• DOLAR 32.348
  • EURO 35.134
  • ALTIN 2309.754
  • ...
YKS maratonunda ter döktüler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Her yıl milyonlarca kişinin üniversiteli olabilmek amacıyla birbirleriyle yarıştığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) saat 10.00'da başladı.

TYT'de adaylara Türkçe testinden 40, sosyal bilimler testinden 20, temel matematik testinden 40, fen bilimleri testinden 20 olmak üzere toplamda 120 soru yöneltilecek. Adaylar, 120 soruya 135 dakika da cevap vermek için ter döktü.

YKS'nin ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) ise pazar günü gerçekleştirilecek.

Bu yıl ilki gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na girecek olan adaylar, sabahın erken saatlerinden itibaren aileleriyle sınav yerlerinde, bir saat öncesinden hazır bulundular. Sınava giren öğrenciler kimlik kontrolü ile üst aramaları yapıldıktan sonra içeri alındı.

Öğrenciler sınava alınırken aileler de okul önlerinde Kur'an okuyup dualar ettiler. Sınav nedeniyle hem veliler hem de öğrencilerin heyecanlı olduğu gözlemlenirken, sınav öncesi öğrenci ve veliler İLKHA mikrofonuna duygu ve düşüncelerini paylaştı.

"Farklı sistemle öğrenciler bir yere varamaz"

Üçüncü seferdir sınava girdiğini söyleyen Mecit Çevik, "Yeni sistemle ilk defa sınava giriyorum. Üniversite okuyorum. Birkaç test çözdüm ama sistem, sorular baya değişmiş. Öğrenciler denek olarak kullanılıyor. Her sene gireceğim ve sistemin nasıl değiştiğini görmek istiyorum. Farklı sistemle öğrenciler bir yere varamaz. Hep aynı sistemle devam edilsin ya da Amerika, Kanada'dan örnek alsınlar. Sınav sistemini öğrencilere göre yapsınlar." dedi.

"Değişen sistemi beğenmedim"

Her sene değişen sınav sistemine karşı olduklarını vurgulayan Mahir Çelebi, "Bir yıldır çalışıyorum ve bir hedef koydum. Yıl boyunca güzel bir şekilde çalıştım ve en sonunda bir tekrar yaptım. İnşallah kazanıp hedefime yetişeceğim. 3 yıldır sınava giriyorum. Yeni değişen sistemi beğenmedim. Bazı dersler var konuları çok fazla, soru sayısı azdır. Bunda sıkıntı yaşıyoruz. Her sene değişen sınav sistemine karşıyım. Sabit bir sınav sistemi olsa öğrenciler daha çok yoğunlaşır. Böylece verim artar." diye konuştu.

"Hakkımızda hayırlısı olsun"

Sınav ile ilgili duygularını paylaşan Halil Sünük ise şunları söyledi: "Bu sınav benim ilk deneyimimdir. Bir yıl boyunca çalıştım, inşallah emeğimin karşılığını alırım. Her sene farklı sistemlere gidiyorlar. Bakalım bu yeni sistem nasıl olacak, hakkımızda hayırlısı olsun."

Çocuklarıyla birlikte sınavın yapıldığı okula gelen öğrenci velilerinden Selahattin Özer, "İnşallah bu sınav hayırlara vesile olur. Bütün öğrencilerin başarılı olmasını yüce Allah'tan temenni ederim. Çocuğumuzla birlikte bir yıl boyunca verdiğimiz emek bu sınavla neticelenecektir. Yetkililer çocuklar için biraz daha çaba göstermeleri lazım." ifadelerini kullandı.

"Üniversite bitiren 3 çocuğum boştadır"

Çocukların geleceklerinin iki saate sığdırıldığını vurgulayan veli Abdulvahap Kaplan, üç çocuğunun üniversiteyi bitirdiği halde işe yerleşemediğini, üç çocuğunun da YKS sınavına girdiğini belirtti.

Kartal, "Allah yardımcıları olsun. Çocuklarımız için gelip bekliyoruz. 4-5 yıldır üç tane çocuğum üniversite bitirmiş şu anda boştadırlar. Atama bekleyenler için direk bir geçiş yapılmasını, işle yerleşmelerini istiyoruz. Yetkililerden bunu talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Değişen sınav sisteminin öğrenciler üzerinde olumsuz etkisi var"

Velilerden Abdurrahman Tunç da şunları kaydetti: "Çocuğumla birlikte sınavın yapıldığı okula geldik. Bir senedir çocuğum sınava hazırlanıyor. Baya zorluklar çektik. İnşallah başarı elde eder. Çocuklarımızın emeklerinin boşa gitmemesi için sınav sistemlerinin daha güzel olması gerekiyor. Her sene değişen sınav sisteminin öğrenciler üzerinde olumsuz etkisi var. Baskı, sıkıntı oluyor. Psikolojik sıkıntılar oluşturuyor."

Batman Valisi Ahmet Deniz, YKS sınavıyla ilgili gerekli güvenlik tedbirlerin alındığını belirtirken, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran ise Batman'da YKS sınavına 28 bin 30 adayın gireceğini ve bu adaylardan 8 bin 696'sının bu yıl mezun olan öğrenciler olduğunu ifade etti.

Bugün 77 okulda, pazar günü de 65 okulda sınavın uygulanacağını aktaran Kurtaran, sınavın yapılacağı okulların bahçelerindeki ve çevresindeki tüm inşaatlardaki çalışmaların durdurulması, muhtemel elektrik kesintilerinin önüne geçilmesi, ulaşım hizmetlerinin aksamaması ve çevre düzenlemelerinden kaynaklı gürültü kirliliğinin önlenmesi gibi gerekli tedbirlerin de alındığını kaydetti.

Öte yandan Batman Belediyesi, sınavına girecek öğrencilerin yanı sıra sınavda görev yapacak olan görevlilere ücretsiz ulaşım sunduğunu açıkladı.

YKS sonuçları ise 31 Temmuz'da açıklanacak.(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)


























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir