• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Üniversite kontenjanlarında azalma
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ÖSYM`nin önbilgi vermek için yayınladığı program ve kontenjan kılavuzuna göre bu yıl açıköğretim ve uzaktan öğretim dahil toplam 1 milyon 43 bin 177 kontenjan adayları bekliyor. Geçen yıla göre lisansta 6 bin, önlisansta ise 60 binlik bir azalma var. Kontenjanını en çok ‘uluslararası ticaret ve finans` arttırdı. Gözde alanlardan işletme ve iktisat ise yüzde 20`den fazla küçüldü.

ÖSYM`nin ‘Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu`nu 3 Temmuz`da önbilgi vermek için yayınlanmasının ardından bölümlerin kontenjanları da aşağı yukarı belli oldu. Bu yıl devlet ve vakıf üniversitelerinde önlisans, lisans, açıköğretim ve uzaktan öğretim de dahil toplam kontenjan, 1 milyon 43 bin 177`yi buldu. Geçen yıla göre lisansta yaklaşık 6 bin, önlisansta ise 60 bin kontenjan azaldı.

İktiasat ve işletmede daralma yüzde 25'i buldu

Bu yıl ilk kez uygulanan YKS`nin ardından en çok tercih edilen programların kontenjanında geçen yıla göre değişiklikler oldu. Cazibesini yitiren bölümlerin kontenjanları büyük oranda azaldı. 2018`de en dikkat çeken küçülmelerden biri, iktisat ve işletmede ortaya çıktı. İki bölümde daralma ortalama yüzde 25`i buldu. İşletme, iktisat, siyaset bilimi ve kamu yönetimi öğrencilerini ilk yıl ortak derslerle ilgili bölümlere hazırlamayı hedefleyen ‘Eşit Ağırlıklı Programlar` ise; yüzde 79.4 ile en çok daralan bölüm oldu. Geçen yıl 452 olan kontenjan, 2018`de 93`e geriledi. Onu, yüzde 71.1 ile bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği; yüzde 66.7 ile bilgisayar-enformatik ile psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmenliği izledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir