• DOLAR 32.562
  • EURO 35.034
  • ALTIN 2430.275
  • ...
Haydut Amerika`dan tehdit
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İBRAHİM SEVGİLİ - DOĞRUHABER

Haydut Amerika, Türkiye`yi yaptırım uygulamakla tehdit etti. Amerikalı bir yetkili Türkiye`nin Rusya`dan S-400 savunma sistemini alması halinde Türkiye`ye yaptırım uygulayacaklarını söyledi. Yetkili ayrıca Rahip Andrew Brunson`un Türkiye`de tutuklu olmasını sert bir dille eleştirerek, bu konunun ikili ilişkileri ciddi şekilde eleştireceğini belirtti. Öte yandan Trump yönetimi, Türkiye de dâhil müttefik ülkelere, İran`dan petrol alımını durdurmaları için 4 Kasım`a kadar mühlet verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Wess Mitchell, Türkiye`nin Rusya`dan S-400 hava savunma sistemi satın alması halinde Türkiye`ye yaptırım uygulayacakları ve F-35 uçaklarının transferinin durabileceği tehdidinde bulundu.

Mitchell, Türkiye`ye özellikle hapisteki Amerikan vatandaşları ve Rusya`dan S-400 satın alım planları noktasında sert eleştiriler yöneltti ve bu konuların ikili ilişkileri ciddi şekilde değiştirebileceğini savundu.

YAPTIRIM TEHDİDİ

ABD Senatosu`nun Dış İlişkiler Komisyonu'nda konuşan Mitchell, “Türkiye'ye S-400'ler almasının sonuçları olacağını net biçimde ilettik. ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırımlar getireceğiz” dedi.Mitchell, S-400 sisteminin satın alınmasının, F-35`lerin satışı dahil Türkiye`nin ABD`yle askeri sanayi işbirliği üzerinde de kaçınılmaz biçimde etkilerinin olacağı mesajını da çok net vurguladıklarını söyledi.

Trump'ın imzaladığı CAATSA isimli yasa, Rus savunma sanayisiyle iş yapan firmaların cezalandırılmasını öngörüyor.

‘S-400 MESELESİ, ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNE ZARAR VERİYOR`

Mitchell, Türkiye`nin önemli bir önemli bir müttefik olduğunu ancak S-400 meselesinin buna zarar verdiğini belirterek, “S-400 konusunda alınacak kararın Türk-Amerikan ilişkilerinde tamiri çok zor olacak niteliksel bir değişime neden olacağını defalarca söyledik” diye konuştu.

‘F-35`LERİ VERMEYİZ`

Mitchell, F-35`ler için anlaşma yapılmış olsa da bu uçakların hala Amerika`da olduğuna dikkat çekti. Transferin uzun bir eğitim sürecinin ardından yapıldığını anlatan Mitchell, “Ulusal güvenlik kaygıları dahil belli koşullar altında transferi durdurmamıza imkan tanıyabilecek hukuki yetkilere sahip olduğumuzu düşünüyoruz. F-35 konusunda bir karar almadan önce, Türkiye`nin S-400 konusunda adım atmadığından emin olmak için zaman ve kabiliyete sahip olmayı sürdürdüğümüze inanıyoruz. Türklere şu mesajı çok net veriyoruz: Bunun sonuçları olacak” uyarısında bulundu.

“HER TÜRLÜ SEÇENEĞİ GÖZDEN GEÇİRİYORUZ”

OHAL`in başlamasından bu yana Türkiye`de gözaltına alınan ya da sınır dışı edilen düzinelerce Amerikan vatandaşı bulunduğunu savunan Mitchell, “Amerikan vatandaşlarını adil olmayan biçimde hapiste tutmaya devam ederlerse, bu, ilişkilerimizin gidişatını önemli ölçüde değiştirecek” dedi.

Türkiye`de 1,5 yıldır hapiste olan rahip Andrew Brunson`un durumuna da değinen Mitchell, suçlamaları incelediğini belirterek, “Ortada hiçbir şey yok. Bu adil olmayan bir tutuklama. Herhangi bir müttefik ya da ülke nezdinde ne kadar ileri gidebileceğimizin ve hareket kabiliyetimizin sınırları var ama her türlü seçeneği gözden geçiriyoruz” dedi.

İRAN PETROLÜ İÇİN 4 KASIM`A KADAR MÜHLET

Öte yandan Trump yönetimi, müttefiklerini İran'dan petrol alımını Kasım'a kadar sıfıra indirmeye zorluyor. Türkiye, karardan en çok etkilenecek ülkeler arasında yer alıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, müttefiklerinin İran'dan yaptıkları petrol ithalatını 4 Kasım`a kadar sıfırlamalarını hedeflediklerini söyledi.

Yetkili ayrıca İran`ın petrol satışının kesilmesiyle birlikte azalacak olan küresel arzı karşılamak için ABD'li bir heyetin diğer üreticilerle görüşmek üzere gelecek hafta Körfez ülkelerini ziyaret edeceğini belirtti.

TÜRKİYE DE ETKİLENECEK

Türkiye; Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore ile birlikte İran'dan petrol ithalatı yapan başlıca ülkeler arasında yer alıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 2017 verilerine göre Türkiye yıllık ham petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'sini İran'dan karşılıyor. Buna göre 2017 yılında Türkiye'nin yurtdışından ithal ettiği 25,7 milyon tonluk ham petrolün 11,4 milyon tonu İran'dan satın alındı.

OPEC ÜRETİCİLERİ, İRAN`IN BOŞLUĞUNU DOLDURAMAYACAK

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, ithalatçıların İran'a uygulanacak yeni yaptırımlardan etkilenmemesi için gerekli önlemleri alacaklarını kaydetti. Ancak petrol endüstrisi analistlerine göre İran'ın petrol piyasasından soyutlanması sonrasında OPEC üreticilerinin bu açığı kapatacak üretim kapasiteleri yok.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir