• DOLAR 32.35
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2310.274
  • ...
Sınava girecek adaylar sürekli değişen eğitim sisteminden şikâyetçi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Üniversite adayları, 30 Haziran Cumartesi ve 1 Temmuz Pazar günü Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) ter dökecekler. YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) Cumartesi, ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) de Pazar günü gerçekleştirilecek.

TYT'ye başvuru yapan 2 milyon 381 bin 784 aday 7 bin 884 binada ve 129 bin 291 salonda; AYT'ye başvuran 2 milyon 19 bin 853 aday 6 bin 746 binada ve 108 bin 470 salonda; YDT'ye başvuran 131 bin 453 aday ise 779 binada 6 bin 418 salonda sınava alınacak.

TYT'de Türkçe testinden 40, sosyal bilimler testinden 20, temel matematik testinden 40, fen bilimleri testinden 20 olmak üzere toplam 120 soru yöneltilecek.

AYT'de Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler-1 testinden 40, sosyal bilimler-2 testinden 40, matematik testinden 40, fen bilimleri testinden 40 soru, YDT'de ise 80 soru sorulacak.

YKS'ye sayılı günler kala İLKHA'ya konuşan Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Osman Ayşin, sınava girmeden önce adayların abdest almalarını, hafif bir kahvaltı yapmasını ve sınav yerine erken gitmelerini istedi.

ÖSYM tarafından hafta sonu yapılacak YKS'ye girecek adaylara başarılar dileyerek konuşmasına başlayan Eğitim-Bir-Sen Van Şube Başkanı Osman Ayşin, "Bundan önceki süreçte 4 ve 5 oturum şeklinde yapılan bir sınav vardı ama yapılacak olan sınav tamamıyla cumartesi ve pazar günü tamamlanmış olacak." dedi.

"İlk defa yapılacak olan sınavın gelecekte çocuklarımız, öğrencilerimiz, velilerimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz." diyen Ayşin, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Bu sınav sistemlerinin iki sene de bir değişmesi gerçek mana da öğrencilerimizin eğitimcilerimizin canını sıkmakta olduğunu biliyoruz. Yeni sınav sistemi getirisini en son sınav olması umudunu taşıyoruz. Önümüzdeki senelerde de tabi başka bir örnekleri var mı yok mu şeklinde bir değerlendirmesi yapılmış olup inşallah bunu sağlam bir zeminin üzerine oturtmuş olup, burada çocuklarımızın başarılarını yani ne kadar başarılı olup olmadıklarına bakmaktır asıl niyet, inşallah öğrenciler başarılı bir şekilde bu sınavdan da geçecek ve iyi puanlar alacaktır."

"Gözetmen ve salon başkanlılarında eksiklik olacak"

Ayşin, "Eğitim öğretim düzeyinde gözetmen ve salon başkanları konusunda sıkıntının var olduğunu biliyoruz. Şuanda öğretmenler tatillerini memleketlerinde geçirdiklerinden dolayı burada bir sıkıntı var. Güvenlik açısından her hangi bir sıkıntı çıkmayacaktır gerekli düzeyde güvenlik önlemi alınacaktır, devletimiz bu konuda muktedirdir. Güvenlik düzeyi hiçbir şekilde zafiyetinin görünmeyeceğini kanaatini taşıyoruz, bu konuda hiçbir sıkıntı olmayacak. Yeteri kadar fiziki anlamda donanımda okullarımız yeteri kadar elverişli olduğunu biliyoruz, ancak bu sınavın yeni yapılacak olması ondan dolayı bir sıkıntı yaşanıla bilir onun dışında salon gözetmeni ve güvenlik konusunda gerekli tedbirler alınacaktır yine." ifadelerini kullandı.

"Adaylar evden çıkmadan önce abdest alıp, hafif bir kahvaltı yapsın"

Sınava girecek olan adaylara önerilerde bulunan Ayşin, şunlara dikkat çekti, "Sınava girecek öğrencilerimiz son günde ders değil de dinlenerek sınava girmeleri onlar için daha sağlıklı sınav geçirmelerine katkı sağlayacak. Sabah çıkmadan abdest almaları, tıka basa değil hafif bir kahvaltı yapmaları, yanlarında su ve sınav belgelerini almaları, evden çıkmadan önce kâğıtları kontrol etmeleri, sınava giderken dar elbiseler vücudu sıkan elbiseler yerine rahat, bol elbiseler giymeleri, sıkı sıcak bir ortamı oluşturmayacak giysilerden kaçınmaları. Özellikle rahat, dinlenmiş, kendi okulunda, dershanesinde dersini yapıyormuşçasına hareket etmesi tavsiyesinde bulunuyoruz. Sistem yeni diye çok dert edinmemeleri lazım." şeklinde konuştu.

Adayların Sınav yerine erken gitmelerini tavsiye eden Ayşin, "Öğrencilerin mutlaka önceden sınava girecek okulun önünde bulunmalı ve kendini sınava hazırlamalı. Öğrencilerimizin bir gün önceden gidip okulu gezmelerini, okulunu tanımalarını bu tanıma onlar için iyi olacağını düşüyor ve tavsiye ediyoruz. " dedi.

"Sürekli değişen eğitim sistemi bizi çok etkiliyor"

Eğitim sisteminden şikâyetçi olan sınav adayı Eren Dinci, "Bizim için zor bir sınav, yükseköğrenim kurumlarının düzenlemiş olduğu temel yeterlilik ve alan yeterlilik sınavları. 2018 yılında ilk defa gireceğimiz için biz de bunun sevinci ve heyecanıyla sınavın ilk kez yapıldığı dönemde ne şekilde ne süreçte ilerleyeceğini bilmediğimiz için, bu süreçte bilmediklerimizi de öğreneceğimiz için mutluyuz bir yandan ama sınavın da bir yandan telaşı var. Sistemin yeni olduğu için bu sürecin değerlendirmesi biraz uzun sürebilir. Sürekli, eğitim sisteminin değişmesi bütün öğrencileri etkiliyor. Öğrencinin odaklandığı bir noktadan, çalıştığı bir sınavdan sonra yeni bir sistem değişikliği yâda sınav sürelerinin değişmesi öğrenciyi yani bizi çok etkiliyor. Sınav sisteminin bu hızla değişmesinden dolayı bizlerde adapte olamıyoruz. " diye konuştu.

Değişen sistemde öğrencilerin aleyhine olduğuna dikkat çeken aday Menaf Tasan, "Bu yapılacak olan sınavın avantaj ve dezavantajları var. Bizler için elbette lehimize olan bazı durumlar vardı. Aleyhimize olan durum daha fazlaydı.  Yeni sınav sisteminin dönem ortasında gelmesi, daha doğrusu dönem başladıktan sonra gelmesi bizim için derslere adapte olmamız konusunda çok güç oldu. Kaynak temini adına yine büyük sorun oldu. Fakat şu an bakıyoruz, konularımızı yetiştirdik ve bu cumartesi ve pazar sınav var. Sınava gireceğimiz için farklı bir heyecan var. Çünkü her sene girdiğimiz sınavdan farklı bir sınav ve bu sınavın artık kalıcı olmasını diliyoruz. Sürekli eğitim sistemindeki değişim biz öğrencilere negatif enerji olarak geri dönüyor. Artık, akşam uyuduğumuz zaman sabah ne ile karşılaşacağız bilemiyoruz. İnşallah Allah nasip ederse bu hafta hayırlı bir şekilde sınavı geçiririz. " şeklinde konuştu. (Yunus Tuğrul-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir