• DOLAR 32.379
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2326.113
  • ...
Irak`taki gösterilerde kan aktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Basra`da birinci haftasına giren ve ülke geneline yayılan protestolarda kan aktı. Kentte elekrik, su kesintisi ve işsizlik nedeniyle başlayan gösteriler, hafta sonu şiddete evrilmişti. Göstericiler dün de Basra İl Meclis binasına zorla girdi. Irak güvenlik güçlerinin, olaya müdahalesinde 2 gösterici öldürüldü. Basra Emniyet Teşkilatı`nda görevli Cebbar el-Mansuri, onlarca göstericinin, çevresindeki sıkı güvenlik önlemlerine rağmen Basra İl Meclis binasına girdiğini söyledi. Mansuri, emniyet güçlerinin, protestocuları uzaklaştırmak ve dağıtmak için havaya ateş açtığını ancak binaya ulaşmalarını engelleyemediğini belirtti.

GERÇEK MERMİ KULLANILDI
Yerel kaynaklar ve görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, polis güçleri Basra İl Meclis binasına giren göstericilere gerçek mermi kullanarak müdahale etti. Protestocular da polislere taş atarak karşılık verdi. Polis müdahalesi nedeniyle 2 göstericinin hayatını kaybettiği, eylemcilerin taş atması sonucu da 10 polisin yaralandığı ifade edildi. Yaşanan çatışmanın ardından protestocular Meclis binasının önünden uzaklaştırıldı. Mansuri, emniyet güçlerinin göstericilerin bina önüne kurduğu çadırları yıktığını, bununla eylemcileri dağıtmayı hedeflediklerini kaydetti.

BAĞDAT`TAN 3 MİLYAR DOLAR
Başbakan Haydar el-İbadi`nin, kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi amacıyla Basra`ya yaklaşık 3 milyar dolar tahsis edilmesine karar verdiği bildirildi. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, “İbadi`nin, su, elektrik ve sağlık hizmeti alanlarında kullanılmak üzere Basra`ya acilen 3 milyar dolar tahsis edilmesine karar verdiği” belirtildi. Pakette ayrıca 10 bin memur ataması yapılacağı duyuruldu.

NECEF`TE GÖSTERİCİLERE ZEYTİN DALI
Irak Başbakanlık ofisinden alınan bilgiye göre Başbakan Haydar el-İbadi, iki gün önce göstericilerin basarak içeri girdiği ve hakkında onlarca yolsuzluk iddiası bulunan Necef Havalimanı`nın yönetimini görevden aldı. Göstericiler, havaalanı müdürünün görevinden alınmasını ve söz konusu gelirlerin kente yönelik hizmetlere aktarılmasını talep etmişti.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI BAŞLADI
Önceki gün Irak Milli Güvenlik Kurulu`nun toplanmasının ardından Basra, Kerbela ve Necef illerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Gösterilerin barışçıl olmayan bir hal aldığı ve güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkması muhtemel olayların önüne geçmek ve güvenliğin ve kamu mallarının korunması için böyle bir adımın atıldığı ifade ediliyor.

İNTERNET YASAĞI DEVAM EDİYOR
Öte yandan Irak İletişim Bakanlığınca uygulanan internete erişim engeli de sürüyor. İletişim Bakanlığı Sözcüsü Hazım Muhammed, internet erişiminin ülkenin güneyindeki Meysan kentinde altyapıya verilen zarardan kaynaklı olduğunu savundu.

ÜRDÜN ÖNLEMLERİ ARTIRDI
Irak`a komşu bir diğer Arap ülkesi Ürdün de, sınırdaki güvenlik önlemlerini artırırken, bu ülkeye uçuşlarını iptal eti. Ürdün hava yolu, Irak`taki protestoların ardından önlem aldı. Irak`ın kimi yerlerinde sokağa çıkma yasakları ilan edilirken, Ürdün Necef`e uçuşların durdurulduğunu açıkladı. Ürdün hava yolları açıklamasında son yıllarda bölgede 9 noktaya uçuşu istikrarsızlık sebebiyle durdurmak zorunda kaldıkları söylendi.

Kaynak: yenişafak

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir