• DOLAR 32.573
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2425.591
  • ...
"Bedellide gelir seviyesi baz alınmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kısa süre içinde yasalaşması beklenen bedelli askerlik düzenlemesi ile ilgili İLKHA'ya konuşan Adıyamanlılar, bedelli askerlik de gelir seviyesinin baz alınması gerektiğini söylediler.  

Gündemdeki bedelli askerlik de öngörülen 25 yaş ve 15 bin TL ve 25 günlük bir askerlik hizmetine ilişkin konuşan vatandaşlar, gelir testi hesaplanarak askerlik belirlenmesi gerektiğini ifade ettiler.

Bedelli askerliğin Cumhuriyet tarihinden bu yana olduğunu söyleyen Yazar Bilal Karadağ, "90'lı yıllardan bu yana daha sık bedelli askerlik çıkarılmaya başlandı. Son birkaç gündür tekrar gündeme gelmeye başladı. Torba yasaya girecek olan Bedelli askerlik konusu önümüzdeki yasama yılı ile birlikte Meclis gündemine geleceği söyleniyor. Bedelli için 25 yaş sınırı ve 15 bin lira ücret ile 25 askerlik öngörülüyor." dedi.

Osmanlı'da askere alımlarda bedelli askerliğin söz konusu olduğu durumlarda kişilerin gelir seviyelerine göre hesaplama yapıldığını anımsatan Karadağ, "Maddi durumu iyi olandan bir at istenir. Ekonomik olarak daha alt seviyede olandan daha düşük bir şeyler istenirdi. Aynı şekilde medreselerde ilim tahsil eden öğrencilerin de ilimlerinin yarım kalmaması için askere alınmazdı. Onlara eğitim veren hocaları da askere alınmazdı. Günümüzde ise bedelli için 15 bin lira gibi bir miktar isteniyor ama bu bazı aileler için maddi durumu ise bir çerez parası sayılır. Ancak yoksul, fakir fukara, garibe fazla olabilir. Bunlarında bedelliden yararlana bilmesi için bütçelerine uygun olan bir düzenlemenin getirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde adaletsizlik olur. Adaletsiz kalan bir ülke de güneşsiz bir dünya ya benzer. Adalet hayatın her alanında uygulanmalıdır. Bedellide fakir fukaranın da düşünülmesi lazım." ifadelerini kullandı.

"Gelir testi yapılarak ödemeler hesaplanmalıdır"

Bedelli askerlikte gelir durumuna göre ödemelerin yapılmasını gerektiğini belirten vatandaşlardan Ahmet Türk, ülkenin bir an önce profesyonel askerliğe geçmesi gerektiğini vurguladı.

Türk şöyle konuştu: "Bedelli askerlik uygulaması güzel bir uygulamadır. Türkiye'deki vatandaşların büyük çoğunluğunun istediği bir uygulamadır. Fakat uygulamada gelir seviyesi düşünülerek değerlendirme yapılmalıdır. Çünkü bu ülkede gelir seviyesi düşük çok vatandaşlarımız var. Okuyan insanlar için güzel bir uygulama oldu. Belli bir yerlere gelmiş olan ekonomik anlamda sıkıntısı olmayan vatandaşlarımız için ödenecek olan miktar önemli bir yekûn teşkil etmeyebilir. Fakat ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan insanlarımız bu konu da çok zorlanacaklardır. Bu uygulamanın adil bir uygulama halline gelebilmesi için kişilerin gelir seviyeleri belirlenerek gelir seviyesine göre ödeyebilecekleri miktarın alınması daha uygun olacaktır. Gelişen bilim ve teknoloji karşısında ülkemizin de bir an önce profesyonel askerliğe geçiş yapması şarttır."

"Profesyonel orduya geçiş yapılmalı"

Ali Çelik isimli vatandaş ise "Bedelli askerlik için alınan karar güzel bir karardır. Ancak biran önce profesyonel orduya geçiş yapılması gerekir. Ekonomik durumu iyi olanlar için 15 bin liranın bir kıymeti olmayabilir ama gelir seviyesi düşük olanlar için bu durum oldukça zordur. Parası olmadığı için askerlik yapması gerekir. Adaletli olunması için kişilerin gelir seviyelerine göre bedelli askerlikte ödenecek miktar belirlenmelidir." dedi. (Cemil Özdaş- İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir