• DOLAR 32.531
  • EURO 34.749
  • ALTIN 2486.097
  • ...

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), buğday ekiliş ve üretiminde azalma olduğu gerekçesiyle un ve ekmek fiyatlarında artışlar yaşanacağı haberlerine tepki gösterdi.

TMO'dan yapılan açıklamada, son günlerde bazı basın-yayın organlarında "Buğday ekiliş ve üretiminde yüzde 8'e varan azalmalar olduğu, iklim koşullarının buğday kalitesini olumsuz etkilediğinden bahisle TMO alım fiyatının üreticiye yansımadığı, TMO'nun alım ve satış fiyatları arasında kıyaslama yapılarak yüzde 19'luk bir marj belirlendiği, buna bağlı olarak un ve ekmek fiyatlarında artışlar yaşanacağı" şeklinde bilgi ve belgeye dayanmayan açıklamalar gündeme taşındığı hatırlatıldı.

Açıklamada,"Ülkemiz buğday üretiminin 21 milyon ton (TÜİK) olduğu tahmin edilmekte olup geçen yıla göre yüzde 2 azalma beklenmektedir. Buğday tüketimimizin ise 19-20 milyon ton seviyelerinde olduğu dikkate alındığında üretimimizin yurt içi tüketimi rahatlıkla karşılayacak düzeyde olduğu görülmektedir. Ülkemiz 81 milyon nüfusunun tüketimi için buğday ithalatı yapan bir ülke değildir. Dâhilde İşleme Rejimi kapsamında yapılan buğday ithalatının çok daha fazlası mamul madde (un, makarna, bulgur, bisküvi vb.) olarak ihraç edilmektedir. Bu ihracatta ülkemizde üretilen ihtiyaç fazlası buğdaylar da kullanılmaktadır." denildi.

Türkiye'de buğday hasadının yüzde 50 seviyesinde olup yeni mahsul buğday alımların 1 milyon tona ulaşıldığı ifade edilen açıklamada, alımların devam edeceği vurgulandı.

"Hasat döneminde bazı bölgelerde alınan lokal yağışlar kalitede bir miktar kayba sebep olmakla birlikte ülke genelinde endişeye mahal verecek bir durum söz konusu değildir." ifadesine vurgu yapılan açıklamada, "TMO tarafından AKS ekmeklik buğday için 1.050 TL/Ton alım fiyatı açıklanmasına rağmen ortalama alım fiyatı 1.060 TL/Ton olarak gerçekleşmiştir. Dolayısıyla TMO alım fiyatının kalite düşüklüğü sebebiyle üreticilere yansımadığı iddiası doğru değildir." denildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "TMO, sektörün önünü rahat görebilmesi için 2018 yılı ekmeklik buğday satış fiyatlarını ekim ayı için 1.100 TL/Ton olarak belirleyerek 25.05.2018 tarihinde açıklamıştır. TMO'nun 2017 yılı ekim ayı ekmeklik buğday satış fiyatının 995 TL/Ton olduğu dikkate alındığında bu yılki satış fiyatının geçen yıl aynı dönemin sadece yüzde 10,5 üzerinde olduğu görülmektedir.

Bugün için ekmekte buğday kaynaklı bir fiyat artışının gündeme getirilmesi doğru değildir. Yukarıda da açıklandığı üzere buğdayda ülkemizde miktar olarak sıkıntılı bir durum bulunmamakta olup sanayicilerimiz piyasadan geçen yıl seviyelerindeki fiyatlarla ürün tedarik edebilmektedirler." (İLKHA)