• DOLAR 32.573
  • EURO 34.982
  • ALTIN 2426.74
  • ...
YENİ SİSTEM  YENİ DÖNEM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET ERKAN YAVUZ/DOĞRUHABER

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu`nda yemin ederek göreve başladı. Törene dünyanın birçok yerinden katılım oldu. Türkiye`nin fiilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi`ne geçmesiyle beraber, gözler yeni sistemin işleyişine çevrildi. Özellikle yeni sistemle beraber, milletin değerlerine düşmanlıklarla dolu eski darbe anayasasının değiştirilip, yeni sivil bir anayasanın yapılması kamuoyunun en büyük beklentisi.

Türkiye`nin 24 Haziran seçimleriyle beraber tercihini yeni sistemden yana kullandığını ifade eden HÜDA PAR Genel Başkanı Mehmet Yavuz, yeni dönemde milletin en büyük beklentisinin yeni ve sivil bir anayasa olduğunu belirtti. Yavuz, yeni sistemin dikte ettiği ideolojik dayatmalar yerine yeni sistemin halkın inanç ve değerleriyle barışık, kimseyi ötekileştirmeyen, sosyal barışı temin edici bir yapıda olması gerektiğine dikkat çekti.

“YENİ SİSTEM HALKIN DEĞERLERİYLE BARIŞIK OLMALI

Parti olarak destek verdikleri yeni sistemin ülkeye ve millete hayırlar getirmesini temenni eden HÜDA PAR Genel Başkanı Mehmet Yavuz, “Destek verdiğimiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin memleketimize, milletimize ve İslam âlemine hayırlı ve uğurlu olmasını Cenab-ı Allah`tan niyaz ediyorum. İçine girdiğimiz süreçte parlamenter sistem bütün sorunlarıyla beraber geride kalmalı ve yeni sistem eski tarz alışkanlık ve yasaklardan kurtulmalıdır. Parlamenter sistemin dikte ettiği ideolojik dayatmalar yerine Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, halkın inanç ve değerleriyle barışık, kimseyi ötekileştirmeyen, sosyal barışı temin edici bir yapıda olmalıdır.” şeklinde konuştu.

“MİLLETİN EN BÜYÜK BEKLENTİSİ YENİ VE SİVİL BİR ANAYASA”

Batı`nın dayattığı siyasi ve iktisadi tasarımlar yerine, yerli tasarımların ve sivil bir anayasanın en önemli beklenti olduğuna dikkat çeken Yavuz, “Sayın Cumhurbaşkanının Cuma namazını Hacı Bayram Camii`nde kılıp sonrasında ilk kabine toplantısını gerçekleştirmesi, 1924`ten önceki kodlara dönüş anlamında sembolik de olsa ciddi bir önem arz edecektir. 15 Temmuz gerçeği de göz önünde bulundurularak Batı`nın bize dayattığı siyasi ve iktisadi tasarımlar yerine yerli tasarımların yeni ve sivil bir anayasa aracılığıyla gündeme alınması halkın en önemli beklentisidir.

Jakobenizme geçit veren katı laik bakış açısı, ırkçı nitelemeli vatandaşlık tanımı ile dil ve kimlik yönünden tekçiliği dayatan darbe ürünü anayasanın parlamenter sisteme mahsus bütün sorunların kaynağı olduğu unutulmamalıdır.” dedi.

“MİLLETİN BÜTÜN RENKLERİ KARAR ALMA SÜREÇLERİNE DAHİL EDİLMELİDİR”

Yeni oluşturulan kabinenin ehliyet ve liyakata göre hareket etmesi gerektiği noktasında önemli uyarılarda bulunan Yavuz,  “Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi`nin şematik yapısının parlementer sistemdeki gibi yeni vesayet kurumlarının ihdasına veya bürokratik oligarşiye kapı aralamamasına azami derecede dikkat edilmeli. Bunun için kabinede ehliyet ve liyakat esas alınmalı, partizanlığa asla prim verilmemelidir. İlerleyen süreçlerde toplumun değişik kesimleri ile yapılacak istişareler vasıtasıyla milletin bütün renkleri karar alma süreçlerine dahil edilmelidir.” ifadelerini kullandı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir