• DOLAR 32.352
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2310.121
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçları açıklandı. Verilere göre, markalı konut projelerinin yüzde 10'u yabancı yatırımcılara satıldı. Son 15 ayın zirvesinde olan oran şubat ayında yüzde 6, mart ve nisan aylarında yüzde 8, mayıs ayında ise yüzde 7 oranındaydı.

KONUT SATIŞ FİYATLARI ARTTI

Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,54 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,70 oranında arttı.  Buna göre Türkiye genelinde konut satış fiyatları son 6 ayda yüzde 4,32, son 1 yılda yüzde 9,70, son 3 yılda yüzde 37,93, son 5 yılda ise yüzde 87,64 oranında arttı. Konut kira değerleri ise son 6 ayda yüzde 3,29, son 1 yılda yüzde 7,57, son 3 yılda yüzde 27,84, son 5 yılda ise yüzde 66,73 oranında artış gösterdi.

YABANCIYA KONUT SATIŞI SON 15 AYIN ZİRVESİNDE

Haziran'da, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 10'luk kısmı yabancılara yapıldı. Yabancı yatırımcılar ise en çok 1+1'leri tercih ediyor. Son altı aylık ortalamanın yüzde 7 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar şubat ayında yüzde 6, mart ve nisan aylarında yüzde 8, mayıs ayında ise yüzde 7 oranında gerçekleşmişti.

SATIŞ FİYATLARI EN ÇOK VAN'DA ARTTI

Satış fiyatlarının en çok artış gösterdiği il Van oldu. Bölgede metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2,10 oranında arttı. Aynı dönem içerisinde Şanlıurfa'da metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 0,91 oranında azaldı ve Şanlıurfa satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir oldu.

EN YÜKSEK KİRA GETİRİSİ AYDIN, VAN, KIRKLARELİ'DE

Satın alınan konutların kiraya verilmesi durumunda, alış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeri ile karşılanabileceğini gösteren amortisman süresi verilerine göre, Haziran'da  en kısa amortisman süreleri geçen ay olduğu gibi Aydın, Van ve Kırklareli şehirlerinde oldu. Kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanan REIDIN Yıllık Brüt Kira Getiri Oranı'nın en yüksek olduğu şehirler de yine Aydın, Van ve Kırklareli oldu.