• DOLAR 32.379
  • EURO 34.989
  • ALTIN 2325.65
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye-Venezuela İş Forumu, DEİK/Türkiye-Venezuela İş Konseyi ve Venezuela Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde İstanbul'da gerçekleştirildi.

Venezuela Bolivar Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, DEİK Başkanı Nail Olpak, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve DEİK/Türkiye-Venezuela İş Konseyi Başkanı Selim Bora'nın katılımıyla gerçekleştirilen İş Forumunda, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geleceği konuşuldu.

“BİZ TÜRKİYE İLE BU HAYALİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUZ

Türkiye'nin her zaman kendileri için kardeş ve dost bir ülke olduğunu belirterek, teşekkür eden Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, "Dün, delegasyonumuzla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve başlama törenine katıldık. Bu vesileyle Türkiye'de iken gerçekleştirdiğimiz İş Forumumuz da iki ülke arasındaki ticari ilişkilerimizi geliştirmek için önemli bir fırsat oldu. Biz yeni ve farklı bir dünyaya inanıyoruz. Farklı kültür ve medeniyetlerin birbirine yaklaştığı, insanların mutluluğu için çalışılan, refah seviyesi yüksek bir dünya yaratmak mümkün. Bu şu anda tüm insanlığın ortak rüyası. Biz Türkiye ile bu hayali gerçeğe dönüştürmek istiyoruz.”

“BİZ TÜRKİYE İLE AYNI YOLDA YÜRÜMEK İSTİYORUZ”

Maduro, “2010 yılından beri Eski Devlet Başkanımız Hugo Chavez'in öncülüğünde ilişkilerimizi geliştirmeye başladık. Biz Türkiye ile aynı yolda yürümek istiyoruz diyerek, kazan-kazan esasına dayanan bir yola çıktık. Avrasya ile Karayipler Bölgeleri arasında daha iyi ilişkiler kurmayı hedefliyoruz. Türkiye ve İstanbul dünya ticareti için de çok önemli bir konumda yer alıyor. Venezuela'da 21'inci yüzyılın en potansiyelli ülkeleri arasında yer almaktadır. Rusya, Çin ve Hindistan'da büyük potansiyel taşıyor. Bu durum geçmiş dönemlerden bugüne dek, farklılık gösteren bir değişimin işareti. Farkı coğrafi ve jeopolitik ilişkilerimiz ve çok kutuplu güçlerimiz bulunuyor. Türkiye çok kritik ve stratejik konumda olan bir ülke. Biz Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde çok daha güçlü olmak istiyoruz. Bu yolda devam edebilmemiz için bu iş forumu ve delegasyon büyük önem taşıyor. Türk yatırımcılar ülkemize gelebilsin ve hayatın her alanında yatırım yapabilsin istiyoruz. Bu açıdan iki ülke arasında başlayan doğrudan uçuşlar büyük bir önem taşıyor" dedi.

"TÜRKİYE İLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE İLERLEMEK İSTİYORUZ"

Dünyanın ilk kripto parasını kullanmaya başladıklarını söyleyen Maduro sözlerine şöyle devam etti: "Petrokimya ve üretim ekonomisi alanında Türkiye ile iş birliği içinde ilerlemek istiyoruz. Altın alanında da ticaret yapan lider ülkelerden biri olmak istiyoruz. Dünyanın en büyük 4. doğalgaz rezervine sahibiz. Bu forum ile de Türk iş dünyasına Venezuela hakkında yol gösterecek çok kapsamlı bir yatırım dokümanını ilk defa sunuyoruz. Petro adında yeni bir kripto parayı da hayata geçirdik. Bir ülkenin refahını yükseltmek için çıkartılan ilk kripto para. Sanal paramız 5 milyar petrol varili değerinde kıymetli bir para birimi. Dolayısıyla kripto paramızın teminatı ülkemizde petrokimya alanındaki kaynaklarımızdan oluşuyor. Petro, bir finansal araç olarak dış ticaret ve yatırım alanlarında kullanılabiliyor. Böyle bir yeni para birimi Türkiye'ye de fayda sağlayacak ve ekonomik ilişkilerimiz daha da gelişecek. Ülkelerimizi geliştirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz."

"TÜRKİYE İLE VENEZUELA ARASINDAKİ DOSTLUK YENİ BİR GELİŞİM SÜRECİNDE"

DEİK Başkanı Nail Olpak, son yıllarda Başkan Maduro'nun Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretler sayesinde, Türkiye-Venezuela ilişkilerinin ivmesinin arttığını söyleyerek, "İki ülke arasındaki dostluk başta ekonomi olmak üzere, yeniden bir gelişim sürecine girdi. Özellikle son iki yılda her düzeyden karşılıklı temas ve fikir alışverişinin süreklilik kazandığı, hükümetler arası anlaşmaların imzalandığı verimli bir dönemi geride bıraktık. Ülkelerimiz arasında, geçen yıl Başkan Maduro'nun Türk iş insanlarına yaptığı çağrı da bizim için büyük bir anlam taşıyor. Kendisinin öncülüğünde ikili ticaretimizin serbest hale gelmesi ve yatırımlarımızın kolaylaştırılması için bölgede faaliyet gösteren ve göstermeyi planlayan Türk iş insanlarının ihtiyaç duyduğu adımların daha fazla atılacağını bekliyoruz" diye konuştu.

İstanbul Valisi Vasip Şahin ise, Venezuela Devlet Başkanı ve heyetini ağırlamaktan dolayı büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, "Venezuela ülkemizin zor zamanlarında hep Türkiye'nin yanında oldu. İki ülke arasındaki dostluk din, dil, ırk ayrımı gözetmeden devam ediyor. Bu iş forumunun da iki ülke için oldukça verimli bir toplantı olacağını düşünüyorum" dedi.

Türkiye-Venezuela İş Konseyi Başkanı Selim Bora ise, iki ülke arasındaki ilişkilerin ve ticaretin gelişmeye devam edeceğini belirterek, "Küresel ticaretin yavaşladığı, büyümenin hız kestiği, jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde ekonomilerini devamlı büyütmek zorunda olan ülkeler olarak aramızdaki ilişkilerin kuvvetlenmesi her zamankinden daha önemli hale geldi. Latin Amerika'ya özel önem veriyoruz. Nitekim Latin Amerika sahip olduğu zengin doğal kaynakları, yarım milyarı aşkın nüfusu, pazar büyüklüğü, dış̧ ticaret hacmi ile önemli bir ekonomik potansiyel taşımaktadır" dedi. Venezuela'nın 30 milyonluk nüfusa ve zengin doğal kaynaklara sahip olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin istendiğini belirten Bora, "İş dünyası kuruluşlarının buluşma noktası olan DEİK ve DEİK/Türkiye-Venezuela İş Konseyi olarak, bu fırsatların iki ülke iş dünyası tarafından tanınması ve yeni projelere dönüşmesi için gerekli lobi mekanizmalarını desteklemeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Forum, açılış konuşmalarının ardından ülke sunumları ile sona erdi.