• DOLAR 32.318
  • EURO 35.143
  • ALTIN 2291.521
  • ...
YKS`de nelere dikkat edilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Üniversite adayları için geri sayım başladı. 30 Haziran 2018 Cumartesi günü TYT (Temel Yeterlilik Testi); 1 Temmuz Pazar günü ise AYT (Alan Yeterlilik Testi) uygulanacak.

Sınav için bütün çalışmaları yaparak gerekli donanıma sahip olan aday, sınava çok kısa bir süre kala ve sınav anında bazı önemli konulara dikkat etmesi gerekiyor.

Yapılan bütün hazırlıklardan sonra sınava bir gün kala ders çalışma ve soru çözmenin bırakılması gerekir. Aksi takdirde sınav gününe, anına kadar ders çalışmak ve soru çözmek adayın stres ve kaygı seviyesini artıracaktır.

Sınav yerini mutlaka görün

Aday, mutlaka sınava gireceği yeri önceden görmelidir. Sınav günü zaten tanımadığı kişilerle ve bilmediği ortamda sınava girecektir. Adayın bir gün önce sınav yerini görmesi kısmen de olsa sınav günü onu rahatlatacaktır.

Aynı saatte uyuyun

Aday sürekli hangi saate/saatlerde uyuyorsa, sınav akşamı da aynı saate uyumalıdır. Yani ne çok erken ne de çok geç saatte yatmaması gerekir.

Kahvaltınızı her günkü gibi yapın

Sınav sabahı normal günlerde hazırlanan kahvaltı yapılmalı. O güne özel ekstra bir şeyin yapılmaması gerekir. Bu konuda adayla birlikte ebeveynler de dikkat etmeli. Sınav günü bazen ebeveynin fazla ilgisi adayda yarardan çok stres de yaratabilir.

Sınav anında ne yapılmalı

Sınav başlar başlamaz ilk dakikalarda kaygı ve stresin artması gayet doğaldır. Daha önce de bahsedildiği gibi aday, en başarılı dersten ya da testten başlamalıdır. Böylece hem adayın kendine olan güveni artar hem de sınavın ilk dakikalarını daha verimli kullanmış olur.

Sadece kendi kitapçığınıza odaklanın

Sınav süresi boyunca aday, sadece kendi soru kitapçığına odaklamalıdır. Diğer adayların soru çözme yöntemine yani daha hızlı ve daha yavaşa takılmaması gerekir. Aksi takdirde aday sınav anında dikkatini toparlayamaz. Çünkü dikkatini toparlamayan sınav stresiyle ve kaygısıyla baş edemez.

Sonuç olarak bütün bu yöntemlerle birlikte aday, sınavda gereğinden fazla stresli durumlarda derin nefes alıp vererek, kaygıyı da kontrol edebilmelidir. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir