• DOLAR 32.359
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2291.653
  • ...
"ABD`nin uluslararası alanda itibarı gitmiştir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran'da katıldığı bir programda yaptığı konuşmada, ABD'nin kendilerine yönelik uyguladığı ambargoya değindi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, iş başına gelmesinden sonra 5+1 ülkeleriyle yapılan nükleer anlaşmadan tek yanlı çekilme kararı aldığını hatırlatan Ruhani, İran'ın da anlaşmanın dışına çekilmek istendiğini söyledi.

Ruhani, "Bu yolla adım adım İran'ın nükleer dosyasını yeniden askeri/güvenlik  dosyasına dönüştürmek istediler. Bu yönde yoğun bir çaba gösterdiler. Yaptırımlara başvurdular, baskıları denediler, anlaşmadan çekilmemizi istediler. Doğrudan İran'a yapılanlardan bir sonuç alınmayınca UAEA'ya yöneldiler. UAEA başkanını ABD kongresine çektiler, Washington'a götürdüler. UAEA'ya baskı uyguladılar ama bu çabalarında da başarılı olmadılar." dedi.

"ABD'nin uluslararası alanda itibarı gitmiştir"

Bütün dünyanın, ABD'nin yanlış yaptığını ve BM Güvenlik Konseyinin kararlarını çiğneyip, uluslararası yasaları hiçe saydığını kabul ettiğini dile getiren Ruhani, şunları söyledi:

"Bizim ortaya koyduğumuz siyasetle ABD, bütün çabalarına rağmen hedefine ulaşamadı. Büyük çabalarından dolayı ABD'yi büyük bedeller ödeye mecbur bıraktık. ABD'nin oyunlarından biri de Avrupalıları ikna ederek, Avrupalılarla birlikte Amerika'nın nükleer anlaşmadan çekilmesiydi. Bunun için aylarca çalışma yürütüldü. Bu çabalarında da başarısız oldular. Trump'ın, iş başına geldiğinden bu yana geçen bir buçuk yıllık süre içinde gösterdiği siyasetle sadece kendileri nükleer anlaşmadan çıkabilmişlerdir. Bugün ABD'nin uluslararası alanda da itibarı gitmiştir. Bugün 2-3 ülkenin dışında ABD'nin uluslararası yasalara uygun hareket ettiğini söyleyen olmaz."

"OPEC'de hem satış hem üretim hakkımızı aldık"

OPEC'de hem satış hem üretim haklarını aldıklarını bildiren Ruhani, "ABD ve emperyalist güçler, İran'ın nükleer faaliyetlerine şüphe oluşturmak ve askeri alanlara çekmek istediler. İran, nükleer dosyasının güvenlik ve askeri boyutlu olmadığını, dünyayı tehdit etmediğini göstermiştir. BM Güvenlik Konseyi, 2231 sayılı Kararname ile İran'ın nükleer faaliyeti ve uranyumu zenginleştirmeyi, İran'ın doğal hakkı olduğunu kabul etmiştir. Diğer hiçbir ülke için BM Güvenlik Konseyinde böyle bir karar çıkmamıştır. Biz tehlikeli dönemeci geçtik. OPEC'de hem satış hem üretim hakkımızı aldık." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir