• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

 Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Belarus Ankara Büyükelçiliği'nin birlikte düzenlediği "Belarus ile Ticaret" konulu toplantı, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran'ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Belarus Cumhuriyeti (Beyaz Rusya) Büyükelçisi Andrei Savınykh, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın Belarus ziyaretlerinin ardından ilişkilerin daha da geliştiğini vurguladı.

"YEŞİL KORİDOR" ANLAŞMASI

Savinykh, Türkiye ile Belarus arasındaki gümrük prosedürlerini basitleştirmek amacıyla imzalanan "Yeşil Koridor" anlaşmasının yakın zamanda yürürlüğe gireceğini belirterek, "Bu anlaşma, Belarus ve Türkiye'nin ticari faaliyetlerini oldukça kolaylaştıracak" dedi. İki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak için birçok anlaşma imzalandığını hatırlatan Büyükelçi Savinykh, bunlardan birinin de Belarus'ta bir Türkiyeli bir bankanın kurulması olduğunu bildirdi. Savinykh, bu bankanın kurulmasıyla TL`nin rubleye çevrilmesinin kolaylaşacağını ve karşılıklı ticaretin gelişeceğini vurguladı. İki ülke arasındaki ulaşım projelerinden de söz eden Savinykh, raylı sistem ve suyoluyla ulaşım planlandığını, konuyla ilgili her iki ülkenin ulaştırma bakanlıklarının çalıştığını söyledi. Savinykh, Büyükelçilik olarak Belarus ile yapacakları ticarette Türk iş adamlarına her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi.

"TİCARETİN ÖNÜNDEKİ BÜROKRATİK ENGELLER KALKACAK”

ATO Başkanı Gürsel Baran da konuşmasında Türkiye'de yeni yönetim sistemiyle birlikte ticaretin önündeki bürokratik engellerin kalkacağını söyledi. Dünyanın en büyük 16.ekonomisi olan Türkiye'nin 2023 yılında ilk 10 ekonomi arasına girmeyi hedeflediğini hatırlatan Baran, "Ticari ilişkilerimizin gelişmesini istiyoruz. İnanıyorum ki ticaret hacmimizi yakın sürede 1 milyar dolara çıkarma konusunda her iki ülkenin de gayretleri olacaktır" dedi. İstanbul'dan Minsk'e her gün uçuş bulunduğunu söyleyen Baran, Ankara'dan da direkt uçuşları gerçekleştirmeyi istediklerini bildirdi. Toplantının ardından firma temsilcileri arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.