber/Analiz

Trump ve Putin ilk defa ikili görüşmede bir araya geldi. Görüşmeden önce bir sürü haber ve yorum yapıldı. Sonuçta iki lider bir araya geldi. Bu konu neden önemlidir? ABD ve Rusya hala dünya siyasetini belirleyen iki önemli güçtür. Tam 70 yıl bu iki ülke dünyayı ikiye böldü ve istedikleri gibi yönetti. Hala bunu yapmak için uğraş veriliyor. Ancak, dünya değişti. Sadece Dünya değil, insanlar da değişti. Artık, sadece Beyaz Saray`dan ve Kremlin`den dünya asla yönetilemez. Fakat, bu iki ülkenin siyasetini yakından takip edersek hala bunun için uğraştıklarını görürüz.

Trump büyük skandallarla Başkanlık koltuğuna oturdu. Bu skandalların arkasındaki müsebbib olarak Rusya gösteriliyordu. Hatta, Trump Rusya`nın ajanıdır denildi. Aslında, Trump Putin ile daha önce görüşecekti ama, bu söylemler ve ortaya atılan iddialar bu görüşmeyi hep erteletti. Rusya, ABD Başkanlık seçimlerine müdahale ile suçlandı. Rusya o günlerde bunu kabul etmedi ve bugün de kabul etmiyor. Trump buna inandı veya inanmadı. İddiayı ortaya atan FBI teşkilatı ve Hillary Clinton idi. İlk iddiaları ortaya atanlar şimdi emekli oldu! Ama konu hala gündemde. Trump ve Putin görüşmesinin en önemli konularından bir tanesi de bu müdahale konusu idi. Helsinki`de gerçekleşen görüşmede Trump müdahale olamığını söyledi. Putin buna sevinmişti. Ancak, Trump ertesi gün müdahale söskonusudur dedi. Trump yine yaptı yapacağını. Şayet, bir daha Trump ve Putin bir araya gelirse Trump hiç çekinmeden müdahale olmamıştır diyebilir. ABD resmen Rusya ile özellikle Putin ile dalga geçiyor. Trump, ben dünya lideriyim, istediğimi yaparım, demeye çalışıyor.

Peki, bu görüşmede hangi konularda ABD ve Rusya anlaştı veya hangi anlaşmazlıklarını çözdüler diye sorarsanız, hiç biri diyebiliriz. Örneğin, Trump ve Putin`den ilk öneri her iki ülkeden işadamlarını da içeren üst düzey bir çalışma grubu oluşturmak oldu. Yani okey oynayalım demek bu, başka birşey değil. İkinci öneri ise siyaset bilimciler, eski diplomatlar ve eski askeri uzmanlardan oluşan analitik bir konseyin oluşturması. Herhalde bir araya gelip bu dünya halklarına nasıl bir zulüm yapalım diye tartışacaklar. Ayrıca, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi ve Rusya Güvenlik Konseyi toplantılarının yapılması önerildi. Bu zaten hep yapılıyor. Suriye`de koordineli bir şekilde çalışıyorlar.

Trump-Putin görüşmesinde Suriye konusunda, Ukrayna konusunda, Kırım ve Kafkaslar, Gürcistan`ın NATO`ya alınması ve Rusya`ya uygulanan ekonomik yaptırımlar gibi hiç bir konu çözülmedi. Tam tersi, ertesi gün Rusya`ya uygulanan yaptırımların süresi uzatıldı. Ukrayna`da yeniden gerginlik tırmanmaya başladı. Bu görüşme daha önceki yazımda belirttiğim gibi fasa fiso olarak geçti. Poz verdiler, el sıkıştılar, dağıldıktan sonra da tekrar birbirlerine dişlerini göstermeye başladılar. İşte bunlar sözde medeniyeti temsil eden dünya liderleri! Yazık size ve size inananlara...

Bu haberler de ilginizi çekebilir