• DOLAR 32.512
  • EURO 34.954
  • ALTIN 2436.287
  • ...

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, gerek Gaziantep ve gerekse bölgede teknolojiye yönelik yatırımların arttırılması, firmaların AR-GE ve inovasyona yönelmesini ve sürdürülebilir üretimin geliştirilmesi için sektörel eğitimin arttırılması gerektiğini söyledi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, Haziran 2018 dönemi ve bu yılın ilk 6 aylık ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye İhracatçı Meclisi (TİM) verilerine dayanılarak yapılan açıklamada Güneydoğu Anadolu Bölgesinden yılın ilk 6 ayında 4 milyar 89 milyon 610 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiği açıklandı.

Haziran 2018 dönemi ve bu yılın ilk 6 aylık ihracat rakamlarını değerlendiren GAİB Başkanı Kileci, birlik üyesi olan ihracatçıların ocak-haziran dönemi dış satımını 2017 yılının aynı dönemine oranla yüzde 4 oranında artırdıklarını söyledi.

Söz konusu dönemde 182 ülkeye 4 milyar 89 milyon 610 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirten Kileci, "Sürdürülebilir üretim ve istihdam için global pazarlarda ki varlığımızı daha güçlü hissettirmek, yüksek katma değerli üretime geçmek, teknolojik yatırımlar yanında eğitim alanında da nitelikli insan iş gücü yetiştirmek zorundayız." dedi.

Kileci, "Türkiye seçim sürecinden çıktı ve bundan sonra herkesin işine yönelmesi, üretim ve istihdam artışının sürdürülebilir hale getirilmesi, bunun için de dünya pazarlarında ki varlığımızın arttırılması ve mevcut pazarlarda ki pazar payımızın güçlendirilmesi ve yeni pazar arayışlarımızın da devam etmesi gerekiyor. Yeni kurulacak hükümetin seçim döneminde üretici ve sanayicilerimize yönelik açıkladığı politikaların en kısa sürede yürürlüğe sokulması elbette bundan sonraki süreçte üretimi, beraberinde istihdamın arttırılması tüm bunlara bağlı olarak ihracatın geliştirilmesine neden olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Dünyadaki gelişmeleri ve piyasalardaki hareketliliği doğru okumak bu doğrultuda yeni yatırımlarımızı şekillendirmek, üretimimizi arttırmak, mevcut yatırımlarımızı güçlendirmek zorundayız." diyen Kileci, şunları söyledi:

"Endüstri 4.0'a ve dijital dönüşüme geçişin yaşandığı sanayide elbette ki nitelikli insan iş gücüne olan ihtiyaç her zamankinden daha fazla olacaktır. Eğitim ise bütün iş kollarımızın olmazsa olmazı haline gelmiştir. Nitelikli, teknolojiyi bilen, kullanan, yeni teknolojiler üretmeye aday gençlerin yetiştirilmesi, sanayiye entegre edilmesi gerek kentimiz, gerekse bölgemiz, ülkemiz için hayati önem taşımaktadır. Mesleki eğitimin ortaokul düzeyine indirilmesi ve meslek liselerinin güçlendirilerek ülkemizdeki bilim teknoloji üniversitelerinin sayılarının arttırılması gerekmektedir."

Bir sanayi kenti olan Gaziantep'in en büyük ihtiyaçları arasında nitelikli eğitim almış insan iş gücüne ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Kileci, "Şartların doğru oluşturulmasının ardından elbette ki başarı da beraberinde gelecektir. ülke sanayisinin endüstri 4.0'a ve dijital dönüşüme geçişi sorunsuz olacaktır. Bütün bunlara bağlı olarak ortaya konulan 2023 ihracat hedeflerine ulaşılması daha kolay olacaktır. Çalışmak, üretmek ve üretimimizi yurt dışı pazarlara en iyi koşullarda ihraç etmek zorundayız." diye konuştu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden bütün kıtalara ihracat gerçekleştirildiğini de sözlerine ekleyen Kileci, dünyanın yaklaşık olarak 182 ülkesiyle ticaret yapan Gaziantep'in uluslararası standartları üretimde yakalamak zorunda olduğunun da altını çizdi. (İbrahim Koyiğit - İLKHA)