• DOLAR 32.391
  • EURO 35.075
  • ALTIN 2326.742
  • ...
"Darbe başarıya ulaşmış olsaydı Türkiye 100 yıl geriye giderdi"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD destekli gerçekleşen 2016 yılındaki 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü ve darbe gecesinde yaşananlar ile ilgili açıklamada bulunan Siirtli vatandaşlar, darbe girişiminin başarılı olması halinde Ortadoğu'da yaşanan kan, gözyaşı ve ölümlerin Türkiye'de de aynı şekilde yaşanacağını ve bir iç savaş çıkarılarak ülkenin dış güçlerin esareti altına gireceği değerlendirmesinde bulundular.

"O gün darbe gerçekleşmiş olsaydı neler olacaktı?", "Darbe girişiminin arkasında hangi güçler var?" "Bir daha darbe olmaması için neler yapılmalı?" gibi sorulara cevap veren Siirtli vatandaşlar, 15 Temmuz darbe girişimini İLKHA'ya değerlendirdi.

"Halk dışarıya çıkıp darbeyi engellememiş olsaydı dış güçlerin esareti altına girecektik"

"O gün darbe girişimi gerçekleşmiş olsaydı ülkemiz ciddi bir kaos ortamına sürüklenecekti." diyen Ekrem Erdemir, "İç savaş çıkabilirdi, asker ve siviller karşı karşıya gelebilirdi. O gece tanklar ve zırhlı araçların önünde duran bir insan olarak olayı şu şekilde anlatmak istiyorum. O gece halk, dışarıya çıkıp darbeyi engellememiş olsaydı 90'lı, 70'li ve 80'li yıllarda yaşanan o anlara geri dönecekti ve dış güçlerin esareti altına girmiş olacaktık. İyi ki halkımız bilinçli bir şekilde hakkını arayarak darbeyi önlemiş oldu." dedi.

"Darbe girişiminin arkasında ABD var"

Darbelerin bir daha yaşanmaması için vatandaşların, haklarını çok iyi bilmesi gerektiğini belirten Erdemir, "Haklarımızı bildiğimiz sürece kimse darbe girişiminde bulunmayacağını düşünüyorum. Darbe girişiminin arkasında birinci olarak ABD var. İkinci olarak  da Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) yani Atatürk'ün ismini kullanarak her türlü pisliği yapan insanlar veya gruplar olduğunu düşünüyorum. Tabi bu grupların başını FETÖ terör örgütü oluşturuyor ama asıl darbeyi gerçekleştirmek isteyenler 80 darbesi, 72 darbesi gibi o yıllarda darbeleri gerçekleştiren gruplardan türemiş insanların darbeleri gerçekleştirdiğine inanıyorum." şeklinde konuştu.

"Darbe başarıya ulaşmış olsaydı ülkemiz Mısır, Irak, Suriye gibi olurdu"

Darbe girişiminin başarılı olmaması nedeniyle Allah'a şükreden İbrahim Teğin, "Darbe başarıya ulaşmış olsaydı şayet ülkemiz Mısır, Irak, Suriye gibi olurdu. Maalesef kan gövdeyi götürürdü. İç savaş olurdu ve devletimiz, vatanımız elimizden giderdi ama Allah'a şükürler olsun ki hepimizin yüreğine cesareti koydu ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği, cesareti sayesinde halkı sokaklara çağırdı. Biz ilk önce eşimiz çocuklarımız, anne ve babamızla evde dualar ve fetih sureleri okuduk. Daha sonra okunan salaların ardından meydanlara indik ve bu 15 Temmuz hain darbe girişimini Allah'ın izni ile bozduk." ifadelerini kullandı.

Darbelerin bir daha yaşanmaması için halkın sağduyulu ve hiçbir şekilde askeri vesayete izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Teğin, "Bizim gibi demokrasi reformlarının yapıldığı bir ülkede halkın bilinçli, uyanık olması, daha çok okuması gerekiyor. Halk, bilinçli ve bilgi sahibi olmalı çünkü günümüz dünyasında teknoloji çağını yaşıyoruz ve bilgiye ulaşmak o kadar basit hale geldi ki herkesin telefonu, bilgisayarı, televizyonu var. Onun için bilgili ve sürekli gündemi takip etmemiz ve hiçbir şekilde vesayete izin vermememiz lazım." dedi.

Teğin, "Darbe girişiminin arkasındaki güçleri devletin tespit etmesi gerekir ama ben dış güçlerin olduğunu düşünüyorum. Çünkü ülkemizin başarılı olmasını istemiyorlar ve bire bir müdahale edemedikleri için terör örgütleri ile farklı yapılarla bunu yapmaya çalışıyorlar. Bu yapıları ABD'den tutun israile, Fransa, İngiltere'sine kadar bütün ülkeler destekliyor." ifadelerini kullandı.

"15 Temmuz darbe girişimi başarılı olsaydı iç savaş çıkar ve ülkeyi geriye götürürdü." diyen, Mehmet Reşit Baştuğ, "Her açıdan kötü olurdu. İyi ki milletimiz o gece sokaklara çıktı ve darbeyi engellediler. Bir daha darbelerin yaşanmaması için devletin daha dikkatli olması lazım. Bence darbe önceden bilinmesi gerekirdi." diye belirtti.

"O gece korku ve telaş içimizi sarmıştı"

Darbe gecesi İzmir Konak Meydanı'nda darbeye karşı direnen insanların arasında kendisinin de bulunduğunu belirten Serkan Baştuğ, "Darbe girişimi başarılı olsaydı Türkiye'de iç savaş çıkardı, ekonomik kriz olurdu, bu ülkenin insanları 100 yıl daha geriye giderdi.  Bence bu darbe dış güçlerin bir planıydı ama tutmadı ve iyi ki de tutmadı. Biz o gün darbe gecesi bayrağımızı alıp sokaklara çıktık ve darbeye direndik. O gün aklımızda kalan tek şey, korku ve telaş içimizi sarmıştı. Bizler de dua ediyor ve inşallah bir daha darbe gerçekleşmez, huzur içinde ülkemizde yaşayalım, diyorduk." dedi.

"Orta Doğuda Müslümanların çektiği çile ve acıları çekerdik"

Erkan Kesici ise şunları söyledi: "15 Temmuz darbesi gerçekleşseydi Suriye'den daha beter olurduk ve Ortadoğu'da Müslümanların çektiği çile ve acıları çekerdik. Tabi milletimizin sağduyusu ve öz verisi ile bir de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile meydanlara indik. Ben de o gece meydanlara inen birisiyim, gerçekten de Türk milletinin tarih boyunca kurtuluş savaşından sonra verdiği en büyük mücadeleydi. Rabbim darbenin gerçekleşmesine izin vermedi. Bizler de millet olarak izin vermedik ve mücadele ettik."

"Bu halk bu ülkede yaşadığı sürece hiçbir darbeciye fırsat vermeyecektir"

FETÖ'nün yıllarca askeriye, emniyet ve değişik kurumlardaki insanları birer vatan haini, dış ülkeler için çalışan birer istihbarat elemanı olarak yetiştirdiğine değinen Ersan, "Cumhurbaşkanımız, tüm halkımızı meydanlara davet ediyorum, çağrısını yaptığı zaman bizler evdeydik. Bizler de çekinmeden sanki ölüme gidecekmiş gibi meydanlara indik. O çapulcu ve vatan hainlerine fırsat vermedik. Meydanlara indik ve Valiliğin önüne çıktık. Üzerimize ateş açtılar, bizleri sindirmeye çalıştılar ama biz yılmadık, o darbeci vatan hainlerine fırsat vermedik. İnşallah hiçbir zaman da fırsat vermeyeceğiz. Bu halk bu ülkede yaşadığı sürece hiçbir darbeciye fırsat vermeyecektir.  Bu darbe girişiminin arkasında en büyük hain FETÖ' dür. Yıllarca askeriye, Emniyet ve değişik kurumlarda ki insanları birer vatan haini, dış ülkeler için çalışan istihbarat elemanı olarak yetiştirmiş ve bu ülkede bir darbe girişiminde bulundular ama millet olarak biz izin vermedik, hiçbir zaman da izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

"Darbelerden Müslümanlar ve İslami kesimler çok acılara çekti"

Türkiye'de daha önceler de darbeler yaşandığını hatırlatan Ersan, "80 ve 60 darbesi. Belki biz o günleri görmedik fakat o dönemlerde Müslümanlar ve İslami kesimler çok acılar çekti. Cezaevlerine atılanlar oldu, sürgünler yaşandı, kendi memleketlerinden göç etmek zorunda kalanlar oldu. O zamanlar çok acılar yaşandığı için bizler de o acıyı yaşamamak için, ezanlarımızın susmaması, bayrağımızın inmemesi için meydanlara indik. Rabbimize çok şükürler olsun ki o hain, fırsatçı, darbecilere o zevki yaşatmadığı için binlerce kez hamd-u senalar olsun." şeklinde konuştu. (Murat Orhan-İLKHA)


























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir