• DOLAR 32.504
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2430.093
  • ...
HES çalışanları: Bahaneyle alınan silahlarımızın ardından işimize son verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Solhan ilçesine bağlı Kale köyünde yapımı tamamlanan Yukarı Kalehan HES barajında çalışan özel güvenlik görevlileri, şirket tarafından gece saatlerinde işten çıkarıldıklarını belirterek, önce köylerinden şimdi ise işlerinden olduklarını söylediler.

Cengiz İnşaat ve Özaltın İnşaat'ın ortaklaşa kurdukları Kalehan Enerji Üretim ve Ticaret AŞ bünyesinde çalıştıklarını söyleyen 35 özel güvenlik görevlisi, gece nöbeti tuttukları sırada silahlarının balistiğe gönderileceği bahanesiyle şirket yetkilileri tarafından toplandığını ve sabah saatlerinde ise işlerine son verildiğini dile getirdiler.

İşten çıkarılan güvenlik işçileri adına İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Abdullah Çiftçi, yıllardır Yukarı Kalehan barajında özel güvenlik görevlisi olarak çalıştıklarını belirtti.

Yıllardır görev yaptıkları Kalehan barajında bir mağduriyet yaşadıklarını ifade eden Çiftçi,  "15 Temmuz'u 16 Temmuz'a bağlayan gecede yeni gelen güvenlik amirinin vasıtası ile diğer güvenlik amirini kalkıp, 'silahlarınızı balistiğe göndereceğiz' dedi ve bunun üzerine silahlarımızı vermek zorunda kaldık. Fakat daha sonra böyle bir şeyin olmadığını öğrendik ve saat sabah 07.00 sıralarında işimize son verildiği söylendi. Karar 35 kişinin birden mağdur edilmesi yönündeydi." dedi.

Mağdur edilen güvenlikçilerin tamamının köylerinin HES nedeniyle yok edilen bu çevre köylerden olduğunu ifade eden Çiftçi, işten çıkarılan 35 kişinin ailesi de hesabı katıldığında yaklaşık 350 kişinin mağdur edildiğini söyledi.

Siyasilerin hiçbir şekilde kendilerine yardımcı olmadıklarını söyleyen Çiftçi, şunları söyledi: "İlk etapta Bingöl Ak Parti milletvekili Feyzi Bey, biraz yardımcı olmaya çalıştı ve sorunu Meclis'e taşıyacağını söyledi. Diğer siyasiler bizim telefonlarımıza bakmadı ve bizim haklarımızı savunmadılar.  Acaba bu siyasilerimiz şirket yetkililerini neden ikna edemedi? Bu devlet milletin mi yoksa iş adamlarının devleti mi? Burada mağdur edilmemiz, burada durmamız sadece bizim işe geri alınmamızla alakalı bir durum söz konusu değil. Hiç kimse böyle algılamasın. Yarın benim çocuklarım büyüyecek. Aynı duruma düşmemeleri ve aynı şeyi yaşamamaları için bugün burada hakkımızı arıyoruz."

Kendilerinin yerine alınacak güvenlikçileri il dışından getirileceklerini söyleyen Çiftçi, "Bizi kapının önüne bırakıp Elazığ'dan Malatya'dan, burada mühendis olarak çalışan kim varsa kendi akrabalarından oluşan bir liste yapıp işe alacaklar. Bunların da özel güvenlik adı altında ordudan atılmış kişilerden oluşacağı belirtiliyor.

Kürd halkına hakaretlerde bulunmuşlardı

Cengiz İnşaat ve Özaltın İnşaat'ın yetkililerinden işadamları Hayrettin Özaltın ve Mehmet Cengiz arasında geçtiği iddia edilen ses kaydını hatırlatan Çiftçi, söz konusu şahısların "En iyi Kürt ölü Kürt'tür" dediklerini ve Kürd halkına ağza alınmayacak hakaretlerde bulunduklarını söyledi.

Son olarak yetkililere seslenen Çiftçi, uğradıkları haksızlığın bir an önce giderilmesini isteyerek mağduriyetlerinin daha fazla büyümeden soruna bir çözüm bulunmasını istedi.

Öte yandan İLKHA'nın konuyla ilgili görüştüğü baraj görevlileri, profesyonel güvenlikçi alacakları gerekçesiyle şirket yöneticilerinin, eski güvenlikçilerin işlerine son verdiklerini belirtti. (Nihat Kanat-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir