• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Felçli hastalara teknolojik umut:  `Eksoskeleton`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

'Eksoskeleton' yani dış iskelet, felçli hastaların yeniden yaşama katılabilmesi için en büyük umutlardan biri. Biyomedikal mühendisler tarafından tasarlanan, 12 kg ağırlığındaki bu cihaz, felçli hastaların tedavisine yardımcı olmak için tasarlanan bir robot sistemi.

6 MOTORU BULUNUYOR

Dış iskeletin, hastaların yürüme düzenini düzeltmelerine yardımcı 6 motoru bulunuyor. Hız veya hareket açısı gibi değişkenler, her bir hastanın ihtiyacına uygun olarak kolayca ayarlanıyor ve kişiye özel hale getirilebiliyor. Bu konu üzerine çalışan biyomedikal mühendis Iker Marinelarena Arrizabalaga, "Bu dış iskelet bize iki avantaj sağlıyor. Öncelikle, hastanın hareket etmeyen uzuvlarını düzeltebiliriz. İkincisi ise, hastalara kişiye özel tedavi uygulayabiliriz. Klasik bir tedavide, hareketlerin daima en doğru ve verimli şekilde tekrarlanmasını garanti edemezsiniz. Hastalar yorulabiliyor ya da sakatlık yaşayabiliyor, çünkü doğal olmayan pozisyon ya da hareketleri yapmaya zorlanıyorlar. Ancak bir dış iskelet ile hareketleri tekrarlarken doğruluğu garanti edebilir ve daha sağlam veriler elde edebilirsiniz." diyerek bu sistemin avantajlarını vurguluyor.

SİSTEM 'GEREKTİĞİNDE YARDIM' KONSEPTİNE DAYANIYOR

Dış iskelet hastanın çabalarının güvenli hareketleri garanti altına almak için yeterli olmadığı zaman devreye giriyor. Endüstri mühendisi Juan Jose İceta Yurrita bu sistemin nasıl çalıştığını özetliyor: "Dış iskelet, vücudun bir hareketi yapmak için sarfettiği eforu sensörler aracılığıyla ölçerek, hastanın yapmak istediği hareketi tamamlıyor. Hasta bu modeli takip ediyor ve sonra örneği benimsemeleri için onlarla çalışıyoruz. Bu, hastanın gerekli çabayı göstermesi için aynı zamanda onları motive ediyor. Dış iskelet, terapinin ana amacına ulaşmak amacıyla bu eforları tamamlıyor."

SES İLE DIŞ İSKELETE KOMUT VERMEK

Avrupa araştırma projesinden bilim insanları, mevcut dış iskeleti geliştirmeye devam etmeyi planlıyor. Bu robot sistemi üzerine çalışan şirketlerden biri olan Gogoa Mobility Robots'un tepe yöneticisi Carlos Fernandez Isoird, projenin geleceğine dair "Şimdi çalıştığımız şey ses kontrolü. Ses ile dış iskelete komut verebilmek için gerçekleştiğimiz testler başarılı oldu. Böylece hem eli serbest kalan fizyoterapistler hastayı daha sağlam tutabilecek, hem de bireysel kullanım kolaylaşacak." diyor. Onayların alınmasının ardından dış iskeletin, piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir