• DOLAR 32.593
  • EURO 34.804
  • ALTIN 2508.834
  • ...
Yeşilay`ın "Sağlık Elçileri" 26 ilde sahaya iniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, bağımlılıklarla mücadelede toplumun tüm kesimlerine ulaşmak için yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Yeşilay Sağlık Elçileri adı verilen projenin ilk adımı geçen yıl İstanbul'da atıldı. Şimdi ise aralarında Mardin'in de bulunduğu 26 ilde hayata geçiriliyor.

Proje kapsamında kuaför, güzellik salonu, kafeterya, internet cafe, büfe, kahvehane, giyim mağazası, kırtasiye, eczane olmak üzere 9 meslek dalı seçildi. Ancak Mardin'de bu gruplara basın da eklenerek sayı 10'a çıkartılmış oldu.

Hedef toplum bilincini arttırmak

Bu mesleklerden projeye gönüllü olarak katılan esnafa eğitimler de verilecek. Projeye katılan gönüllü esnaf, dükkânının girişine, herkesin göreceği şekilde Yeşilay Sağlık Elçisi etiketi asacak ve Yeşilay tarafından verilen bilgi kitapçıklarını halka dağıtacak.

Projenin hedefi; toplumda bağımlılıklar ile mücadelede farkındalık oluşturmak, mücadele bilincini arttırmak, Yeşilay elçisi olacak esnafın rol model olmasını sağlamaktır.

"Türkiye'de ilk defa uygulanan bir proje"

Proje hakkında İLKHA muhabirlerine bilgi veren Yeşilay Mardin Şube Başkanı Lütfü Günlüoğlu, projenin Türkiye'de ilk defa uygulandığını söyledi.

Günlüoğlu, "Mardin Şubesi olarak;  bu projemizi yayma ve uygulama amacındayız. Burada ki amaç Yeşilay'ın hedeflerini, amaçlarını özellikle farklı meslek grupları arasında yaymak, bir farkındalık oluşturabilmek, onları da bu kutsal davanın içerisine çekebilmek. Belirlediğimiz 9 meslek grubu var; Eczacılar, kıraathaneler, internet kafeler, kuaförler, kırtasiyeciler ve pastaneler var. Özellikle gençlerin uğrak yerleri olan meslek gruplarını bu projeye dâhil etme amacındayız. Ayrıca bugün bizim için çok güzel ve anlamlı bir gün basın mensubu arkadaşlarımızı da bu projeye dâhil ettik, onların katkılarını bekliyoruz." dedi.

"Projeyi en iyi şekilde uygulamaya gayret edeceğiz"

Mardin'de projeyi en iyi şekilde uygulamaya gayret edeceklerini belirten Günlüoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu bir sağlık elçileri projesidir. Bu mesajı alan meslek gurupları kendi alt guruplarına da yansıtmaya gayret gösterecekler. Bizim Yeşilay olarak amacımız gelecekte sağlıklı, olumlu, insani ve manevi değerlere bağlı, manevi değerlere saygılı bir gençlik yetiştirebilmektir. Yeşilay olarak gerek Mardin'de gerek Türkiye'de gerek dünyanın birçok ülkesinde gerçekleştirmeye çalışacağız. Proje ile ilgili eğitilen Yeşilay gönüllüleri sahada özellikle bağımlılıklar konusunda hassasiyeti olan esnafa ulaşacaklardır. Burada amaç bu önemli mücadelede toplumu bilinçlendirmek, mücadele alanına bilinçli esnafı çekebilmektir. Özellikle gençlerin uğrak yerleri olan kahvehane ve internet kafe gibi mekânlar seçilecektir. Bu alanda mücadele etmek isteyen, gönüllü elçi olmak isteyen Yeşilay dostlarını bekliyoruz, şubemize müracaat edebilirler." 

"Farkındalık oluşturmaya çalışacağız"

Proje koordinatörü Selahattin Çağlar ise Yeşilay Sağlık Elçileri projesinin geçen yıl pilot ile olarak İstanbul'da uygulandığını, şu an aralarında Mardin'in de bulunduğu 26 ilde uygulamaya konulduğunu söyledi.

Çağlar, "Yeşilay elçileri, çocuk ve gençlerin yoğun olarak alışveriş yaptıkları esnafların madde bağımlılığı hakkında bilgilendirmek, farkındalıklarını artırmak, sokak ve caddelerinde risk düzeyi yüksek sosyal uyum sorunu olan çocuk ve gençlere nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda iletişim eğitimi vererek yereldeki mücadele bilincini artırmak olarak tanımlanmaktadır. Yeşilay elçisi, sokak ve caddelerde çocuk ve gençlerin yoğun olarak girip çıktığı esnaf gruplarına yönelik bir iletişim kampanyası yapılarak Yeşilay Elçisi olmaya uygun esnaflar ziyaret edilecektir. Sahada birebir çalışarak bu konuda farkındalık oluşturmaya çalışacağız. İnşallah proje başarıya ulaşmış olacak. Projemiz şehrimize hayırlı olmasını diliyorum." dedi. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan - İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir