• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
"Haftada en az üç gün balık tüketin"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş ve Tarım İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su İşleri Müdürü Muhammed Demir bu sene Van balığının geçen senelere göre daha fazla olduğuna dikkat çekerek Vanlılara "haftada en az üç gün balık tüketin" önerisinde bulundular.

"Üç aylık av yasağı 15 Temmuz itibarıyla bitti"

Üç aylık av yasağı döneminin 15 Temmuz itibarıyla bittiğini ifade eden Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, av yasağının kalkması ile birlikte balıkçıların vira bismillah dediğini ve balık avına çıkmaya başladıklarını söyledi.

Görentaş, "Bütün balıkçılarımıza hayırlı, bol kazançlar diliyorum. Üç aylık av yasağını uygulama çalışmalarımız çok yoğun geçti. Bu konuda gerek teşkilat mensuplarımız, gerekse de jandarma ve emniyetimiz, belediyemiz ve üniversitemiz bu sene güzel bir koordinasyon içerisinde denetimlerimizi yaptık ve denetimler neticesinde elimizden geldiği kadarıyla av yasağını delmeye çalışanları önlemeye çalıştık. Buna rağmen engel olamadıklarımız da oldu. Yakaladıklarımız da oldu. Canlı olarak yakaladığımız tonlarca balık oldu. Yakaladığımız bu kaçak avlanmış balıkları tekrardan göle ve akarsulara boşalttık. "dedi.

"Van balığı ticaret ve turizm konusunda birinci"

İnci kefalinin Van'ın en büyük yatırımı olduğunu ifade eden Görentaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Van balığımızın hem ticari yönü hem turizm yönü var. Ticari yönünden bakacak olursak; Türkiye'nin balık ihtiyacının yüzde onunu Van karşılıyor. Bu da 10 bin tondur. Bunu iki liradan çarptığımızda, üreticinin cebine 20 TL, satış anlamında çarptığımız zaman, 50 TL'lik bir değer oluşuyor. Bu da ekonomik bir değerdir. Turizm değeri konusunda baktığımızda da; malumunuz Van balığı diğer ismi ile uçan balığı görmek için dışarıdan binlerce turist geliyor. Özellikle av yasağı döneminde balıkların ters göçünü izlemeye geliyorlar ve bu şekilde turizme de büyük katkıları oluyor."   

"Allah onlarda nesillerinin devamı için üç aylık bir zaman tayin etmiştir"

Vanlı balık tüketicilerinin av yasağı döneminde Van Balığı tüketmemelerini talebinde bulunan Görentaş, "Bu sene milli eğitim müdürlükleriyle iş birliği içeresinde öncelikle öğrencilerimizi bilinçlendirmeye çalıştık. Bunun dışında; müftülükler camilerde hutbeler vererek av yasağı döneminde avlanmamın yasak olduğunu ve dinimizce de bu dönemde avlanmanın uygun olmadığını ifade ettiler. Allah onlarda nesillerinin devamı için üç aylık bir zaman tayin etmiştir, av yasağı döneminde avlanmamız balıkların tamamen bitmesine vesile olur." şeklinde konuştu.

"Bu yıl av yasağı denetimi daha sıkı geçti"

Geçen senelere oranla balıkların bu yıl daha iyi korunduklarını ifade eden Tarım İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su İşleri Müdürü Muhammed Demir, geçen yıllara oranla bu sene balığın daha fazla olduğunu söyledi.

Demir, "Av yasağı başlamadan önce 2004 yılında valilik karalı ile bir komisyon kuruldu. Bu komisyon her yıl Van İl Müdürlüğü'nde veya Bitlis ilinde toplanarak av yasağından önce belirli kararlar alır, bu kararları av yasağı döneminde uygular. Biz, il tarım müdürlüğü olarak işin sekretaryasını yürütüyoruz. Av yasağı döneminden önce bakanlığımızın gönderdiği bütçe ile araçlar alarak jandarma, emniyet gibi kurumlara araçlar tahsis ederek bu av yasağı çalışmalarının daha etkin yürütülebilmesi için onlara araç tahsis ediyoruz. Biz bu sekretarya ile birlikte ayrıca bu güvenlik güçlerimiz ile birlikte, sürekli 7/24 gece olsun veya gündüz olsun birlikte denetime çıkıyoruz, işi emniyet kollarında bırakıp kendimiz geri durmuyoruz, bizler bizzat işin içine girerek bu av yasağı denetimlerinde bulunuyoruz. Bu yıl yapılan av yasağı denetimlerinin daha sıkı ve daha sağlıklı olduğunu gördük. Geçen yıllara oranlar bu sene daha çok balık yakalandı. "ifadelerini kullandı.

"Dünyanın hiçbir yerinde inçi kefali balığı bulamazsınız"

Av yasağı döneminde balık avlanmaması gerektiğine vurgu yapan Demir, konuşmasına şöyle devam etti:

"Av yasağı bitti. 15 Temmuz tarihinden itibaren vatandaşlarımız avlanabilir, balık alıp tüketebilir. Ancak şunu bir kez daha söylemiş olalım; av yasağı dönemi boyunca vatandaşlarımız balık avlamasınlar, tüketmesinler, avlayanlara veya tüketenlere ya da satanlara müsaade etmesinler. Balığımıza sahip çıkalım. Zira balığımız endemik bir türdür. Dünyanın hiçbir yerinde inci kefali balığı bulamazsınız. Sadece Van Gölünde var. Van balığımız 2018 yılının Şubat ayından itibaren Resmi Gazete'de yayımlandı ve tescillendi, artık Van'ın kendine has bir değeri olmuştur. Nereye gidersek gidelim, 'bu balık Van'a ait bir değerdir' diyebiliriz. "

"Haftada üç gün inci kefali tüketin"

Av yasağının bitmesiyle beraber Van balığının tezgâhlardaki yerini aldığını belirten Demir, "Halkımızın, bu balığı isteyerek, severek, haftada en az üç gün tüketmelerini tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu. (Yunus Tuğrul-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir