• DOLAR 32.368
  • EURO 34.976
  • ALTIN 2325.24
  • ...
Bazı uygulamalar gizlice ekranınızı kaydediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Yapılan araştırmaya göre bazı uygulamalar kullanıcının ekran görüntüsünü kaydedip üçüncü parti şirketlerle paylaşıyor.

Aralarında Facebook`a veri gönderen uygulamaların da bulunduğu toplam 17 bin 260 adet popüler Android uygulamasını inceleyen araştırmacılar, cihazlardan hangi medya dosyalarının gönderildiğini inceledi ve bazı uygulamaların ekranı kaydedip üçüncü partilerle paylaştığı görüldü.

Bunlardan biri popüler teslimat uygulaması GoPuff. Uygulama kullanıcıların ekranını kaydedip analiz şirketi AppSee`ye gönderiyor. GoPuff geliştiricileri uygulamaya ekledikleri bir kod ile GoPuff`tan alınan verilerin AppSee`ye gönderilmesini sağlamış.

Aslında bu tarz çalışmalar ilk kez karşımıza çıkmıyor. Pek çok uygulama, analiz şirketlerini uygulamanın performansını artırmak için kullanıyor. Ancak böyle bir çalışma yapmak için uygulamanın kullanıcıdan izin alması gerekiyor. GoPuff`ın gizlilik politikasında böyle bir işlem yapıldığına dair herhangi bir bilgi yok. Araştırmacılar konu hakkında GoPuff ile iletişim kurduktan sonra uygulama bu özelliği kaldırdı ve gizlilik politikasını güncelledi.

Analiz şirketi AppSee kendi tanıtımını “uygulamanızı kullanan kişileri takip edin” şeklinde yapıyor. Ancak AppSee CEO`su şirketinin kuralları gereği müşterilerinin, kullanıcıların kişisel verilerini toplayamayacağını ve müşterilerinin bu özelliği kullanıcılara bildirmek zorunda olduğunu söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir