• DOLAR 32.497
  • EURO 34.604
  • ALTIN 2476.78
  • ...
Diyarbakır`ın kültürel mirası gelecek nesillere aktarılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uzun bir hazırlık safhasından sonra okurlarıyla buluşan "Diyârbekir Dergisi", geçmiş ile gelecek arasında köprü olmayı hedefliyor. Dergi kentin kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutmuş gelenek, görenek ve töresini gün yüzüne çıkarmayı, sanatsal ve tarihi öğelerinin genç kuşaklar tarafından bilinmesini, ediplerini, gazeteci ve yazarları ile iz bırakmış şahsiyetlerini tanıtıyor.

Diyarbakır'ın tarihine, kültürüne ve sanatına katkı sağlaması hedefiyle hazırlanan dergi, Kayapınar Belediyesinin katkılarıyla çıkıyor. Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Doktor Ozan Balcı, Diyârbekir Dergisi'nin fikir aşamasından çıkıp vücut bulmasını sağlamış.

"Diyarbakır Arz-ı Mukaddes'tir"

Dergi'nin sunuş bölümünde Balcı, Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde Diyarbakır'ın "Arz-ı Mukaddes" olarak zikredildiğini belirterek "Diyarbakır'ın zenginliği sadece tabii ve nebati satıhta kalmayıp, beşeri ve ilmi alanda, topluma bıraktıkları nişanları daimi surette kalacak olan muazzez isimler ve onların güzide eserleriyle de mücehhezdir. Bu bağlamda tarihi ve kültürel mirasımızı korumak kadar gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak da kuşkusuz hepimizin asli vazifesidir." ifadelerini kullanıyor. 

"Dergi maziden atiye köprü kurmayı amaçlamakta"

Yayın kurulunu şehri bilen, alanında yetkin isimlerin oluşturduğu derginin Genel Yayın Yönetmeni ise Burak Kazan.

Kazan, üç ayda bir yayınlanacak olan derginin hedeflerini şu cümlelerle dile getiriyor: "Çalışmamız şehrimizin kaybolan ve kaybolmaya yüz tutmuş gelenek, görenek ve töresini gün yüzüne çıkarmayı, sanatsal ve tarihi öğelerinin genç kuşaklar tarafından tanınmasını, ediplerini ve muharrirlerini ve iz bırakmış şahsiyetlerini yazmayı, maziden atiye köprü kurmayı amaçlamaktadır."

"Dergide birçok önemli isim bir araya getiriliyor"

Derginin bu sayısında Roma İmparatorluğu'nun muhkem garnizonu Zerzevan Kalesi, Diyarbakır Amerikan Hastanesi ve kentteki yabancı yetimhaneler ile çocuklar için köstek kesme ve hedik törenleri tanıtılıyor.

Dergide ayrıca Bizans İmparatoru Jüstinyen'in hekimi Aetios, Divanı-ı Lugati't Türk'ün yüzlerce yıl sonra fark edilmesini sağlayan Ali Emiri Efendi, nüktedanlığıyla tanınan Süleyman Nazif, Şark medreselerinde ömrünü geçiren Sadrettin Hoca ve büyük Hattat Hamid Aytaç gibi birçok isim, bir araya getiriliyor.

Dergide kullanılan fotoğraflar ise profesyonel fotoğraf sanatçılarının arşivlerinden alınmış. Dergi, Diyârbekir'in gelecek nesillerine de ilham kaynağı olmayı hedefliyor. (Emrah Deniz-İLKHA) 








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir