• DOLAR 32.551
  • EURO 34.844
  • ALTIN 2435.851
  • ...
Cuma'da "Kardeşlik Ahlakı" Konusu İşlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman'da camiler bu hafta da cemaatin yoğun katılımıyla dolup taştı. Bu hafta hutbelerde "Kardeşlik Ahlakı" konusu ele alındı.
Hutbede, ilk olarak cami cemaatleri "Kutlu Doğum Haftası" nedeniyle hafta sonu yapılacak etkinliklere davet edildi.

 

Kardeşlik kavramının aynı anne-babadan meydana gelenlere hasredilemeyecek kadar kapsamlı olduğu belirtilen hutbede, "Kardeşlik, Yaratan'ın bakışıyla insanı sevmektir. Yağmurun getirdiği rahmet gibi birbirimize rahmet olmaktır. Bir yerine binler olmaktır kardeşlik. Peygamberimizden gelen bir vefadır" şeklinde ifade edildi.

 

Rahmet yüklü evrensel mesajlarıyla gönülleri aydınlatan Peygamberimiz (s.a.s.)'in, asırlar öncesinden seslendirdiği kardeşlik ahlakı ilkelerine hep birlikte kulak verilmesi gerektiği kaydedilen hutbede, Peygamber Efendimizin şu hadisi hatırlatıldı: "Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu düşmana teslim etmez. Kim din kardeşinin bir ihtiyacını giderirse, Allah da onun ihtiyacını giderir. Kim bir Müslümanın bir sıkıntısını giderirse, Allah da onun kıyamet sıkınalarından birini giderir. Kim bir Müslümanın kusurunu örterse Allah da kıyamet günü onun kusurunu örter"

 

Hutbede kardeşlik tarifi yapılarak, kardeşin hakkına riayet etmek ve saygınlığına gölge düşürmemek olduğu ve Peygamberimizin "Müslümanın Müslümana malı, namusu ve kanı haramdır. Kişiye, Müslüman kardeşini küçük görmesi kötülük olarak yeter" emrini hayatımızın ilkesi haline getirmemiz gerektiği kaydedildi.

 

Kardeşliğin, Efendimizin (s.a.s.) ifadesiyle birbirimize muhabbet, merhamet ve şefkat gösterme hususunda tek bir vücut olabilmek, kardeşin kusur ve ayıbını örtmek, ayağına batan dikende dahi derdiyle dertlenebilmek, türlü sıkıntılara müptela olduğumuz şu imtihan dünyasında beraberce Allah rızasını aramak olduğu dile getirilen hutbede, "Müslümanın Müslüman üzerindeki hakkı beştir: Selamını almak, hastalandığında ziyaret etmek, cenazesine katılmak, davet ettiğinde gitmek ve ona her fırsatta dua etmektir" hadisinin ölçü alınması gerektiği ifade edildi. . (Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir